Thanks Thanks:  1
Likes Likes:  6
Dislikes Dislikes:  0
Results 1 to 11 of 11

Thread: Temperatura lipire cositor, fludor aer conditionat

  1. #1
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    219
    Mentioned
    15 Post(s)
    Rep Power
    43

    Lightbulb Temperatura lipire cositor, fludor aer conditionat

    Am avut o problema la un aparat de aer conditionat cu o fisura si a trebuit sa incerc sa ma descurc sa fac o lipitura de tevi de cupru. Am o bara de aliaj cupru + 5% argint cumparata de la un magazin de frigotehnie. Am citit ca ar necesita 640-700 grade pentru topire. Am luat o lampa de mana cu gaz din comert si am incercat sa topesc acea bara. La proba initiala in aer parea ca acea bara se topeste . Buuun, trec la teava si incalzesc teava. Dupa ce am incalzit suficient teava constat ca bara mea de cupru nu se topeste ci doar se inmoaie si se indoaie singura dar nu se face lichid astfel incat prin capilaritate sa intre intre tevi. Am folosit flux de lipire cu nu stiu ce procent de argint. Problema pare sa fie temperatura de topire mica atinsa de acea lampa cu gaz micuta. Nu m-as complica si nici nu merita pretul platit pe o statie de lipire scumpa cu oxigen. N-am autogen.

    Temperaturile de topire al fludorului si cositorului le-am gasit pe internet si variaza in functie de compozitia din care este facut intre 180 grade si 230 grade. Din cate am inteles combinatiile mai noi, ecologice, au temperatura de topire mai mare pentru ca au eliminat plumbul. Nu fac lipituri des dar mai ales nu stiu ce temperatura are fludorul incalzit cu pistolul de lipit. Ok ...la 180 grade sa zicem ca se topeste fludorul dar presupun ca la 150 grade e solid. Doar nu incepe sa curga,nu ? Nelamurirea mea ar fi daca as incerca lipirea acelei tevi cu fludor in ce situatie s-ar dezlipi ? Nu-mi dau seama daca problemele cu fludorul apar la temperaturi pozitive ( doar nu ajunge peste 120 grade temperatura cuprului ) sau la racire cand nu stiu cum se comporta la -20 grade.

  2. #2
    RSP - TEAM zildan's Avatar
    Join Date
    05 Dec 2007
    Location
    Sudul Romaniei
    Posts
    6,882
    Mentioned
    48 Post(s)
    Rep Power
    100

    Default

    Nu am facut sa ceva la aparate de frig, doar la instalatii de apa si calofifere (acasa).
    Fara pasta speciala cu aliaj de Ag e foarte greu sa lipesti Cu.
    Staniu-AG sigur se topeste pe la 300 grade C. Daca urci temperatura se formeaza oxizi si iese un kkt.
    Poate da o geana @michael86 si te lamureste.
    Sh40, AML, prime focus 1,5m si altele ...

  3. #3
    RSP - TEAM horatyu's Avatar
    Join Date
    16 Aug 2007
    Location
    SIBIU
    Posts
    5,257
    Mentioned
    25 Post(s)
    Rep Power
    94

    Default

    Țevile erau goale în interior sau era apă în ele?
    Este suficient dacă lipești cu pastă de curățat și apoi cu fludor., La fel că la instalația de la centrala termică.
    Lipiturile se fac cu țevile goale.
    LA TOTI NI GREU
    "SGU Stargate Universe"

  4. #4
    RSP Enigma Team & GM
    Join Date
    04 Feb 2007
    Posts
    391
    Mentioned
    1 Post(s)
    Rep Power
    53

    Default

    Ce trece prin teava apa sau "freon"????
    Daca trece apa poti folosi cositor , nu fludor, dupa ce cureti bine imbinarile si folosesti o pasta decapanta.Cositorul cu plumb ~180 grade , fara plumb ~240 grade
    Daca trece freon obligatoriu ai nevoie de lipire la temperaturi inalte deoarece molecula de "freon" este foarte mica iar lipirea cu cositor este o gluma.Ai nevoie de :https://www.frigotehnie.ro/aparate-d...000070079.html

  5. #5
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    219
    Mentioned
    15 Post(s)
    Rep Power
    43

    Default

    Tevile sunt goale. A pierdut freonul. Dupa lipire va circula freon R410a la o presiune de pana la 35 bari.

