Thanks Thanks:  2
Likes Likes:  9
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Echivalent si programare microcontrolere

  1. #1
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    298
    Mentioned
    26 Post(s)
    Rep Power
    53

    Default Echivalent si programare microcontrolere

    Salutare.

    Pentru un mic proiect personal am nevoie de un microcontroler picaxe 08M2 (link, link2 ). Pentru ca nu-l gasesc usor prin tara noastra ma gandeam poate as gasi un inlocuitor. Doar tatonez posibilitatea asta. Am timp de gandire deoarece nu am restul componentelor.
    Voiam sa va cer ajutorul daca pot gasi un echivalent pentru microcontrolerul acesta Picaxe 08M2. As dori sa aibe tot 8 pini si viteza cat mai buna. Observ ca Picaxe 08M2 are 32mhz. Ma gandesc ca ma ajuta sa fie mai rapid.

    Daca gaseste cineva prin tara microcontrolerul Picaxe 08M2 (sau 08M2+) rog sa-mi indice de unde se poate cumpara.

    Ma uitam la un microcontroler PIC12F629 (link ) dar nu-mi dau seama daca ar putea face acelasi lucru. Pare si mai usor de programat picaxe.

    ---------- Post added at 19:52 ---------- Previous post was at 19:10 ----------

    Am cautat si posibil alt cod pentru picaxe 08M2 ar fi 12F683 sau 12F1840.
    Edision OS Mio+ 4k . Antena offset 1.85m: 34.5w-85E

  2. #2
    Standard RSP member lukas26's Avatar
    Join Date
    25 Mar 2009
    Location
    romania,transylvania
    Posts
    1,016
    Mentioned
    12 Post(s)
    Rep Power
    60

    Default

    poti incerca cu un tel la MICROELECTRONICA

  3. #3
    none
    Join Date
    01 Jan 1999
    Location
    acasa
    Posts
    761
    Mentioned
    32 Post(s)
    Rep Power
    100

    Default

    Quote Originally Posted by clau View Post

    Pentru ca nu-l gasesc usor prin tara noastra .
    Daca vrei, iti comand eu vreo 4-5 si ti le trimit, daca nu te preseaza timpul...
    ^^^^
    bafta

  4. #4
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    298
    Mentioned
    26 Post(s)
    Rep Power
    53

    Default

    Multumesc.
    De luni dau cateva telefoane si vedem pe unde ii dau de urma la cipul asta. Echilvalent cu Picaxe 08M2 cred ca e 12F1840. Pe asta sper sa-l pot gasi mai usor. Pentru ca n-am deloc experienta sper sa nu faca figuri si sa nu-l pot programa ca pe un cip picaxe original. Am citit ca cel original se poate programa cu un cablu serial si cateva rezistente.
    Edision OS Mio+ 4k . Antena offset 1.85m: 34.5w-85E

  5. #5
    Happy fery21's Avatar
    Join Date
    18 Feb 2008
    Location
    Big Bang
    Posts
    2,328
    Mentioned
    3 Post(s)
    Rep Power
    71

    Default

    Imprimatele model mai vechi gasesti pe placa tastaturi acest pic.
    FREE ALIEN

  6. #6
    dishwasher val's Avatar
    Join Date
    14 Jul 2007
    Location
    DTX
    Posts
    1,783
    Mentioned
    26 Post(s)
    Rep Power
    77

    Default

    Dacă ești sigur că sunt echivalente iar 12F1840 este in capsula tht încerc să te ajut; desigur dacă nu găsești ajutor in zonă. Ne spui și nouă despre ce proiect este vorba?
    UFS910, Nokia d-Box1, Nokia d-Box2, Optibox500, Vu+ Zero4K

  7. #7
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    298
    Mentioned
    26 Post(s)
    Rep Power
    53

    Default

    Cred ca era mai bine sa pornesc cu inceputul data fiind lipsa mea de experienta si cunostinte in electronica. Am sa prezint pe scurt cateva idei. Cipul 12F1840 e identic dar am inteles ca cel Picaxe are alt bootloader si asta ar incurca lucrurile. Nu ma pricep deloc daca se poate scrie la fel sau nu. Tehnic sunt la fel. Dar soft ?

    Povestea :
    Am instalat un sistem de panouri fotovoltaice 8 buc x 280W cu un invertor fotovoltaic on-grid cu limitare injectie in retea, fara acumulatori. Orientarea panourilor este aproximativ 25 grade SE iar elevatia aproximativa a panourilor montate pe acoperis este 25 grade. Sistemul e pus in functiune pe 1 decembrie. In ziua cea mai buna din decembrie am produs si consumat 5kwh iar in ziua cea mai proasta de pana acum am produs doar 0.8kwh intr-o zi cu ploaie continua.

    Am verificat in invertor sa fie setat limitarea injectie activa. Invertorul are putine setari configurabile. Nu am un manual de utilizare prea bun desi invertorul e cumparat de nou din Romania cu garantie. Injectia in retea nu e de dorit deoarece nu am contract de prosumator si energia produsa ar fi inregistrata de contor si platita de mine ca si consumata. Conform specificatiilor ar fi trebuit ca injectia in retea sa fie 0 in momentul in care productia din fotovoltaice depaseste consumul casei. Din monitorizarile mele cu ochiul liber al contorului casei observ ca are o sageata care indica directia de curgere a curentului si se schimba sensul doar ca nu vad curentul sa se duca spre 0 chiar daca am productie mare. De aici incep problemele pentru ca nu stiu ce face defapt : injectez in retea ? Daca injectez de ce nu vad totusi pe contor sa creasca numarul de kwh inregistrati ? Pe contor nu prea scade amperaju sub 1.8-2A daca productia fotovoltaica depaseste consumul.

