Am ajuns la Orbitele geostationare care reprezinta orbitele ocupate de satelitii de comunicatii care raman intr-un punct fix pe cer.

Geometria orbitei geostationare

Orbita geosincrona

Anterior am definit orbita geosincrona dupa cum urmeaza:

- Perioada orbitei: o zi siderala sau 23 ore 56 minute si 4 secunde. Dealungul unei zile siderale, pamantul se roteste in jurul axei sale exact cu o rotatie. Ca sa fie geosincronizat, un satelit trebuie sa se orbiteze in jurul pamantului in exact aceeasi perioada de timp.

- Raza medie a orbitei: 42.155 km. Am calculat aceasta prin ecuatia celei de-a 3-a legi a lui Kepler. Am scazut raza pamantului (6.370 km) din raza orbitei si am determinat inaltimea orbitei de deasupra pamantului: 35.785 km.

De retinut ca aceasta definitie nu spune nimic despre forma orbitei sau despre orientarea planului orbitei in concordanta cu ecuatorul. Orbita poate fi eliptica si/sau poate fi inclinata in concordanta cu ecuatorul, si ramane sincronizata cu rotatia pamantului.

Orbita Geostationara

In mod special ne vom indrepta atentia spre acest tip de orbita care se mai numeste si geosincrona. Un satelit care se misca pe o orbita geostationara ramane intr-un punct fix pe cer tot timpul. Pe astfel de orbita se afla satelitii de telecomunicatii.

Ca sa fie geostationara, o orbita trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii:

1 - Orbita trebuie sa fie geosincronizata

2 - Orbita trebuie sa aiba forma de cerc

3 - Orbita trebuie sa fie aliniata in planul ecuatorial al pamantului.

Urmatoarea imagine ilustreaza o orbita geostationara.

Toate orbitele geostationare trebuie sa corespunda cu urmatoarele valori:

Foarte important este faptul ca termenii geosincronizat si geostationar nu sunt sinonimi!!! Geosincronizat se refera numai la timpul de rezolutie, iar geostationar se refera si la forma si orientarea orbitei.

Deci:

- Satelitul geosincronizat este un satelit al pamantului a carui perioada de rezolutie este egala cu perioada de rotatie a pamantului in jurul axei sale.

- Satelitul geostationar este satelitul geosincronizat care orbiteaza circular, aliniat cu planul ecuatorului pamantului si care ramane relativ fix fata de pamant. Pe scurt, un satelit care ramane aproximativ fix in rapor cu pamantul.