Procedura de instalare a unei imagini Enigma 2 pe un memory stick usb este una laborioasa care necesita atentie, rabdare si aproape de loc cunostinte de Linux ! … asta chiar ca suna bine ! dar asa si este ! cel care instaleaza va avea nevoie de o interfata minimala cu sintaxa fixa si fara surprize. Pentru ca operatia sa se poata desfasura , receptorul IPBOX trebuie sa fie conectat la routerul casei si printr-un cablu null-modem la PC, sa avem la dispozitie un memory stick USB de calitate cu capacitatea de 2 Gb si de o serie de componente software care trebuie instalate pe PC-ul casei :

1) MS DotNET 2.0 ActiveX ( www.microsoft.com )
2) KCC ( Kathrein Control Center ) Vers. 3.1 ( http://ufs910.hdtvinfo.eu )
2) Windows Hyperterminal ( Windows Acessories-Comunications )
3) orice imagine standard IPBOX( AB, NLB, SIF e.g. 9057 )
4) AB U-boot loader vers. 1.3.1 sau ulterioara ( http://www.satupdate.net )
5) Config-Welcome image ( boot environment http://forum.sifteam.eu/ )
6) imaginea preferata bazata pe ceea a SIF Team versiunea 031 sau superioara ( RSP sau PKT )

Instalarea unei imagini E2 pe un memory stick usb se bazeaza pe un nou bootloader de tip multiboot, care permite alegerea mediului de boot intre : flashul intern, usb stick sau hard disk prin simpla apasare pe un buton de pe telecomanda la momentul punerii sub tensiune. Cum de regula imaginile clasice IPBOX ( DGS,AB, NLB, SIF) nu contin bootloaderul vom incepe prin a face upgrade-ul acestuia prin modului U-boot folosind procedura consacrata … il redenumim in usb_upgrade.img , il scriem pe un stick si-l introducem in soclul dedicat …punem receptorul sub tensiune cu butonul Power de pe panoul frontal apasat si asteptam aparitia textului “usb upgrade” pe afisaj …acum eliberam butonul power si asteptam finalul operatiei. Intrucat u-boot contine doar configuratia de baza , 1=flash 2=usb , pentru a acoperi toate posibilitatile corelat cu configuratia echipamentului mai putem sa facem o operatie similara folosind de data aceasta module de configurare boot dedicate fiecarui tip de receptor facute publice chiar de catre fabricant.
Configuratiile de start au un dublu scop , alegerea dispozitivului de boot si fixarea IP-ului interfetei de retea ( 192.168.1.8 ) … asta intrucat la versiunea actuala ( 031 SIF) optiunea DHCP inca nu este functionala , dar dupa primul boot aveti posibilitate sa va alegeti manual de pe interfata IP-ul care va convine. Pentru simplitate puteti sa va multumiti cu configuratia standard activa odata cu instalarea u-boot. ( configuratia completa se poate descarca de aici http://www.dgstation.co.kr/new/cs_so...tegory=&page=1 si permite

# 1 boot with CDKroot(NFS)
# 2 boot from USB memory stick, with internal HDD
# 3 original images as current flash memory
# 4 boot with NFS
# 5 boot from USB memory stick, but without internal HDD
# 6 boot from internal SATA HDD
# 7 boot from flash memory for another image

Default value : no.3)


Pornim acum receptorul cu tasta 1 apasata ( boot from flash ) timp de 4-5 secunde si asteptam incarcarea imaginii standard din flash ( aceasta nu poate fi o imagine e2 ! ) ar fi preferabil ca aceasta imagine sa fie una proaspat instalata si inca neconfigurata …operatie care se opreste pe dialogul de alegere a limbii meniurilor. Configuratia de start va memora optiunea dvs. ( 1 sau 2 ) si nu trebuie s-o mai faceti decat daca doriti s-o schimbati . Intrucat imaginea clasica porneste cu optiunea DHCP activa va trebui sa aflati ce adresa de IP si-a luat !
Lansati acum executia KCC si completati datele de acces Telnet si FTP ( IP box , user name, password ) asta in accord cu tipul imaginii standard instalate : SIF- root/sifteam , AB-root/abcom, NLB-root/relook ) si verificati conectivitatea cu box-ul ( click pe Test Conection ) si introduceti stickul proaspat formatat FAT32 in receptor. Pentru ratiuni de performanta , dupa partitionare , partitiile trebuie sa fie formatate sub controlul Linux, pentru ca aceasta operatie sa decurga cat mai simplu va recomandam definirea tastelor functionale F9-F12 cu comenzile specifice :

mkfs ext2 –b 4096 /dev/sda1 ( or sdb1 ) in F9
mkfs ext2 –b 4096 /dev/sda2 ( or sdb2 ) in F10
mkfs ext2 –b 4096 /dev/sda3 ( or sdb3 ) in F11
mkfs ext2 –b 4096 /dev/sda4 ( or sdb4) in F12