    Am monitorizat pe contorul casei dar am suplimentar date si din invertor. In invertor nu exista monitorizare de injectie retea dar observ ca daca activez injectia in retea si am productie mare amperajul si productia e mai mare. Cum activez limitarea injectie amperajul scade ( teoretic la consumul casei ). Am luat un sonoff rescris cu soft tasmota pentru actualizare mai rapida si acesta imi indica niste valori apropiate de valorile indicate de invertor deci ar parea sa fie ok ce arata invertorul.

    Lucru foarte important : tot ce zic eu se bazeaza pe o singura zi de monitorizare pentru ca doar o zi am prins zi cu soare pentru ca productia fotovoltaica sa depaseasca ce consum in casa.

    Din momentul asta aveam varianta sa folosesc un diverter de energie care se poate gasi in comert pentru a nu injecta in retea. Nu era deloc in plan si reprezinta o complicatie dar pare necesara. Am vazut unul construit de un roman si costa aproximativ 750 lei. Partea buna la el e ca are ceva afisaje si chiar monitorizare online prin wifi. Am gasit apoi si diverter de energie construite de alte firme la pret 1500-4000 lei ( gen Fronius Ohmpilot ) dar nu prea fac ceva in plus. Dezavantaj major e ca energia poate fi folosita doar pentru incalzire apa pentru ca vine in impulsuri. Din cautarile mele diverterele folosesc un triac BT41/600V si un optocuplor Moc3043. Restul componentelor sunt fie pentru wifi/monitorizare sau pentru cuplare sarcina (SSR-60A). Documentandu-ma am gasit un dezavantaj major al acestui tip de diverter : se pare ca tipul acesta de invertor poate cauza licarirea becurilor din cauza frecventei de cuplare/decuplare in impulsuri a sarcinii pe rezistenta electrica.

    Am gasit apoi o versiune imbunatatita a diverterului care nu pare nici aceasta foarte complicata si se lauda ca ar elimina palpairea becurilor. In plus versiunea imbunatatita ar avea precize mai buna pentru "injectie 0" cu o eroare de masurare mai mica deoarece cipul folosit pentru masurare energie electrica este mai precis fiind chiar cel folosit in contorul apartinand furnizorului de energie. Mi-a suras mai mult ideea asta si am decis sa ma pun pe treaba sa adun componentele. Pare ca pentru construirea diverterului imbunatatit sunt toate informatiile deja postate. Daca se cumpara componente identice ar trebui sa poata fi replicata functionarea chiar daca nu o inteleg si nu stiu daca e mai buna decat diverterul original.

    Schemele nu imi apartin. Le-am gasit si au fost publicate pe internet. Public aici pozele salvate din trecut dar si unele linkuri pe care le am legate de subiectul acesta cu explicatiile autorilor asupra functionarii circuitelor.




    Si mai jos versiunea pe care as vrea sa o construiesc:








    Informatia despre diverter este citita aici :
    https://picaxeforum.co.uk/threads/ph...-warning.24286
    https://openenergymonitor.org/forum-...node/2429.html

    Un diverter din comert, explica putin functionarea lui :
    https://devolt.ro/product/smart-cont...ie-solar-3-6kw

    Stiu ca a mai fost o discutie cu fotovoltaicele pe forum si nu a dus in directia buna. Eu nu vand nimic, nu comercializez nimic sunt doar proiect personal.
    Edision OS Mio+ 4k . Antena offset 1.85m: 34.5w-85E

  8. #8
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    298
    Mentioned
    26 Post(s)
    Rep Power
    53

    Default

    Fiindca nu am mai folosit vreun microcontroler intreb daca e posibil ca desi microcontrolerele sunt identice din punct de vedere hardware s-ar putea sa aibe alt bootloader si sa nu pot programa ? Microcontrolerul picaxe 08m2 e folosit in proiectul original. Am gasit ca ar fi acelasi cu 12F1840. Dar cum se face programarea ? Daca e nevoie de un bootloader ca la receptoare s-ar putea sa nu pot programa microcontrolerul 18F1840 cu acelasi program de la picaxe.

    Am gasit microcontroler picaxe la 3.5 lire pe ebay si 18F1840 la adelaida cu 15 lei. Parca as lua de pe ebay ca sa fiu mai sigur ca respect schema initiala.
    https://picaxe.com/what-is-picaxe/picaxe-chip-labels/

    ---------- Post added at 11:15 ---------- Previous post was at 11:13 ----------

    Ar mai fi o problema : cipul original picaxe pare sa fie varianta care functioneaza pana la 5.5Volti iar cel de pe adelaida e disponibil doar in varianta low power maxim 3.6 Volti. Ma indrept catre ebay.
    Edision OS Mio+ 4k . Antena offset 1.85m: 34.5w-85E

  9. #9
    konstantine's Avatar
    Join Date
    18 Apr 2008
    Location
    Sudul României
    Posts
    2,289
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    100

    Default

    Am reușit să scriu direct cu programatorul ezp 2019 (cu cleștele pe SPI) tasmota pe un modul wi-fi cu ESP8266.

    Citat din Cătălin Ștefan:
    "M-am săturat să-mping apa la deal"
    http://technomitclima.ro/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •