Vreau sa deschid acest subiect deoarece, dupa cum ii sta romanului bine da copy/paste la diferite config-uri pe net si cu ajutorul "pretinului jeniiu in configurari oscam" mai mult incurca apele...
Ce este cache-ul!
Reprezinta totalitatea acelor dw-uri generate de un card in urma cererilor primite de la un uhuser/grup de useri care urmaresc simultan canale diferite de pe acel card!
Dupa cum se stie, oscam-ul ca si newcs-ul isi creaza un buffer in care stocheaza dw-urile rezultate in urma cererilor generate de ECM-urile trimise la card.
Cu cat numarul de clienti pe un card e mai mare, cu atat numarul de de DW eliberate e mai mare, dar si cererile ECM trimise acelui card cresc.
Exemplu:
Am 10 clienti care trag de un card:
4 din ei urmaresc acelasi canal
2 un alt canal
4 fac zapping
Oscam primeste 10 ECM
Si ce face?
Cauta in cache sa vada daca are acel DW daca nu interogheaza cardul!
In exemplul de mai sus la momentul zero cardul va primi doar 1+1+4 = 6 cereri ( 6 ECM spre diferenta de 10 care le primea un card sub 3xc sau alt emulator.)
si va elibera 6 dw in cache
aceste DW nu au o durata infinita, dar pot fi stocate in acel buffer( cache) un tot de timp pentru a permite si altor utilizatori sa le foloseasca.
Sa presupunem ca 10 clienti se uita la 10 canale diferite in acelasi timp!
Ce se intampla
Cardul va fi interogat mereu cu cate 10 ECM si va elibera 10 DW
la fiecare schimbare de key( asta in raport cu cardul) vor fi trimise ECM spre card!
Cardul va fi stresat in continuu cu cate 10 cereri!
Acum intervine "gaselnita" celor care dezvolta oscam-ul!
Schimbul de cache! Sau" cache -ex"( de la exchange=schimb)
Exista mai multe tipuri dar ma voi axa pe cel mai recomandat si cel mai folosit!
Mode 3-reverse cache
Practic ce face !In nici un caz minuni, ci vine in sprijinul cardului local pentru ai usura si prelungi viata diminuand incarcatura pe el, scazand numarul de cereri trimise propriului card, folosind in ajutor cache-ul primit de la partener!La fel si partenerul nostru va primi la schimb cache-ul generat de cardul nostru!
Cum gestioneaza oscam acest cache si cum ajuta utilizatorul final!
Nimic mai simplu -cache-ul are prioritate zero( propriu sau schimbat cu partenerul)
Cand va fi primita o cerere (ECM) oscam cauta in cache si daca nu gaseste(DW) trece apoi la interogarea cardului local care va genera acel DW si si-l salveaza propriului cache dar il si trimite(PUSH) catre partenerul de schimb!
In acelasi fel procedeaza si partenerul nostru!
Parametri de luat in considerare:
Este doar un exemplu!
Si vom analiza fiecare parametru in parte!
---------- Post added at 12:12 ---------- Previous post was at 11:52 ----------
Configul de mai sus este pentru un pc cu dvb-s2 usb:
Delay:timpul cu care cache-ul "intarzie" livrarea de DW
daca folositi un pc pe post de "router" de DW atunci acest paramentru ar trebui sa aiba o valoare cat mai mica!
Maxtime: -timpul petrecut de un dw in cache de la prima cerere a unu client! Are o valoare care trebuie sa fie cu cel putin 2 secunde mai mare decat timpul impostat pentru clienttimeout deci undeva la 4 secunde minim!
Daca se gestioneaza si carduri care elibereaza DW foarte rar la intervale mari pot dfi tinute in cache acele dw pana la un maxim de 15 minute!
Nu e cazul nostru a celor care au mioritice sau europene!
Timpul optim e de 8 secunde!
Maxcount: numarul maxim de ecm de tinut in cache, variaza de la un minim de 1000 la un maxim care fiecare si-l pune dupa nevoi!
( am vazut setari de 20000 dw pe aici la cate unii si nu vad ce rost au sa puna atat intr-u cat rata maxima de generare a unui dw pe la nagra e de cam 2 secunde)
Wait time: valabil doar pentru modurile 2 si 3 de schimb
este timpu de "asteptare" petrecut pana la cautarea unui dw si voi explica ce inseamna linia 0:50:100
0 (zero) -intreb cache instant care imi va raspunde cu DW in raport cu ce am impostat la delay in cazul meu cache imi raspunde cu dw dupa 20ms( milisecunde)
50- daca nu gasesc DW in cache interoghez cardul dupa 50 ms de la primirea cererii ECM pt DW
Ma voi opri asupra acestui parametru si le voi da la gioale la carcotasi!
Am vazut la destui pe aici ca sar ca arsi ca "timpul de eliberare al unul DW creste prea mult!
Cineva imi ziceaastazi chiar:
"E o prostie sa pui asa am timp de raspuns de 400 ms de pe card"
E prostie sau necunoastere a respectivului?
Eu zic ca sunt ambele la un loc.
Exemplu clar cu digi 1802 cu configul de mai sus:
Am schimb de linii normale si pe deasupra si cache!
Userul normal care nu drept de cache interogheaza cardul si obtine DW cu timpi intre 280-400 ms functie de cum e setat cardul si cati trag deodata de el ( timpii pot ajunge si la 450 daca un card e suprasolicitat de cereri) care insumat cu latenta retelei ADSL poate sa urce cu inca 100ms!
Cum se comporta pentru userul care are acces la cache!
Se primeste cererea si se interogheaza cache, daca am dw raspund in 20 ms si ajunge la peer in 20+100 =120 ms, daca nu am dw interoghez card si adaug asa 280+50+100=420 ms la destinatie cu o latenta ADSL de 100ms!
presupun ca ajung la un maxim de 400+50+100=550ms deci la peer va ajunge in 550 ms!
In tot acest timp:
daca cardul amicului nu are acest canal sigur nu va lua din alta parte( presupunem ca nu are de la cine!
550 ms e mult pt un card de digi? Nicideloc poti astepta pana la 2000 ms si vei avea o vizionare fluenta fara sa ai nici cel mai mic freeze!
maximum time CWs resist in cache after 1st client request, the time must be 2 seconds higher than the parameter clienttimeout.or sari carcotasii sus ca ei au carduri scai si.. ce?
80 ms+100 ms = 180 ms
80+50+100=230ms
E mult? E putin? Un card scai , cu cd in coada garanteaza o vizionare fluida pana la 740-750 ms timpi de raspuns!
Cu ce am avantaj ca imi ajunge DW in 180 ms fata de 740?
Se termina filmul mai repede cumva si in timp ce tu vezi un film eu vad trei?
Cam aici e prostia si modul de a gandi a celor care stau cu pixu'n mana 24/7...

Reply With Quote