Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 4 of 4

Thread: SchimbĂri Cod Rutier

Banned
    Mentioned
    0 Post(s)

Default SchimbĂri Cod Rutier

SCHIMBĂRI COD RUTIER ● Circulaţia ATV-urilor, interzişi pe drumurile publice
    Atenţie, şoferi! Pregătiţi-vă pentru noi schimbări ale Codului Rutier. Potrivit lui Viorel Recoşeanu, directorul Direcţiei Poliţiei Rutiere, noile modificări incearcă să reducă haosul din peisajul rutier romanesc. Dacă propunerile poliţiei vor fi acceptate, in curind alcoolemia şoferilor va fi constatată de medic, iar circulaţia ATV-urilor pe drumurile publice interzisă.

• Jurnalul Naţional: Domnule director, se anunţă noi schimbări ale Codului Rutier. Care sint, in opinia dumneavoastră, cele cu un impact mai mare pentru siguranţa rutieră din Romania?
    Viorel Recoşeanu: O schimbare foarte importantă pe care am propus-o se referă la modul de testare al alcoolemiei. Dacă propunerea noastră va fi acceptată, alcoolemia conducătorilor auto va fi constatată de medic.

• Adică? Detaliaţi puţin ce reprezintă acest lucru şi cum se va proceda.
    Spre exemplu, cind se află sub influenţa băuturilor alcoolice sau in stare de ebrietate, constatarea alcoolemiei se va face in continuare cu acel mijloc tehnic certificat, adică cu etilotest. In această situaţie va fi luată măsura legală, adică cea de sancţionare contravenţională şi de suspendare a dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.
    Dacă etilotestul imi spune că şoferul este sub influenţa băuturilor alcoolice şi are peste 0,40 alcoolemie in aerul expirat, eu sint obligat să-l duc la recoltarea probelor de singe care să probeze pentru instanţă că acel om a condus peste limita legală. Practic, elementul de noutate constă in faptul că etilotestul arată constatarea numerică a alcoolemiei, iar medicul dă ve***ctul asupra stării de ebrietate a conducătorului auto.

Cu şoferul la medic

• Şoferul in stare de ebrietate va fi dus la un spital, la un cabinet medical particular?
    Constatarea stării de ebrietate de către medic se va face la cel mai apropiat spital de locul in care a fost oprit conducătorul auto.

• Alte modificări?
    O altă modificare este cea legată de interzicerea ATV-urilor pe drumurile publice. Este o problemă la o***nea zilei, deoarece avem evenimente rutiere comise de conducătorii de ATV-uri cu impact la nivelul societăţii romaneşti. In momentul de faţă rămine ca Registrul Auto Roman (RAR-ul) să claseze in ce categorie de autovehicul intră ATV-ul. Plecind de la condiţiile pe care trebuie să le indeplinească un cetăţean pentru a folosi un ATV şi de la faptul că in statele Uniunii Europene un astfel de vehicul este interzis să circule pe drumul public, sperăm că propunerea noastră va da rezultate.

• Iniţiativele dumneavoastră sint mai mult decit binevenite. Dar, din păcate, realitatea "din teren" ne demonstrează că numărul accidentelor este intr-o continuă creştere.
    Aşa este, aveţi dreptate. De la inceputul anului 2008 şi pină astăzi au fost inregistrate 5.943 de accidente rutiere, soldate cu 1.678 de morţi şi 5.277 de răniţi grav, consemnindu-se creşteri faţă de 2007. Campaniile realizate doar de Poliţia Rutieră, legate de prevenire şi de sancţionare, nu pot conduce la reducerea accidentelor. Avem nevoie să facem front comun şi cu alte instituţii cu un rol important in problema rutieră. Şi reamintesc aici Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi, RAR-ul, Autoritatea Rutieră.

Doar 40% din amenzi sunt plătite

• Din păcate, nici amenzile nu mai sperie pe nimeni… Pină la urmă, sint sau nu plătite?
    Din păcate, nu. Din analizele făcute la nivelul poliţiei a rezultat că doar 40% din amenzile aplicate ajung să fie plătite. In momentul de faţă există un proiect de modificare a Ordonanţei 2, privind regimul contravenţiilor in Romania, şi se doreşte o simplificare de executare a procedurii silite a sancţiunilor contravenţionale. Sperăm ca adoptarea acestei noi reglementări să crească gradul de executare a sancţiunilor.

• Ce părere aveţi despre noua formă de examinare a candidaţilor, adică testarea pe calculator?
    Sint multe state din Europa care folosesc testarea pe calculator la examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Problema este că pină in momentul de faţă candidaţii au fost pregătiţi intr-un anumit sistem. Am inţeles că una dintre raţiunile de folosire a sistemului a fost tocmai ideea de a elimina posibilităţile de fraudare a examenelor. Va trebui insă ca procesul de pregătire in şcolile de şoferi să fie adaptat acestui sistem de examinare.

• S-a tot comentat faptul că locul agentului de circulaţie nu ar trebui să fie in intersecţie. Introducerea sistemului de semaforizare inteligent l-a ajutat pe omul legii?
    E drept că implementarea acestui sistem a produs nişte efecte benefice pentru lucrătorul de poliţie, chiar dacă nu atit de multe pe cit ne-am dori noi. Trebuie insă ca toate intersecţiile care au fost prevăzute in acel sistem de management al traficului să fie dirijate de o singură persoană, in ideea de a exista acea undă verde şi de a elimina pe cit posibil prezenţa lucrătorului de poliţie. Din păcate, ne aşteptăm la o mare problemă de fluenţă o dată cu inceperea şcolilor şi a anului universitar.

Deficit de poliţişti

• De fapt, unde este "buba"? Aveţi suficienţi oameni pentru a acoperi intreaga paletă de probleme existente in domeniul rutier?
    Categoric, nu. Numărul poliţiştilor rutieri ar trebui să fie mai mare. Gindiţi-vă că la nivel de ţară lucrăm cu 3.600 de oameni. Dacă judecăm lucrurile prin prisma situaţiei de la noi, din Romania, cred că ar trebui să fie cel puţin dublu numărul lucrătorilor existenţi. Dar preconizăm că, o dată cu intrarea in vigoare a unui proiect de modificare a legii de organizare şi funcţionare a poliţiei comunitare, parte din competenţele poliţiei rutiere vor trece la această structură a poliţiei, plătită din fondurile autorităţile locale.

• Multe persoane comentează că poliţistului roman ii lipseşte fermitatea de a se impune in faţa conducătorilor auto şi a pietonilor. Este sau nu adevărat?
    Chestiunea legată de fermitatea poliţistului poate fi privită din mai multe unghiuri. Este adevărat că fermitatea trebuie crescută in raport de situaţia existentă la un moment dat. Şi situaţia la momentul de astăzi implică o creştere a fermităţii lucrătorului de poliţie faţă de tot ceea ce inseamnă incălcarea legii. Cifrele pot demonstra că avem creşteri foarte mari la numărul sancţiunilor aplicate la numărul permiselor suspendate. Se pare insă că numai creşterea fermităţii neurmată şi de alte măsuri nu este de natură de a-i face pe şoferi să conştientizeze anumite reguli. Vreau să vă dau un exemplu: dacă un candidat pentru obţinerea permisului se duce şi dă o anumită sumă de bani şi obţine o fişă medicală fără să treacă pe la medic să-i verifice starea de sănătate, nu reprezintă el oare un pericol in trafic? La fel se intimplă şi cu cei care trec prin testul psihologic. Oare toţi sint apţi psihologic pentru a conduce un autovehicul?

• In ce proiecte sinteţi implicaţi in momentul de faţă şi care este finalitatea lor?
    La ora actuală am demarat mai multe programe de reducere a riscului rutier pe drumurile publice. Avem un astfel de program pe cele două autostrăzi şi vă pot informa că s-au anunţat reduceri semnificative a accidentelor pe cele două artere. Sintem implicaţi in asigurarea gradului de fluenţă pe litoral, acolo unde ştiţi că au fost mari probleme. Şi de aproximativ trei luni avem un program pilot pe cele trei drumuri naţionale – DN1, DN7 şi DN2 – considerate "arterele morţii". http://www.jurnalul.ro/articole/1324...atata-de-medic

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Re: SchimbĂri Cod Rutier

mda... pot sa schimbe codul rutier pana n-or mai putea, pana nu vor pune mana sa construiasca autostrazi, degeaba, mor oameni multi si in mod stupid, din cauza unor incompetenti aflati la putere...
    am venit ieri pe dn1 bucuresti-brasov, si din sinaia pana in brasov (40 km) am facut vreo ora jumate, din cauza la doua bucatele de drum in reparatii (o bucata de vreo 10 metri si una de vreo 20 metri) asa cerva nu exista in nici intr-o tara din UE... cand am fost in spania acum o luna, am luat-o prin ungaria croatia, slovenia, italia franta, si am fost mirat ce autostrazi au croatii si slovenii, chiar si ungurii au autostrada foarte foarte buna.
    in 20 de ani s-au construit doua amarate de autostrazi de vreo 300 km total...

Standard RSP member dic_star79's Avatar
    Mentioned
    3 Post(s)

Daniel sa sti ca oameni nu mor ca nu avem infrastructura ci pentru ca nu respecta codul rutier. Infrastructura asigura o fluenta si o siguranta in circulatie dar asta nu te fereste de accidente.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Quote Originally Posted by dic_star79 View Post
    Daniel sa sti ca oameni nu mor ca nu avem infrastructura ci pentru ca nu respecta codul rutier. Infrastructura asigura o fluenta si o siguranta in circulatie dar asta nu te fereste de accidente.
    da, ai dreptate intr-un fel, insa in fapt, daca am avea autostrazi, numarul de accidente ar fi considerabil mai mic; oare de ce in romania sunt procentual cei mai multi morti la numarul de accidente? oare ca n-au daciile 1300 airbag-uri si abs?
    e foarte greu sa respecti codul rutier mai ales cand ai de facut un drum de 400 km si il faci in 7-8 ore din cauza ca treci prin 140 de sate; daca era autostrada il faceai linistit in 4 ore; eh... asta e tarisoara noastra... cand voi fi bunic probabil ca vor fi autostrazi si n-o sa mai fac pana la bucuresti, o distanta de 250 km aproape 5 ore, ci ii voi parcurge in 2.5-3 ore, bineinteles, atunci n-o sa mai depasesc linia continua, o sa merg cu viteza legala pe autostrada, n-o sa imi mai fie frica la orice curba ca vine unul pe contrasens ca un zapacit...