Mie mi se pare o alta gaselnita de a mai umfla ceva comisioane , cum mo receptoare digitale de 90€? pe la magazinele de aici pretul variaza de la 30 la 80€ . cum au ajuns ei la concluzia ca in romania le trebuie tocmai de 90€/buc?
Toti utilizatorii care se uita la televizor cu antena de pe casa vor primi 90 de euro de la stat ca sa poata receptiona programele digitale. Subventia anuleaza insa un business de zeci de milioane de euro pentru operatori precum RCS&RDS, Romtelecom si UPC.
Guvernul va plati aproape 146 mil. euro pentru ca peste 1,4 milioane de gospodarii din Romania sa nu ramana in casa cu un televizor nefunctional in anul 2012, cand televiziunile vor trece de la transmisiile analogice la cel digitale.
Aceasta schimbare va afecta in primul rand acele gospodarii in care serviciile de televiziune sunt receptionate prin antene terestre obisnuite, si nu printr-un operator de cablu sau televiziune prin satelit.
Proiectul Guvernului va avea doua efecte majore pe piata locala: furnizorii de decodoare vor obtine un venit garantat de 145 mil. euro, iar operatorii de servicii TV nu vor mai castiga in mod automat cele 1,4 milioane de gospodarii care ar fi ramas din anul 2012 fara semnal la televizoare.
Daca Guvernul nu ar fi hotarat sa acorde aceste subventii, cele peste 1,4 milioane de gospodarii, din care aproape 900.000 se afla in mediul rural, ar fi fost obligate ca, in termen de trei ani, fie sa se aboneze la un operator de cablu sau televiziune prin satelit, fie sa achizitioneze un receptor compatibil cu televiziunea digitala, ca urmare a schimbarilor care vor fi determinate de un proiect de act normativ al Ministerului Comunicatiilor (MCSI) cu privire la tranzitia la televiziunea digitala.
Avand in vedere puterea de cumparare din mediu rural, este putin probabil ca locuitorii direct afectati de intreruperea transmisiunilor analogice sa fie dispusi sa plateasca 90 de euro pentru un decodor digital, in conditiile in care operatorii de televiziune ofera de obicei echipamentele de receptie gratuit la abonamente incepand de la cativa euro pe luna.
Potrivit unui proiect de hotarare ce urmeaza a fi adoptat, Guvernul va sustine financiar populatia defavorizata si cu venituri la "limita saraciei" in vederea achizitionarii echipamentelor necesare receptionarii transmisiunilor digitale.
Executivul apreciaza ca proiectul va avea nevoie de o suma de circa 623 de milioane de lei (145,6 mil. euro), cele mai importante cheltuieli fiind legate de subventionarea set-top-box-urilor (decodoarele pentru televizoare), prin care populatia poate sa aiba acces la programele televiziunii digitale.
Costul mediu estimat al pachetului set-top-box (pentru o retea MPEG4) este de 390 de lei (aproximativ 90 de euro).
Potrivit proiectului de strategie, in Romania exista aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, cu un venit mediu de aproximativ 1.200 lei (280 de euro) pe gospodarie, dintre care aproape 1,5 milioane de gospodarii sunt sub pragul de saracie, cu un venit lunar sub 450 de lei (105 euro), iar 3,75 milioane de gospodarii sunt deasupra pragului de saracie, dar sub nivelul salariului mediu pe economie (450 - 1.200 lei/ luna).
Nu imi place copy - paste dar am zis ca e ceva interesant , pentru articolul complet accesati http://www.zf.ro/business-hi-tech/bu...re-tv-4088129/
Mie mi se pare o alta gaselnita de a mai umfla ceva comisioane , cum mo receptoare digitale de 90€? pe la magazinele de aici pretul variaza de la 30 la 80€ . cum au ajuns ei la concluzia ca in romania le trebuie tocmai de 90€/buc?
Nu inteleg de ce e nevoie de decodoare MPEG-4? Ca doar n-o sa fie obligatoriu trecerea la HD. Un receptor terestru mpeg-2 costa la elstar 120 de ron (http://www.elstar.ro/?page=shop/flyp...8da9d0354d4d1e). Pana la 390 ron e diferenta mare. Sau poate ca le va schimba si vechiul TV. Sau poate ca e un articol scris de o secretara cu pretentii.
pai aia si zic or sa dea conserve de 120ron dar vor platii 390 pe ele. cum draq ia gasit marinimia? au inventat alta sursa de spagi si comisioane.
clar ...eu nu cred ca ii strange chiar asa tare cu usa trecerea asta in digital....din 2012...
De ce le trebuie MPEG4,????? pentru ca deja in Romania se emite MPEG4, si cel putin TVRHD o sa fie cu acoperire nationala
Never settle for less than perfection. Never!
da asa e, mai toata lumea a avut bani de un tv macar hd ready dar nu-si permit sa cumpere receptorul! poate le vine ideea sa subventioneze si tv-urile ptr cei ce primesc receptoare.
si televizoarele care le-au luat cum le-au luat ?
pe rate majoritatea?
Eu care sunt impotriva ratelor si nici nu pot sa intru in rate cine ma ajuta?A nu se intelege sa sunt milog
nici nu ma intereseaza defapt de tvr hd![]()
@dorinelu - din 2012 e obligatoriu trecerea la transmisie digitala si nu la transmisie HD. De ce trebuie sa sponsorizeze un buget si asa sarac cumpararea de decodoare mpeg-4?