-
Member
Beginner
Antena HF pentru un scanner-ajutor!
Sunt pasionat de receptiile radio in banda de scurte, ma intereseaza
in special comunicatiile de radioamator si modul digital (DRM- Digital Radio Mondiale)
pot spune ca pentru aceast DRM am 'sapat' mult cautand un receiver dedicat, dar n-am gasit
si adevarul ca nu se prea gasesc pe la noi. chiar si pe ebay gasisem doar unul singur foarte scump cei drept
si fara shipping pe Romania, asa ca mi-a dat un nene radioamator un SDR cu convertor integrat, da.. se numeste
Soft66RTL2, facut in Japonia, nu stiu ce performante are , dar se comporta decent in banda HF, si
gratie tehnologiei SDR pot decoda si semnale digitale, fara a avea un receiver dedicat.
Problema vesnica sunt antenele, locuiesc la apartament imi e practic imposibil
sa fac o antena resonanta, stiu eu.. de exemplu un dipol.. am cautat o solutie de a pune 'ceva'
la geam, outdoor sau chiar indoor.. am receptionat RRI de la Tiganesti in sistem DRM, in rest cateva
secunde BBC si ALLindia..mai e si fadingul asta nenorocit cand intra semnal puternic le receptionez,
in rest pe waterfall sunt prezente dar DreamDRM-ul nu le decodeaza.. ori e antena.. ori jucaria din japonia.. nu stiu..
Am incercat metoda de antena fir lung, in cazul meu nu prea lung cca. 7 metri (de la un geam la altul),
sau Whip, am pus un telescop de un metru in centru la pervaz, iar cablu de coborare un coaxial subtire de 50 ohm
mai e o chestie ca orice fel de antena pun, trebe sa leg celalalt fir de la coax, la calorifer in cazul firului
lung sau de partea metalica a pervazului in cazul Whip, altfel nu-mi decodeaza calumea semnalele digitale. iar
programele (analogice) se aude cu zgomot, waterfall-ul spune si el tot, are alta nuanta si se vad tot felul de bruiaje
O antena activa de HF, nu-mi permit, caut ceva sa-mi confectionez singur dar nu sunt sigur ce.