Thanks Thanks:  4
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 15 of 304

Thread: Instalarea unei monturi H-H

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Re: Instalarea unei monturi H-H

metoda babeasca de reglat HH (CU DISEQ 1.2 NU USALS)
    1. stalpul perfect vertical la boloboc
    2. elevatia motorului (90-latitudinea geografica)- asta ramane fixa si se prinde bine de tot cu suruburile
    3.trompa motoruliu perfect perpendiculara pe suportul de la oala (are doua semne lungi, dupa care te orientezi (si am mai observat ceva; mai bine e sa prinzi antena doar intr-un colier metalic, in gaurile din mijlocul sistemului de prindere de la antena, asa ai mai mari sanse ca motorul sa fie perfendicular perfect fata de antena)
    4. folosesti calculatorul de la satlex.ro. (ideal e sa pui motorul pe 0 si sa vezi care e pozitia 0 a satelitului in zona ta )- acum va spun cum am facut eu; la mine 1w ar trebuie sa fie pe motor la 3.8w; deci am pus motorul manual pe 3.8e, si dupa aia am cautat semnal de la 1w; bun; gasit semnal, bibilit pana la semnal maxim, strans tot;salvezi satelitul.
    5. dupa aia lucrezi cu diseq 1.2 NU CU USALS; (acolo nu umbli); te duci din aproape in aproape si salvezi toti satelitii. din telecomanda receiverului cu care dai comanda motorului stanga/dreapta. daca ai facut corect ce am spus mai sus, merge 100%
    6. apoi te asezi linistit si savurezi un suc la televizor

ps.
    eu mi-am prins urechile vreo 3 zile pana sa reusesc, dupa ce m-au ajutat mai multi baieti; n-am reusit nicicum cu usals, insa cu diseq a mers stas; am semnal maxim pe digi dar maxim si pe helsat.

Standard RSP member gelu_dh's Avatar
    Mentioned
    9 Post(s)

Asta nu inseamna ca e reglata bine daca ai semnal maxim pe cei 2 sateliti,ci cand ai maxim si pe Hispasat 30g vest.S-ar putea ca hispasatul sa nu iti mearga deloc,sau sa nu prinzi satelitul din est 62 grade.Cand ai maxim pe 62 grade est si maxim pe 30 vest atunci sa spui ca e reglata bine.
    Last edited by staric; 20-02-08 at 12:10.

Standard RSP member dyngo's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Ar fii totusi bine ca in rec sa ai o lista cu satelitii si tp-urile deja scanate, i-ti usureaza munca destul de mult. Fata de ce au spus si colegii, dupa ce ai semnal pe toti satelitii te muti pe tp-uri cu semnal mai slab si faci corecturile de reglare.
    Mie personal mi s-a parut mai usoara varianta pe USALS... bagi in rec coordonatele exacte ale locatiei tale, te duci pe Badr(pentru Bucuresti), motorul se va misca foarte putin de la pozitia "0", caututi satelitul si in momentul in care ai semnal maxim strangi ansamblul si incepi sa verifici extremitatile...
    PS
    Asta este valabil daca toate celelalte reglaje sunt facute corect...
    Respect

Standard RSP member dyngo's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Daca citesti cu atentie ce s-a postat la inceputul sectiunii si faci exact cum scrie acolo imposibil sa nu reusesti...
    Quote Originally Posted by dyngo View Post
    Ar fii totusi bine ca in rec sa ai o lista cu satelitii si tp-urile deja scanate, i-ti usureaza munca destul de mult. Fata de ce au spus si colegii, dupa ce ai semnal pe toti satelitii te muti pe tp-uri cu semnal mai slab si faci corecturile de reglare.
    Mie personal mi s-a parut mai usoara varianta pe USALS... bagi in rec coordonatele exacte ale locatiei tale, te duci pe Badr(pentru Bucuresti), motorul se va misca foarte putin de la pozitia "0", caututi satelitul si in momentul in care ai semnal maxim strangi ansamblul si incepi sa verifici extremitatile...
    PS
    Asta este valabil daca toate celelalte reglaje sunt facute corect...
    Respect

Member Visitor
    Mentioned
    0 Post(s)

Quote Originally Posted by dyngo View Post
    Daca citesti cu atentie ce s-a postat la inceputul sectiunii si faci exact cum scrie acolo imposibil sa nu reusesti...
    Cu riscul de a plictisi, am vazut ca unii merg si pe ideea ca pozitia zero a motorului sa fie pe BADR, adica nu mai deplaseaza deloc motorul. Cat de mult se strica curba daca se merge pe ideea asta? Problema e ca in motor la mine deja pozitia zero este BADR. Cum il "resetez" ca sa zic asa? In cartea lui scrie ca resetul se face apasand simultan 5 sec. East+West insa la mine s-a deplasat pur si simplu la combinatia asta. Eventual un reset soft.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Uite iti zic cum am facut eu, doar ca am schimbat putin povestea ca sa fie valabila pt Bucuresti.

