-
Member
Visitor
La inceput de drum :)
Salutare tuturor,
Multam ptr. acceptare pe acest forum.
Sunt la inceput de drum in ceea ce priveste receptia TV pe satelit , abia am luat contact cu primele faze incepand de acum o luna.
Este o preocupare pe care o aveam pe lista de multa vreme, dar pentru care nu am gasit timp pana in prezent.
Scopul e doar de hobby, nimic foarte complicat deocamdata. Imi dezvolt cultura generala tehnica.
Am experienta in zona retelisticii & Linux si cunostiinte medii in zona electronicii.
Acum o luna am primit donatie de la un amic mai varstnic, un offset de 80cm (Telekom) +LNB , un motor H-H nefolosit, un receptor Kathrein UFS910si (fara telecomanda) si un satfinder simplu, echipat cu LCD. Mi-am amintit ca tatal meu si-ar fi dorit sa experimenteze receptia TV prin satelit si am hotarat sa pastrez antena offset primita, ptr. el. Pana in momentul de fata, am folosit o antena offset parasita, montata pe blocul in care locuiesc (65 cm) si un LNB universal. Ca tuner, am inceput cu cel din TV-ul LG pe care il folosesc si ca monitor ptr. PC, apoi am incercat cu Kathrein-ul, care m-a cam dezamagit. Acum caut solutii ptr. upgrade de firmware ptr. Kathrein, eventual inlocuire cu firmware tert .
Am testat un satfinder mai complex (Spacetronik S-22) si in final, mi-am cumparat zilele trecute un combo mai "rasarit" - Spacetronik STC-45.
De asemenea, am fost curios sa vad cum arata semnalul transponderelor, nivelul si banda ocupata. Pentru asta, am folosit un analizor de spectru (Rigol DSA815-TG) si un dispozitiv bias-tee ca sa pot alimenta LNB-ul. Am putut observa 5 transpondere, nivelul mediu a fost in general de -40dBm si banda ocupata de ~35 MHz.
Pana in prezent, am reusit sa receptionez emisiunile free de pe Astra 19.2E, Hotbird 13 si de alaltaieri, EutelSat 16A .
De asemenea, observ ca transponderul de pe 12568 MHz (pe care vin ProTV, Acasa, Romania TV, etc.) are semnal mai slab in timpul zilei, dar incep sa receptionez corect abia dupa ora 19. Tind sa cred ca e vorba de propagare radio, dar ii rog pe altii mai experimentati sa-mi sugereze o explicatie mai buna (daca exista).
Cam asta-i toata "experienta" mea cu receptia TV satelit pana in prezent !
Va salut cu bucurie si va urez toate cele bune!
Bob