Thanks Thanks:  39
Likes Likes:  68
Dislikes Dislikes:  1
Results 1 to 15 of 169

Thread: Un extraterestru mort - apare doar ceasul 00:00

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Vad ca ceea ce am scris ieri n-a aparut nici pana acum. Am vazut pentru vreo doua secunde ceva cu "o sa apara dupa ce un moderator va aproba ce am scris". In fine...

Intre timp am gasit pinii conectorului de JTAG si schema logica a placii de baza. Nu pentru alien, ci pentru alta natie, dar tot cu procesor STi7111. Cica ar fi identice. Daca mai e cineva interesat, e aici.

Problema e ca inca n-am priceput cum aduc fiecare pin al procesorului intr-o anume stare logica folosind facilitatea boundary scan. Tot citesc si nu inteleg. Daca aveti idee despre asta, dati-mi si mie un link, un exemplu, ceva ca pentru prosti. Peste tot citesc ca se poate, dar n-am vazut si eu macar un exemplu care sa spuna "uite-asa aduci celulele 14, 25 si 147 in starea logica 1". Mai citesc azi o perioada de timp despre asta si dupa ce obosesc ma apuc de pcb-ul pentru interfata. N-am buffere simple asa ca o sa folosesc buffere inversoare CD4069UBE.

RSP - TEAM zildan's Avatar
    Mentioned
    115 Post(s)

Avem si schema electrica la Alien!

LE: Vad ca era si in lynk-ul tau.
    atasez si imaginea.
    Caut manual de dezvoltare STM7100 si o sa vezi acolo procedura explicata de fabricant.
    Attached Files Attached Files
    Last edited by zildan; 05-03-13 at 01:19.
    Sh40, AML, prime focus 1,5m si altele ...

RSP - TEAM zildan's Avatar
    Mentioned
    115 Post(s)
    Last edited by zildan; 23-02-13 at 13:58.
    Sh40, AML, prime focus 1,5m si altele ...

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Merci pt manualul de dezvoltare, dar in el o singura pagina vorbeste despre JTAG. Cred ca am avea nevoie de manualul placii de baza, MB618, daca exista vreun astfel de manual.
    Eu am mai avansat nitel cu ce am de gand sa fac: jtag pe portul paralel. Si am reusit sa comunic cu procesorul. Nu va ganditi ca deja scriu in flash... nici pe departe! Dar macar am reusit sa comunic cu modulul JTAG de pe procesor: ii dau reset, il aduc intr-un "state machine" pe care-l vreau eu si ii cer niste biti. Si chiar mi-i da. S-ar putea sa fie ID-code-ul procesorului, nu stiu... Voua va spune ceva 0B50EC10 sau 08370AD0 (inca nu stiu daca mi-i da cu MSB firs sau LSB first, si s-ar putea sa fi ratat vreunul la inceput asa ca ce am calculat eu in hex ar putea fi deplasat la stanga/dreapta cu un bit, dar macar mi-i da de fiecare data la fel). Oricum, viteza de comunicare e dezarmant de mica. La cum imi merge acum, daca e cum cred eu ca pentru a incarca un singur octet in flash sunt necesare vreo cateva sute de pulsuri de ceas pe jtag, asta inseamna un byte in mai mult de o secunda iar 500.000 bytes ar dura o saptamana. Dar, cum ziceam, pana dau comanda de usbjtagnt, ma mai distrez cu el.
    Daca m-ar putea ajuta cineva cu standardul IEEE 1149.1 ar fi un pas inainte. Eu nu l-am putut gasi si nici n-am de gand sa-l cumpar...

LE: dupa o deplasare la stanga de 2 de biti catre stanga, codul 0B50EC10 se transforma in 2D430D43 (cei 2 biti de 1 de la coada i-am adus din cei 500 de 1, veniti in serie dupa codul asta, pe care initial i-am ignorat)... Destul de mare coincidenta cu cea din videoclip unde id-ul procesorului e 2D424041!
    Last edited by k-mel; 24-02-13 at 04:28.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Vesti proaste si bune... Asta-i viata. Sa incep cu alea proaste. Am vorbit cu omul din spatele usbjtagnt si suportul pentru tipul asta de procesor inca nu e gata. Raspunsul lui:

No. I have someone who is going to give me some ST40 target which include Sti7111 with known JTAG pinout.
    I have one board but I do not know the pinout of JTAG and thus I cannot continue my testing.
    In generat the NT software is ST40 ready but need more target to test.

I-am spus ca sunt eu dispus sa-i las teamviewer la mine sa faca teste pe receptorul meu dar nu s-a aratat interesat prea mult de asta.

Vestea buna e ca am reusit sa citesc corect id-ul procesorului. Vestea si mai buna e ca am reusit sa-l pun in modul EXTEST, adica sa-i tai core-ul si sa am acces direct la pini. Vestea extraordinara e ca registrul de scan, BSR-ul, are nu mai putin de 595 de biti! Acum urmeaza sa vad ce fac cu bitii astia. Secretosii de la STMicro n-au publicat nimic legat de asta, asa ca nu merge decat prin testare si observarea rezultatelor. Mi-am facut o "sonda TLL profesionala" dintr-un ac de seringa legat cu elastice ca sa pot observa starea cate unui pin de pe flash si acum am nevoie de noroc cu carul... Daca as putea atasa poze, v-as atasa-o pe cea cu acul de seringa proptit pe placa de baza, ca sa aveti si voi de ce rade...

