Thanks Thanks:  26
Likes Likes:  188
Dislikes Dislikes:  0
Page 5 of 12 FirstFirst 123456789 ... LastLast
Results 61 to 75 of 170

Thread: Energie verde fotovoltaice

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Quote Originally Posted by mondo View Post
    La ce pret o dai si pe cit o iei inapoi energia? Sau cum se calculeaza?

Furnizorul, o vinde cu 0,8 bani pe KW si o cumpara cu 0,25 bani....nu se merita sa fi prosumator pentru cei 0,25 bani decat daca ai sistem de sute de KW,de aceea astept ca petitia facuta de multi posesori de sisteme fotovoltaice de 3 respectiv 5KW prin care se cere ca, ceea ce injectezi vara in retea ca KW sa ti se ofere inapoi iarna tot in KW sa devina realitate.

maniac lao's Avatar
    Mentioned
    31 Post(s)

M-am uitat pe o factura, am impartit suma la nr de kw si a iesit 1.00615 lei/kwh.
    Asta cu toate cacaturile pe care le-au inventat, cogenerare, abonament,servicii sistem, cert verzi etc.
    Ultima oara cand am verificat era cam 0.65 lei/kwh.
    Pai, sa nu le umpli cateva combine frigorifice?!
    Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui - Grigore Vieru

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Lao,asta este unul din motivele pentru care eu personal am ales aceasta varianta......

maniac lao's Avatar
    Mentioned
    31 Post(s)

M-ar interesa daca ai face o prezentare cu graficul, calculul tau de consum si amortizare a investitiei.
    Eventual cu cheltuieli suplimentare (baterii etc) pe o perioada de vreo 10 ani. Daca ai cumva datele astea.
    Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui - Grigore Vieru

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Lao
    Invertor 3000 ron
    12 panouri la 335W adica un total de 4KWh costa 6600
    O baterie PYLONTECH LiFePO4 48V de 2,4KWh costa 1200E adica 5800 ron
    1000 ron restul...cabluri,sine pentru prins panourile,surubaraie etc
    Hai sa tragem linie...
    164 milioane total investitie,cu o mentiune...pentru acest tip de baterie garantia este de minim 10 ani data de producator...
    Eu platesc anual la electrica intre 3500 si 4500 ron sa zicem o medie de 4000 ron,asta inseamna ca in 4 ani acopar toata cheltuiala initiala,tot sistemul este gandit sa functioneze in felul urmator:
    Cat are energie de la lumina zilei casa va trage energie din panouri,cand nu mai este valabila lumina zilei trage din baterii care acest model permite o descarcare a lor de 90% si are minim garantat 6,000 cycle-life warranty.,cand bateriile sunt la limita se va incarca fie de la retea fie din panouri in functie ce tip va fi disponibil la momentul descarcarii bateriilor.

---------- Post added at 13:37 ---------- Previous post was at 13:33 ----------

Si uite un grafic pe ziua de azi al unuia dintre colegii de pe grupul de pe FB care merge pe acelasi principiu ca si mine cu acelasi sistem si baterii,azi au fost suficiente cele aproape 2 ore de soare sa-i incarce full bateriile iar consumul din panouri sa-i sustina fara probleme casa....

maniac lao's Avatar
    Mentioned
    31 Post(s)

Arata bine!
    Mai am o nelamurire, doar cu o asemenea baterie, fara lumina solara, cat timp si la ce consum trage din ea pana se descarca?
    De ex. seara la un consum de 800-1000w cat dureaza pana se descarca?

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Eu am facut calculul pentru mine,consumatorii fiind...o combina frigorifica,2 tv-uri,un PC,centrala termica pe gaze si cateva becuri de 8W economice care dau lumina de 60W,pentru mine cei 2,4KWh dati de bateria ajung lejer pana dimineata,de asta am zis ca,un astfel de proiect este strict individual,trebuiesc cunoscuti consumatorii,puterea lor etc.

---------- Post added at 15:04 ---------- Previous post was at 13:53 ----------

Va invit sa urmariti un videoclip in care puteti vedea ce pot face 3 panouri fotovoltaice de doar 275W....duc chiar si un aparat de aer conditionat,ma rog,este doar o idee despre ceea ce poti face cu un sistem fotovoltaic si poate va oferi raspunsurile mult dorite multora dintre voi,cand voi finaliza sistemul voi face si eu un clip de prezentare,pana atunci...vizionare placuta!

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Urmariti de la min 1 ca sa intelegeti avantajul major al unei instalatii fotovoltaice....

