Results 1 to 15 of 17

Thread: Eroare de bios sau ce?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Eroare de bios sau ce?

In biosul unei placi de baza abit A-S78H temperatura unui procesor AMD X2 ADH4450DOBOX care consuma maxim 45W este idle de 45 grade si full load ajunge la 65 grade (anormal pentru acest tip de procesor) in timp ce in programe gen Coretemp sau OCCT temperatura nu depaseste 25 de grade full load si 15 in idle.Este oare o eroare de bios sau softurile gresesc?
    Cum pot remedia situatia?

Standard RSP member JBTC's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Re: Eroare de bios sau ce?

Quote Originally Posted by nickey1234 View Post
    In biosul unei placi de baza abit A-S78H temperatura unui procesor AMD X2 ADH4450DOBOX care consuma maxim 45W este idle de 45 grade si full load ajunge la 65 grade (anormal pentru acest tip de procesor) in timp ce in programe gen Coretemp sau OCCT temperatura nu depaseste 25 de grade full load si 15 in idle.Este oare o eroare de bios sau softurile gresesc?
    Cum pot remedia situatia?
    fa un update de bios. posibil sa citeasca gesit... la 65 gr ar trebui deja sa ruleze instabil sistemul so... daca ruleaza ok inseamna ca bios-ul in cauza are ceva erori de programare. mai vb dupa update.
    MacMini Plex/Boxee, Dolce DTH, Dolce Interactiv, Focus DTH, Digi DTH

Standard RSP member delta2k2's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

1. Presupun ca ai coolerul de la CPU curat ,fara praf si eventual cu pasta schimbata.

2. Utilitarele (programele) care citesc tensiuni/temperaturi/turatii coolere trebuie sa stie sa lucreze cu chip-urile respective. Mai pe romaneste , citirea senzorilor de temperatura o face un circuit integrat care este pe placa de baza. Programul care iti citeste aceste date trebuie sa stie sa lucreze corect cu acel circuit integrat. In caz contrar datele afisate vor fi eronate (de asta daca pui X programe ai sansa sa ai X rezultate diferite).Deci , cauta o versiune mai noua a respectivului program sau mai testeaza si altele. De obicei gasesti unul compatibil chiar pe CD-ul cu drivere pentru placa de baza.

3. Citirea temperaturii la CPU se face in doua moduri : un senzor situat fizic chiar sub procesor si cu o dioda termica situata fizic chiar in procesor.

4. Pentru o verificare simpla , pune senzorul unui termometru electronic pe radiatorul procesorului , cat mai aproape de baza acestuia. Atentie , nu fa greseala unora de a pune respectivul senzor intre CPU si cooler.

5. Cum spunea si JBTC , fa si un update de BIOS
    Fost membru al acestui forum

RSP Team XVanish's Avatar
    Mentioned
    10 Post(s)

Am vazut ca ai mentionat pe CG ca ai pus pasta "argintie" peste pasta care exista deja pe coolerul box. Asta nu e bine deloc, pentru ca transferul termic dintre 2 paste termice diferite e mult mai greoi. Lasa pasta originala, sau daca nu atunci curata bine suprafata si aplica pasta "argintie". Pentru paste termice poti citi si discutiile de AICI.

Din moment ce in trei aplicatii de monitorizare diferite (printre care si Everest) iti da aceeasi temperatura care e diferita de cea din bios atunci e clar ca ori iti trebuie un update de bios ori senzorul de temperatura e dus.

O mica precizare: in bios nu o sa ai niciodata procesorul in full load.
    Internetul e distractie, nu pierde controlul!

Foloseste Google si YouTube inainte de a pune intrebari stupide!

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Am facut upgrade la bios si nici un rezultat. Am zis ca s a declansat alarma setata in bios la 65 grade in momentul in care in windows rulam ceva HD cu incarcare pe procesor de 70%.Am vorbit cu cei de la abit si mi au spus ca e foarte posibil sa fie o eroare de bios si ca o vor analiza.Legat de pasta o sa o sterg pe cea argintie sa vad ce obtin.