    ---------- Post added at 13:23 ---------- Previous post was at 13:21 ----------

    Din pacate nu cred nici eu ca se poate mari altfel temperatura decat prin oxigen. In tabel apar temperaturi pentru diferite substante dar in aer. Pe materialul de sudura temperatura scade mult.



  6. #6
    RSP - TEAM zildan's Avatar
    Join Date
    05 Dec 2007
    Location
    Sudul Romaniei
    Posts
    6,882
    Mentioned
    48 Post(s)
    Rep Power
    100

    Default

    Sa vedem ce zice Mitica, daca da o geana prin zona.
    Sh40, AML, prime focus 1,5m si altele ...

  7. #7
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    219
    Mentioned
    15 Post(s)
    Rep Power
    43

    Default

    Dupa cum pare in videoclipul asta se foloseste o doza de amestec "MAPP". Si arzatorul pare mai puternic fata de ce am incercat eu. La mine abia s-a indoit bara aceea de adaos. Dupa cum se vede pe filmare nici cu tipul asta de gaz "mapp" daca nu ai oxigen topirea materialului nu e grozava dar pare totusi ca se poate. Are in dotare arzator mai puternic + gaz mai bun. Nu-mi dau seama daca se mai produce fenomenul de capilaritate care ar fi necesar pentru patrunderea aliajului topit intre tevile de cupru si realizarea corecta a lipirii.
    Minutul 1:40 lipirea tare :

    https://www.youtube.com/watch?v=TmEx3RX8Y8w

  8. #8
    RSP Enigma Team & GM michael86's Avatar
    Join Date
    31 May 2009
    Location
    Bucuresti
    Posts
    460
    Mentioned
    3 Post(s)
    Rep Power
    49

    Default

    iti trebuia cupru fosforos , il gasesti peste tot si e foarte ieftin . pe ce teava faci sudura , ca diametru ? daca "lampa ta reuseste sa inroseasca bine teava respectiva , atingi usor cu varful electrodului si ar trebui sa se sudeze .
    pentru mapp gas : https://www.voltatec.ro/diverse/Sudura-cupru/
    nu ai gasit pe cineva sa iti faca un service cum trebuie ? dupa sudura trebuie vaccum , incarcat cu freon(sic @mirele) la cantar ...

  9. #9
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    219
    Mentioned
    15 Post(s)
    Rep Power
    43

    Default

    O lampa am gasit din asta obisnuita cu gaz. O bara de cupru fosforos am cumparat. Era o bara cu argint 5% cumparata de la un magazin de frigotehnie. N-am reusit sa o topesc. Ajunge doar in punctul in care incepe sa se topeasca dar nu se face "apa" astfel incat sa adere bine le teava. Cat timp tin flacara pe acea bara de cupru fosforos nu se face lichida complet deci nu iese lipitura buna. Am incercat atat pe teava sa fac lipitura topind acea bara de cupru cat si in aer sa vad de ce nu reusesc sa topesc.

    Teava de lipit era cea groasa de 9,5mm. Si aici e o problema pentru ca robinetii pe care ii gasesc in comert au tevile de 6,35 si 9,5 mm iar la mine la aparat am 9,5 si 9,5mm. Deci un robinet necesita adaptare teava pentru a inlocui si a doua valva de la 9,5mm la 6,35mm. Ideal era sa inlocui ambii robineti.

    Celelalte scule de frigotehnie le-am imprumutat : manometre , pompa vacuum cu 2 trepte , agent frigorific R410A, cantar, trusa bercuire . Nu imi e chiar usor sa gasesc pe cineva sa faca o lipitura pentru ca nu locuiesc la oras. In momentul instalarii altui aparat de aer conditionat pe langa pretul instalarii m-a taxat pentru distanta suplimentara cu 2 lei/km pe dus si intors motivand ca eu va trebui sa suport nu doar costul distantei ci si sa platesc timpul pierdut in timpul deplasarii . In felul acesta doar deplasarea ar fi costat 160 lei la care se adauga pretul lipiturilor, materiale , robinetii, substanta contrast , freon care la tipul acela are alt cost per 100g. Daca stiam ca rezolv cu astea era ok si ma impacam cu ideea. Doar ca aparatul asta a fost cumparat second hand si nu-i stiu istoricul. Poate e vreo scapare si pe la unitatea interioara sau chiar prin compresor si ajung sa tot bag bani in el inlocuind piesa cu piesa. Aparatul a mai pierdut freon de 3 ori pana acum. Ideea era sa reusesc sa inlocui valva asta si sa bag substanta de contrast pentru a vedea pe unde mai are pierderi. N-am renuntat la el pentru ca e un Mitsubishi inverter din seria Zubadan un model destul de bun pentru incalzire locuinta.