Inainte sa incepi tre sa te asiguri ca teava e 100% la boloboc! Pui bolobocu pe teava sa fie dreapta pe toate directiile!

La tine in Bucuresti intr-adevar cel mai sudic satelit este BADR-ul. Motorul pe spate are niste gradatii, trebuie sa il pui mai intai pe 0, antena sa fie montata drept pe motor, deci nu intr-o parte pe bratul motorului, ci cat mai drept posibil.

Setezi un transponder mai puternic de pe BADR pe receptor (aici cred ca te pot ajuta cei din Bucuresti) si incepi sa misti stanga-dreapta ATENTIE tot ansamblul, nu doar antena pe bratul motorului si sus-jos NUMAI DIN ANTENA, nu umbli la elevatia motorului o data ce ai pus-o la 44-45 grade.

La motor sa ai grija cand il pui pe 44-45 grade ca nu surubul e indicatorul! Are o sageata mica langa surub, aia e indicatorul.

o data ce ai prins semnal misti putin sus-jos DOAR DIN ANTENA si dreapta-stanga TOT ANSAMBLUL pana prinzi cel mai bun semnal posibil.

In lipsa unui sat finder profesional, ideal cred ca ar fi sa faci ce am facut eu, adica sus pe bloc cu receptorul cu un laptop si tv tuner extern (USB), la mine a functionat de minune, foarte repede am prins semnal si de fiecare data cand m-am mai urcat sa reglez putin numai cu laptopul si receptorul dupa mine m-am urcat.

Daca nu e valabila chestia cu laptopul in cazul tau te-ar ajuta mult sa stea cineva jos in casa si sa iti zica prin telefon cum e treaba.

Acum ca ai prins semnal maxim pe BADR cobori sau rogi pe cel din casa sa scaneze respectivul transponder sa vezi daca corespund programele, sa nu cumva sa fi prins acelasi transp. pe un alt satelit! (eu am patit asta la inceput de tot cand inca nu aveam motor, cautam hellas-ul si am dat de turksat ) amicul din Bucuresti care imi dadea instructiuni prin telefon a facut pe el de ras).

Incearca ca transponderul ala sa aiba macar un post FTA, uite un transponder ok de pe BADR cred ca ar fi 11938 V 27500 FEC 3/4 sa zica cineva unul mai puternic daca gresesc.

Aici poti vedea toti transponderii si posturile aferente: http://flysat.com/badr26.php dar atentie la foot print ca nu toti transponderii de pe BADR pot fi receptionati in Romania! Te uiti acolo in dreapta. De exemplu transponderii de pe BADR-4 BSS cred ca sunt ok, daca mergi pe acea pagina si dai click pe BADR-4 BSS (in dreapta la fiecare transp. te uiti) o sa vezi harta cu acoperirea lor.

Asa. Foarte important deci sa prinzi semnal maxim pe BADR. Maxim nu inseamna 100%, maxim cat poti tu sa prinzi!

Acum incerci din receptor desigur sa prinzi semnal si pe alt satelit. Cum faci asta? Simplu alegi un transponder de pe satelitul dorit, daca nu folosesti chestia cu USALS sau gotoXX si vrei sa ii pozitionezi manual mergi din satelit in satelit, nu sari peste ei ca e mai greu asa.

Deci incerci in continuare din receptor sa prinzi Astra 2A/2B la 28.2 Est. Si iti zic si un transponder bun care imi intra mie cel putin f bine atat ziua cat si noaptea: 12266 H 27500 FEC 2/3. Setezi asta la positioner setup sau cum ai tu in receptor, apoi misti cate foarte foarte putin catre EST motorul din receptor.

De la BADR pana la ASTRA 28.2 ai de mers spre est 2,2 grade. Deci usurel usurel Cand l-ai prins scanezi sa fii sigur ca ala e, vezi ca tre sa fie niste posturi de la SKY UK pe asta (nickelodeon, jetix.. etc). Din nou incerci sa prinzi semnal maxim dar de data asta miscand doar din motor din receptor, nu mai ai treaba cu antena.

Daca iti iese pana aici continui sa cauti satelitii pana la cei mai extremi. Oricum probabil mai departe de TurkSat la est sau Hispasat la vest n-o sa te intereseze. Daca ai ajuns pana la Hispa si iti mere ok, esti fericit

Daca vezi ca pe masura ce te duci din satelit in satelit semnalul e din ce in ce mai slab si la un moment dat nici nu mai gasesti urmatorul satelit, atunci verifici:

1. teava sa fie 100% dreapta
    2. gradatia la motor 44-45 grade DUPA SAGEATA NU DUPA SURUB

Elevatia antenei eu am facut-o pe satelitul central imaginar, adica satelitul din mijlocul celor pe care te intereseaza sa ii prinzi, asta asa in caz ca nu iti merge chiar perfect si vrei sa scoti semnal cat mai bun si spre Est si spre Vest.

Ma dor degetele

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

A, da, si o mica completare, dupa ce prinzi BADR-ul da si tu un scan la tot satelitul si uita-te ce transponder e mai slab, regleaza antena cat mai bine pe un transponder slab.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Quote Originally Posted by fmfmfmfm View Post
    Cu riscul de a plictisi, am vazut ca unii merg si pe ideea ca pozitia zero a motorului sa fie pe BADR, adica nu mai deplaseaza deloc motorul. Cat de mult se strica curba daca se merge pe ideea asta? Problema e ca in motor la mine deja pozitia zero este BADR. Cum il "resetez" ca sa zic asa? In cartea lui scrie ca resetul se face apasand simultan 5 sec. East+West insa la mine s-a deplasat pur si simplu la combinatia asta. Eventual un reset soft.

Salut,

Am inteles ca locatia este in Bucuresti.
    Incearca urmatoarele:

- pe suportul motorului sa ai la latitudine intre

44 - 45 grade

- lnb-ul sa fie perpendicular pe axa antenei

- pentru antena triax incearca sa pui inclinarea
    antenei fata de axa motorului intre 25 - 26 grade
    pe suportul triax care este excelent vei reusi foarte
    usor

- acum inceraca sa nu folosesti receptorul ca functie diseq
    sau usals ca sa reglezi antena ca te poate pacali

- inceraca sa duci motorul manual in pozitiile satelitilor
    pentru Bucuresti astfel vei avea unghiul pe motor:

1. Astra 19e- 7- 8 grade spre vest de punctul zero

2. HotBird 13e - 14 - 15 grade spre vest

3. Intelsat 1w - ~30 grade vest

4. Hispasat 30w - ~61 grade vest

5. Turksat 42e - 17 - 18 grade est

Incearca asa cum am spus sa duci antena manual pana in pozitiile
    de mai sus mai ales in extremitati.
    Eu am inceput cu hotbird am dus antena manual si apoi am rotit incet motorul pe axa poalara pana am obtinut semnal maxim.
    Apoi l-al dus pe hispasat si am facut corectiile de rigoare.
    Apoi am testat astra 19 si turksat.
    Incet incet am umblat si la declinatie adica la unghiul de 25 - 26 grade pe
    antena triax.
    Am reusit sa obtin cred eu un procent de 98% asta am facut comparatie cu
    antena triax pusa direct fara montura polara pe astra in aceeasi zi pe acelasi
    transponder cu acelasi lnb si conditii meteo masurand semnalul si notandu-l pentru
    comparatie.
    Timpul de lucru pentru reglarea cu si fara montura a fost de 3 ore cu mici pauze asta
    incluzand fine tuning la aliniere si strangerea suruburilor care iti dau batai de cap
    atunci cand crezi ca ai terminat.

Contrar teoriei eu nu am folosit BADR-ul ca punct zero dar cand am terminat
    de reglat antena am dat un go to zero si antena s-a pus frumos pe zero si
    normal apoi un pic off-pozition fata de badr care merge perfect atunci cand
    ii dau sa se duca pe pozitie.

Am o observatie de facut si este legta de folosirea unui DM800 pentru mutarea antenei cu functia usals:
    - am observat mai de mult urmatoarea problema folosind functia usals softul nu pune antena pe pozita maxima - trebuie facut un fine tuning din soft-ul gemini.
    Este o eroare corectibila astfel - la longitudine am pus din setari in loc de longitudinea Buc 26,1 care este cea normala "doua" grade mai la est si anume 24,15 sau chiar 24,2 si antena s-a dus corect pe toate pozitiile.
    Daca mai sunt utilizatori de dm800 si pot confirma corectia ii rog sa o faca.