Standard RSP member JBTC's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Quote Originally Posted by XVanish View Post
    Am vazut ca ai mentionat pe CG ca ai pus pasta "argintie" peste pasta care exista deja pe coolerul box. Asta nu e bine deloc, pentru ca transferul termic dintre 2 paste termice diferite e mult mai greoi. Lasa pasta originala, sau daca nu atunci curata bine suprafata si aplica pasta "argintie". Pentru paste termice poti citi si discutiile de AICI.

Din moment ce in trei aplicatii de monitorizare diferite (printre care si Everest) iti da aceeasi temperatura care e diferita de cea din bios atunci e clar ca ori iti trebuie un update de bios ori senzorul de temperatura e dus.

O mica precizare: in bios nu o sa ai niciodata procesorul in full load.
    absolut corect!
    si o precizare: la multe placi de baza exista un senzor suplimentar pt a citi temp proc la exterior, la baza socket-ului. in bios, de obicei temp se citeste de pe dioda termica de pe soclul procului si nu de pe senzorul termic de la baza socket-ului. e posibil ca soft-urile sa citeasca acest senzor si de aici temp diferite. spre ex la mine exista 2 temp aratate in bios: cpu internal, cpu external, evident diferite (cca 5-6 grade). la fel de evident e ca in bios procul e practic in idle... deci, teoretic temp aratata in cazul in care exista un singur senzor ar trebui sa fie mai mare cand e citita de diverse softuri ceea ce conduce la ideea ca ori biosul are ceva erori de programare (se rezolva cu update) ori ai 2 senzori si ala de pe soclul procului e bulit (ceea ce nu-i o nenorocire)... atat timp cat pc-ul functioneaza normal, fara crash-uri sau semne de instabilitae... ignora ceea ce citeste bios-ul.
    MacMini Plex/Boxee, Dolce DTH, Dolce Interactiv, Focus DTH, Digi DTH

RSP Team XVanish's Avatar
    Mentioned
    10 Post(s)

Quote Originally Posted by nickey1234 View Post
    Am facut upgrade la bios si nici un rezultat. Am zis ca s a declansat alarma setata in bios la 65 grade in momentul in care in windows rulam ceva HD cu incarcare pe procesor de 70%.Am vorbit cu cei de la abit si mi au spus ca e foarte posibil sa fie o eroare de bios si ca o vor analiza.Legat de pasta o sa o sterg pe cea argintie sa vad ce obtin.
    Rezolva pasta si spune-ne ce iese. Uita-te ce revizie e placa de baza si spune-ne.

Quote Originally Posted by JBTC View Post
    absolut corect!
    si o precizare: la multe placi de baza exista un senzor suplimentar pt a citi temp proc la exterior, la baza socket-ului. in bios, de obicei temp se citeste de pe dioda termica de pe soclul procului si nu de pe senzorul termic de la baza socket-ului. e posibil ca soft-urile sa citeasca acest senzor si de aici temp diferite. spre ex la mine exista 2 temp aratate in bios: cpu internal, cpu external, evident diferite (cca 5-6 grade). la fel de evident e ca in bios procul e practic in idle... deci, teoretic temp aratata in cazul in care exista un singur senzor ar trebui sa fie mai mare cand e citita de diverse softuri ceea ce conduce la ideea ca ori biosul are ceva erori de programare (se rezolva cu update) ori ai 2 senzori si ala de pe soclul procului e bulit (ceea ce nu-i o nenorocire)... atat timp cat pc-ul functioneaza normal, fara crash-uri sau semne de instabilitae... ignora ceea ce citeste bios-ul.
    De aceea am pomenit de Everest - recunoaste ambii senzori, asta daca e cazul la el, o sa ma uit deseara mai exact sa vad ce stie placa lui de baza... poate ii dam de cap, desi daca nu o am la mana e mai dificil...
    Internetul e distractie, nu pierde controlul!

Foloseste Google si YouTube inainte de a pune intrebari stupide!