Standard RSP member
    Mentioned
    2 Post(s)

Quote Originally Posted by Alin99 View Post
    Furnizorul, o vinde cu 0,8 bani pe KW si o cumpara cu 0,25 bani....nu se merita sa fi prosumator pentru cei 0,25 bani decat daca ai sistem de sute de KW,de aceea astept ca petitia facuta de multi posesori de sisteme fotovoltaice de 3 respectiv 5KW prin care se cere ca, ceea ce injectezi vara in retea ca KW sa ti se ofere inapoi iarna tot in KW sa devina realitate.
    Daca imi permiti/permiteti.
    Stiu cateva detalii legate de pretul kw.
    Ex, la barele trafo CEO pleca cu 17bani+Transport Transelectrica 3.xxxxbani = 21.xxxxbani
    CEZ preia la 21.xxxx si mai adauga 18bani (Transport Inalta+medie+joasa tensiune) = 39.xxxxbani
    Furnizorul de energie(Digi) preia la 39.xxxxbani si adauga 14.5-15.5bani = 54,5(+ acei 0.xxxx)
    la cei 55bani(aproximativ) se adauga:
    taxa injectie in retea
    taxa extractie din retea
    certificate verzi
    taxa cogenerare
    acciza necomerciala
    +
    tva.
    daca vorbim de pretul real al kw el este de sub 20bani chiar si la firma cu parc de fotovoltaice.
    daca vorbim de pretul final al kw el este de peste 67bani (la ultimul meu calcul la CEZ).

o alta smecherie care am observat-o urmarind situl ANRE este ca, trimestrial FUI (Furnizor de Ultima Instanta) cel care detine reteaua de transport finala (Ex. CEZ), cere marirea tarifului de transport.
    Deci, chiar daca pretul kw la producator nu se schimba, pretul final creste datorita FUI si celorlalte elemente.
    Spre exemplu, in Otenia, unde se produce aprox 40% din energiea Ro, preturile la transport sunt cele mai mari, adica, chiar la sursa, iar in Muntenia sunt cele mai reduse.
    Cum functioneaza toate chestiile astea numai D-zeu si ANRE-ul o cunosc (excluzand Smart Guys.)
    Stima

Old Member mondo's Avatar
    Mentioned
    43 Post(s)

De la 1 ianuarie 2021 preţurile pentru furnizarea energiei electrice la clienţii casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Din pacate sfarsim anul cu o scumpire LEGE nr. 290 din 15 decembrie 2020 si aparuta in MONITORUL OFICIAL nr. 1239 din 16 decembrie 2020 care spune printre altele: "Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să conecteze gratis clienții casnici la rețelele pe care le administrează, urmând să-și recupereze costurile de racordare din facturile consumatorilor" si incepem anul cu o alta scumpire..Facturile se vor majora ca urmare a propunerii Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei de a crește tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale, nefiind ultima deoarece vor urma alte scumpiri in iunie si toamna....

maniac lao's Avatar
    Mentioned
    31 Post(s)

Consider ca e de luat in seamă pentru viitor.
    Problema (mea) este ca n-am destule informații pentru sistemul hibrid (sau off-grid).
    Calculul la on-grid era simplu, așa mă innebunesc bateriile si regimul lor de functionare.
    Imi pregatesc un set de întrebări la care trebuie sa găsesc răspunsuri, nu mă pot apuca de o astfel de investiție așa aiurea.

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Lao,esti in aceiasi situatie ca si mine,eu voi folosi panourile si reteaua in prima faza,apoi voi cumpara si un banc de baterii litiu de 2,4Kw suficient pentru consumul meu nocturn,in rest....reteaua se va conecta automat cand panourile nu au destula energie,oricum ar fi voi reduce spre maxim actualele facturi emise de electrica.

maniac lao's Avatar
    Mentioned
    31 Post(s)

Eu o tratez ca pe o problema economica. Studiez partea tehnica, partea de rentabilitate si nu neglijez confortul casnic.
    Nu intentionez si nici n-am cum, sa salvez eu planeta!
    Daca o sa ma bag la o asemenea lucrare vreau sa iasa STAS
    Asa ca, trebuie sa am clar de la inceput tot ce imi trebuie, inclusiv un traker controlat automat (cu un arduino).

Banned
    Mentioned
    11 Post(s)

Faza cu track-erul si pe mine ma incantat ipotetic la inceput,dar...cand am vazut castigul...intre 1 si 3% in cel mai fericit caz,atunci am lasat-o mai moale cu urmarirea curbei ca la antene,asa ca, concluzia finala este instalarea pe directia S pe 30 grade inclinatie vara si pe aproximativ 65-70 grade iarna pentru o eficienta maxima a panourilor,cat despre traker....cu banii dati pe el cumperi panouri...

Page 5 of 12 FirstFirst 123456789 ... LastLast