Deci la final dupa ce ai aliniat antena folosind mutarea manuala din butonul
    motorului incearca daca ai dm sa faci corectia respectiva.

Bafta.

Member Visitor
    Mentioned
    0 Post(s)

Pana la urma se pare ca munca facuta de mine nu era chiar rea, doar ca avea ceva doze de necunoastere.
    Avand in vedere cele spese de satlex unde acesta face o conversie a satelitilor in "grade de motor" ca la mine cand ii dadeam sa se duca pe Thor el se ducea aprox. 1 grad de motor ceea ce nu era corect. Dupa ce i-am dat sa se duca 30 grade mi-a gasit Thorul fara probleme si vreo suta si ceva de programe. Am gasit si 30.5W la 61 grade de motor si mai incerc si cu altii. Pe asta din urma nu prinde decat cateva canale, dar e clar ca sunt pe drumul bun. Oricum o sa-i schimb suportul in weekend ca sa fie mai rigid. Probabil ca era corect ce faceam eu doar ca scanarea era aiurea . Acuma vin si eu cu intrebare de novice: totusi satelitii aia care ii are memorati cu grade si tot tacamul care este faza de se duce motorul aiurea? Ce ar trebui sa-i fac ca sa se duca de exemplu la 30 grade de motor cand ii dau Thor si sa nu se duca la 1grad? Imi cer scuze de stresul cauzat dar era prea de tot, totul la boloboc si nu prindeam mai nimic. Va tin la curent despre limite acum.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

pune lnb drept nul suci

Standard RSP member everst's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Quote Originally Posted by dannielghi View Post
    metoda babeasca de reglat HH (CU DISEQ 1.2 NU USALS)
    1. stalpul perfect vertical la boloboc
    2. elevatia motorului (90-latitudinea geografica)- asta ramane fixa si se prinde bine de tot cu suruburile
    3.trompa motoruliu perfect perpendiculara pe suportul de la oala (are doua semne lungi, dupa care te orientezi (si am mai observat ceva; mai bine e sa prinzi antena doar intr-un colier metalic, in gaurile din mijlocul sistemului de prindere de la antena, asa ai mai mari sanse ca motorul sa fie perfendicular perfect fata de antena)
    4. folosesti calculatorul de la satlex.ro. (ideal e sa pui motorul pe 0 si sa vezi care e pozitia 0 a satelitului in zona ta )- acum va spun cum am facut eu; la mine 1w ar trebuie sa fie pe motor la 3.8w; deci am pus motorul manual pe 3.8e, si dupa aia am cautat semnal de la 1w; bun; gasit semnal, bibilit pana la semnal maxim, strans tot;salvezi satelitul.
    5. dupa aia lucrezi cu diseq 1.2 NU CU USALS; (acolo nu umbli); te duci din aproape in aproape si salvezi toti satelitii. din telecomanda receiverului cu care dai comanda motorului stanga/dreapta. daca ai facut corect ce am spus mai sus, merge 100%
    6. apoi te asezi linistit si savurezi un suc la televizor

ps.
    eu mi-am prins urechile vreo 3 zile pana sa reusesc, dupa ce m-au ajutat mai multi baieti; n-am reusit nicicum cu usals, insa cu diseq a mers stas; am semnal maxim pe digi dar maxim si pe helsat.
    mersi de informatii o sa revin cu amanunte dupa ce imi instalez antena.....

Standard RSP member everst's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

care e cel mai sudic satelit in Oradea?Duminica vreau sa imi pun HH-ul ,momentan ma documentez si sper sa nu imi prind urechile cand o sa il montez

Golden Member vladcarama's Avatar
    Mentioned
    11 Post(s)

Wink Re: Instalarea unei monturi H-H

Quote Originally Posted by everst View Post
    care e cel mai sudic satelit in Oradea?Duminica vreau sa imi pun HH-ul ,momentan ma documentez si sper sa nu imi prind urechile cand o sa il montez
    Spre acesta sa te orientezi Eutelsat W6 pe 21.6°E.
    E cam slabut in transpodere, dar incearca
    Nici o picatura de energie nu se pierde in zadar!

Membru de onoare Einstein's Avatar
    Mentioned
    2 Post(s)