Si, daca mai e cineva interesat am gasit un pdf, http://documentation.renesas.com/doc...366_7750hm.pdf, care cica ar avea acelasi core si care are legenda bitilor din BSR. Sper ca si al meu sa fie aproximativ la fel.

Standard RSP member mesterika's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

salve

am studiat schema extraterestrului , si am vazut clar cum e conectorul de
    TAG / JTAG , este HS1 , este standar de 10 pini (5x2 ) , unde e cuplat si
    pinul de mod service .
    ca orice procesor tip PLD ... , este protejat la citire , in schimb poti sa
    scri in el , ce vrei tu.
    pentru a reusi sa citesti informatia dintr-un rec bun , trebuie sa-l pacalesti cu
    un simulator , un clips terminal (este un conector care se aplica peste memoria
    care lucreaza cu procesor direct , sau eeprom-ul (flash-ul) care stocheaza
    softul de lucru (partial din soft ) , restul este stocat in procesor .
    se poate pacali pina la urma , sunt o gramada de softuri care il pacaleste
    pe procesor sa-ti dea datele utile .

bafta

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Merci de info, mesterika, dar da-mi voie sa te contrazic cu "informatia stocata in procesor". Un lucru e sigur: in niciun document al procesorului sau al nucleului la care eu am avut acces nu apare notiunea de "memorie interna nevolatila" in oricare dintre traducerile ei am cauta (flash, rom, eeprom, nor, nand). Asta e procesor, nu microcontroller. Si eu am lucrat cu microcontrollere (pic16 si pic18) si e diferenta intre asta (procesor de sine statator, fara pic de memorie nevolatila) si microcontroller (care are ram, flash, etc.). Asta n-are nici ram, nici flash si tocmai de-asta sunt cele doua memorii externe, un RAM si un ROM. Probabil ca are niste fuzibili programati prin jtag, dar doar producatorul stie care-i rolul lor. Datasheet-ul flash-ului il am in fata. Este un S29GL064N, un flash de 64Mb, 16 biti, produs de Spansion. Pe asta, daca l-as scoate de pe placa, l-as putea programa separat. Asta i-au facut si lui burleanu: i-au scos memoria si au programat-o separat si tot in felul asta e si clipsul de care zici tu. Eu vreau sa-i dau aceste comenzi folosind pinii procesorului. Procesorul are din fabrica facilitatea de Boundary Scan (asta e una dintre facilitatile JTAG) si e obligatoriu sa functioneze in acelasi mod la toate dispozitivele compatibile IEEE 1149.1. Procesorul asta e compatibil cu standardul, astfel incat pot da comenzile de programare programand pinii procesorului in stari bine definite de catre mine. Asta e drumul pe care merg acum. Procesorul mai suporta si alte functii prin JTAG, insa acestea nu sunt documentate (STMicro a scris in datasheet ca restul instructiunilor in afara de Bypass, Extest si Sample/Preload nu sunt publice). Probabil ca cu ajutorul acelor instructiuni nepublice se poate programa mult mai usor flash-ul, dar daca n-avem acces la ele, mergem pe calea lunga. Iar calea lunga inseamna:
    - programarea liniilor de adrese si date pentru memorie impreuna cu #WE, #WP, #CS, #OE, #Reset si #Byte
    - punerea ceasului pe 1 cat timp liniile astea raman neschimbate
    - coborarea ceasului pe 0
    - si asa mai departe de 256 de mii de ori (flash-ul si procesorul pot comunica pe 16 biti, deci 512Kbytes de informatie inseamna 256k de "words").
    Fiecare din liniile de mai sus inseamna incarcarea a 595 de biti in registrul BSR, cel la care am reusit sa am acces. Oricum, nu trec mai departe pana cand nu identific pozitia fiecarui pin de pe procesor in sirul asta lung de 595 de biti. Hai, nu chiar fiecare pin, ci numai vreo 40 de care am nevoie. Unii pini au un bit, altii 2 biti, altii 3 biti alocati in BSR. Nu le stiu ordinea si nici lungimea fiecaruia. Deocamdata m-am blocat la stadiul asta. In primul si in primul rand va trebui sa reusesc sa tin procesorul cu pinii intr-o stare stabila pentru o perioada de timp oricat de lunga vreau eu si asta n-am reusit pana acum cu A0, cel pe care am pus acul de seringa ce duce la sonda TLL. Adevarul e ca nici nu prea am timp, dar mai incerc printre picaturi.

Iar despre softuri JTAG existente, as vrea sa vad si eu gramada aia de softuri care merg pe procesorul STi7111 montat pe o placa de baza MB618 impreuna cu un flash S29GL064N... Aaa, ca exista o gramada de softuri care merg pe o alta gramada de placi, sunt de acord. Dar in cazul meu particular am nevoie de un soft care sa mearga pe ce am scris mai sus.