@horatyu
Permite-mi sa nu fiu de acord cu tine,
"Cea mai grozava masura anticriza a fost taxa forfetara care a lichidat (dcapitat) economia tarii de sute de mii de firme mici si mijlocii" este in sine, o masura buna.
Stii cate firme declara profit zero, sau aproape zero ? ....stii cate firme vand marfa pe care nu o introduc in contabilitate ? ...fiecare chitanta pe care noi
nu o cerem la magazin, inseamna bani mai putini pentru stat, iar comerciantul declara mult mai putin, dacat vinde, s.a.m.d.
Taxa in sine este o masura buna, daca este aplicata cum trebuie, insa, in Ro totul (sau aproape totul) depinde de partidul in care esti.
In privinta programului "Prima Casa", am fost direct interesat si am urmarit aproape toate discutiile, nu s-a urmarit impulsionarea constructiilor(asa cum a inteles lumea), ci alt ceva, anume - (un mic rezumat mai jos)
- Statul va garanta pentru credite imobiliare, pina la suma de 60000E, asta inseamna ca pot sa cumpar o casa de 100000, statul garanteaza in fata bancii 60000, iar eu restul.
- Daca casa costa 50000, eu nu trebuie sa depun garantie.
Conditiile erau simple:
- Sa nu fi avut vre-o proprietate imobiliara, in trecut.
- Sa nu detii vre-o proprietate imobiliara, in prezent.
Statul urma sa duca negocieri cu bancile, pentru scaderea dobanzii, pentru beneficiarii unei astfel de imprumut.
Va dati seama ca bancile aveau deja alte credite pentru imobiliare, ce aveau dobanda mai mare decat la programul prima acasa, si nu prea erau de acord sa dea prioritate unei astfel de rugaminti a statului, astfel incat din acest motiv au intrat putine persoane in acest program, si lor le ramaneau mai multi clienti, pentru creditele bancii, creditie ce aveau peste 5% dobanda mai mare ca la programul "Prima casa".
Revenind la conditiile cerute pentru a intra in program, am intrebat la intamplare, la banca la care am cont, care sunt conditiile pentru a intra la programul prima casa, stiti ce raspuns am primit "sa nu fiti proprietar, sau, sa nu fi avut vre-o proprietate inainte de promulgarea legii".
Pai nu a fost simplu sa-si vanda casa soacrei, si sa cumpere alta ajutat de stat ? da !!!! - asta au facut unii, stiind forma finala in care se va promulga legea, fiind trimisi cu dedicate catre banca, au prmit imprumuturi si si-au cumparat inca o casa bine-mersi, iar restu` lumii (ca mine) cand se duce la banca primeste raspunsul ca "dvs nu va incadrati, dar sa stiti avem alt credit da` dobanda e un pic mai mare, dar va incadrati pe 35 de ani ".
Asta a fost scopul proiectului prima casa, sa-si ajute apropiatii, iar restu` lumii, tot la creditele bancii(alea cu dobanda mai mare) vor ramane.
Asta este Romania, statul nu are nici-un cuvant de spus in fata unor companii/firme, pentru ca oamenii statului au interese proprii care nu coincid cu ale statului, iar aplicarea regulilor se faca doar daca un reprezentant are de profitat, sau, daca isi omoara concurenta, iar statului nu-i ramane decat sa mai scoata o taxa/impozit pe spinarea noastra a amaratilor, pe care oricum nu-i mai intereseaza politica, ci doar sa aiba bani de mancare, si sa-si plateasca ratele.