Atentie ! daca aveti si HDD in configuratie memory stickul se va identifica prin sdb1 … sdb4 !!!.
Acum faceti click pe tabul Experts si vi se va deschide o fereastra unde veti vedea dispozitivele de tip disk … alegeti memory stick-ul …un ghid foarte bun este capacitatea afisata !!! sda daca nu aveti HDD sau sdb in caz contrar.
Acum puneti cursorul mouse pe numele stick-ului ( sda sau sdb ) faceti click dreapta si vi se deschide meniul de partitionare … alegeti 4 partitii cu marimea implicita ( asa cum v-o propune programul) si dati OK …operatia va dura 3-4 minute dar se termina in general fara surprise …in caz contrar reluati schimband stick-ul !Dupa terminarea partitionarii faceti click pe tabul Telnet , din acest moment sinteti sub controlul procesorului de comenzi Linux, care va cere parola si numele ( ex. root/relook ) si vom obtine un prompter …. Acum vine momentul utilizarii tastelor functionale … F9 si asteptati 4-5 secunde dupa revenirea prompterului si tot asa F10 F11 si F12 … gata stickul este partitionat si formatat !
Acum stingeti receptorul ( power off switch ! ) , scoateti stickul, reporniti receptorul ( power on switch ) si asteptati secventa de boot pana cand ajungeti pe meniu … acum reintroduceti stickul, aceasta manevra duce la montarea stickului sub Linux si recunoasterea tabelei de partitii. In acest moment faceti click pe tabul FTP programul realizeaza conexiunea de tip FTP necesara transferului fisierului arhiva a imaginii E2 , in ferestra din stanga ( sursa ) aveti structura PC in dreapta aveti structura STB in care trebuie sa navigati ( destinatia) …/mnt/usb/usb0 … care este directorul destinatie ! in stanga trebuie sa faceti browse pana localizati arhiva … va recomand sa-I dati in prealabil un nume cat de simplu ( ex. e2_rsp.tar.gz ) pentru ca acest nume va trebui tastat la manevra de dezarhivare tastind o comanda Linux !Odata incheiat transferul, faceti click pe tab-ul Telnet , dati din nou nume si parola ( root si sifteam/abcom/relook dupa cum este cazul) sinteti logat si aveti un prompter Linux.Acum trebuie sa navigam ( schimbam directorul) pana la locatia in care am transferat fisierul arhiva sis a lansam dezarhivarea :

cd /mnt/usb/usb0 <enter> - schimba directorul curent

tar xzf rsp_e2.tar.gz <enter> - lanseaza utilitarul de dezarhivare

sync <enter > - asteapta terminarea operatiilor de scriere

dupa ce ati lansat utilitarul tar urmeaza o lunga pauza …operatia de dezarhivare dureaza 25-35 de minute si nu aveti alt indicator de desfasurare decat revenirea prompterului Linux. Dati si ultima comanda si apoi stingeti receptorul ( switch power off ) …sinteti gata de prima pornire in Enigma2 !.
Apasati butonul 2 de pe telecomanda , puneti receptorul sub tensiune ( switch power on ) si tineti butonul apasat 4-5 secunde …acum intra in functiune multiboot-ul …receptioneaza comanda de boot usb …o memoreaza si lanseaza imaginea ! aceasta prima lansare dureaza circa 10 minute si este interactiva !
Acum urmariti atent afisajul receptorului veti vedea o secventa de mesaje ( ex “RSP e2” “Tideglo” ) dupa care va trebui sa alegeti dispozitivul de iesire : HDMI Component SCART HDMI-PC … ecranul TV va reactiona conform alegerii dvs. …dati OK pe optiunea dorita …restul optiunilor stau 30 de secunde si se schimaba singure. Odata depasita aceasta etapa …intrati pe filiera comuna a utilitarului de prima configurare ( start wizard e2) … de aici totul curge lin !

Atentie …daca vreti sa reveniti la boot din flash …stingeti receptorul , extrageti stickul, reporniti receptorul cu butonul 1 apasat , daca uitati stickul in receptor imaginea standard il va folosi ca manevra distrugand imaginea e2 !
Procedura descrisa este evident laborioasa si se adreseaza celor care nu mai au rabdare pana imaginea FLASH e2 se rafineaza si va oferi suficiente facilitati pentru a o face interesanta si unica !