    Am decis sa risc si sa fac o lipitura cu cositor. Am lipit cu cositor acea valva. Am folosit o pasta pentru lipire instalatii apa + cositor. Am facut vacuum, am introdus o substanta de contrast, am incarcat la cantar. Au trecut cateva zile si inca merge. N-am observat pe nicaieri sa aibe scurgeri. Timpul nu e trecut pentru ca nici inainte n-ar fi pierdut in 2-3 zile. Dupa mai mult timp pierdea freonul. Acum astept si vad.

    Ce nu-mi place e ca am luat o substanta de contrast mai deosebita si acum in urma nu-mi mai place ce am luat : https://schiessl.ro/detector-uv/527-...brilliant.html
    Citisem initial despre alte substante de contrast ca sunt suficienti 7,5ml la 1,5kg freon. La substanta luata de mine e necesar sa introduc 20ml la 350ml ulei din compresor. Am gasit informatia asta abia dupa ce mi-a sosit substanta si am vazut ce scrie pe ambalaj la dozare. Am cumparat substanta in ideea ca se vede cu ochiul liber si scurgerile ar fi mai usor de depistat.

    ---------- Post added at 19:47 ---------- Previous post was at 19:39 ----------

    Vad ca nu pot edita si n-am scris clar : am inlocuit doar valva de teava de 9.5mm in exterior. Cealalta valva n-am putut sa o inlocui. pentru ca niciun largitor de teava pe care il aveam nu era bun. Nici nu merge sa largesc de la 6.35mm la 9.5mm ci trebuia folosita o alta teava. Pentru inlocuirea valvelor a trebuit sa iau adaptor pentru ca valvele astea nu se gasesc in comert pentru freon R410A ci doar pentru model mai vechi R22 cred unde portul de conectare freon are diametrul mai mic.

    freon ...agent frigorific ..bleah. Eu ii zic freon in continuare . Ma duc sa fac "un xerox" nu o copie. Acelasi tip de greseala.

    ---------- Post added at 20:02 ---------- Previous post was at 19:47 ----------

    fiindca am avut manometru si pompa de vid cu 2 trepte mi-am permis sa testez daca are pierderi un timp mai indelungat decat cele clasice 15 minute. Am lasat de seara pana dimineata a doua zi si acul a stat in aceeasi pozitie. Problema e ca absolut identic am testat si anterior la celelalte umpleri si acul era nemiscat a doua zi indicand un traseu bun. Vacuumul acesta este prea mic pentru a detecta scurgerea mea de freon.

  10. #10
    Standard RSP member
    Join Date
    20 Apr 2009
    Location
    Arges
    Posts
    219
    Mentioned
    15 Post(s)
    Rep Power
    43

    Default

    Actualizare :
    Ac-ul a pierdut freonul. Lipitura cu cositor nu a fost problema ci valva lipita de mine are in continuare scurgeri. Valva noua are scurgeri. Dupa discutii cu cei care o vand valva aceea este doar pentru freon R22. La R410 nu merge din cauza presiunii mai mari. Eu am sudat-o pe R410 pentru ca e singura valva disponibila in Romania. Nu exista piesa de schimb pentru R410 sau R32 (cele cu presiuni de lucru mai mari ).

    ---------- Post added at 15:33 ---------- Previous post was at 15:31 ----------

    In momentul asta sunt blocat. Piesa de schimb nu exista. Varianta la care m-am gandit ar fi sa improvizez o mufa de incarcare si prin sudura sa fac din teava 3/8 un racord folosind niplu si holendere.

  11. #11
    RSP - TEAM horatyu's Avatar
    Join Date
    16 Aug 2007
    Location
    SIBIU
    Posts
    5,257
    Mentioned
    25 Post(s)
    Rep Power
    94

    Default

    Vorbește cu cineva care lucrează la gaz- metan pe intervenții, ei au și Lampi de gaz pentru sudură și poate au și soluție pentru presiunea mare , ei au pe gaz metan și presiuni mari în țevile lor și rezolvă problema.
    LA TOTI NI GREU
    "SGU Stargate Universe"

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •