Dislikes: 0
Mitropolia Olteniei aruncă in stradă 700 de elevi de la unul dintre cele mai mari licee din Craiova. Scandalul a polarizat tot orașul
Autor: Maria Irimescu
Oamenii bisericii dețin o sentință definitivă și irevocabilă pe clădire, dar juriștii care cunosc litigiul susțin că Mitropolia doar a administrat vechiul colegiu de fete, fără a-l avea niciodată in proprietate. Paradoxul este și mai mare: Primăria Craiovei n-a plătit chiria cerută de Mitropolie, in schimb a donat bisericii in ultimul an 300.000 de lei din bugetul local. Alte 300.000 au fost donate de Consiliul Județean. Totuși, clerul cere și chiria pe școală, altfel scoate toți elevii in stradă.
COLEGIUL NAȚIONAL „ELENA CUZA”
700 de elevi ar urma să fie evacuați de către Mitropolia Olteniei
Sursa: Maria Irimescu
12
Sute de elevi ai Colegiului Naţional „Elena Cuza" din Craiova riscă să nu mai aibă unde să inveţe. Clădirea in care iși desfățșoară cursurile este in posesia Mitropoliei Olteniei, care a reziliat contractul de inchiriere pentru neplată.
Craiovenii au donat bani bisericii din bugetul orașului
Clădirea din strada Mihai Viteazul,nr.2, unde invaţă o parte dintre elevi, a intrat in posesia Mitropoliei in anul 2010, in urma unei hotărari judecătoreşti definitive şi irevocabile. Pentru ca imobilul respectiv să rămană in folosinţa unităţii școlare, s-a stabilit o chirie lunară de 8.800 de lei către Mitropolie. Consiliul Local Craiova, care este ordonator principal de credite, nu a plătit banii şi s-au acumulat datorii in valoare de 600.000 de lei, cu tot cu penalități.
Reprezentanţii Mitropoliei Olteniei au reziliat contractul cu unitatea de invăţămant şi cer in instanţă recuperarea banilor, aceasta in conditiile in care in 2012 a primit 600.000 de lei (300.000 de la CL Craiova și 300.000 de la CJ Dolj). Mai mult, Mitropolia face presiuni pentru un troc imobiliar.
„Nu am recurs deocamdată la evacuarea imobilului, din respect pentru instituţie. Aşteptăm să ni se achite datoriile. Dacă nu vor da nici un semnal, vom incepe să luăm şi hotărari. Oricine inchiriază un spaţiu trebuie să primească banii conform contractului“, susține purtătorul de cuvant al Mitropoliei Olteniei, preotul Apostolache, fără a preciza insă cum a ajuns Mitropolia proprietarul cladirii.
Titlul de administrare transformat in titlu de proprietate
Colegiul Naţional „Elena Cuza“ a primit o scrisoare din partea Mitropoliei Olteniei prin care i se aducea la cunoştinţă că un corp de imobil in care invaţă 700 de elevi din clasele I-VIII este revendicat. Aceasta după ce Mitropolia Olteniei primise „cadou“ de la Biserica „Sfantul Ilie” o hartie, transformată rapid de slujitorii Domnului in titlul de proprietate al unuia dintre corpurile de clădire ale colegiului.
La inceputul secolului trecut, vechea clădire a Pensionului „Lazaro – Otetelişanu” este dăramată, iar terenul rămas liber a servit la aşezarea fundaţiilor noii clădiri, corpul principal şi două aripi laterale, la care se adăuga aripa centrală aflată deja in construcţie. Niciun moment nu se pune insă problema ca cele două biserici care administrau școala să devină proprietarul terenului sau imobilului , iar acest lucru reiese din documentele care fac referire la clădirea situată pe strada Mihai Viteazu, nr.2.
Primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, spune că nu are banii necesari pentru achitarea datoriei de 600.000 de lei către Mitropolia Oltenia, insă vor fi căutate soluţii pentru rezolvarea problemei. „Nu stiu cum a reusit Mitropolia să devină proprietar in mandatul domnului Solomon al acestei clădiri, aflată in centrul Craiovei. O să cercetez și eu să văd actele de proprietate. Am aflat si eu că Primaria s-a retras din procesul aflat pe rol intre Mitropolie și Colegiul Elena Cuza, așa cum a făcut la multe alte procese“, a spus primărița Olguța Vasilescu.
Mitropolia ar fi de acord cu un troc: să primească o altă clădire de aceeași valoare
Conducerea Colegiul Naţional „Elena Cuza" a făcut adrese la Primăria Craiova pentru plata chiriei sau pentru găsirea altei soluţii in acest caz. „In principiu, ar trebui să evacuăm clădirea in luna octombrie, dacă nu se rezolvă situaţia. Sper să nu fie evacuaţi elevii pentru că este o şcoală de prestigiu şi ar fi păcat ", a spus Liviu Cotfasa, directorul adjunct al colegiului.
Autorităţile vor incerca „să negocieze" cu reprezentanţii Mitropoliei, pentru a le oferi un alt spaţiu in schimbul clădirii unde işi desfăşoară activitatea Colegiul "Elena Cuza", a mai precizat Lia Olguta Vasilescu.
Conducerea colegiului, resemnată
Directorul spune că a făcut recurs la Inalta Curte. „Eu sunt aproape resemnat, deşi n-am ce să-mi reproşez. Ba chiar mi s-a spus că m-am implicat mai mult decat ar fi trebuit in acest scandal. Că noi, Colegiul Naţional „Elena Cuza”, suntem doar beneficiarii, iar proprietar este Primăria Craiova. Dar n-am putut să stau degeaba. Nu aveam cum. Tocmai de aceea, pe langă juriştii primăriei, am avut propriul avocat, plătit de noi. Insă văd că este foarte greu să te pui cu o instituţie aşa cum este biserica. Au incercat şi alţii, mai puternici ca noi, şi au pierdut, aşa că... Da’ să vedem ce se va intampla cand voi ieşi in stradă cu 700 de copii?!“, s-a intrebat retoric directorul CN „Elena Cuza“, Mircea Năstase. Curtea de Apel Craiova a dat caştig de cauză Mitropoliei Olteniei, pe motiv că acţiunea prin care se contestă retrocedarea imobilului a fost „tardivă“.
Averea Bisericii Ortodoxe: peste 3 miliarde de euro
Mitropolia Olteniei și Mitropolia Moldovei sunt cele mai bogate componente ale Bisericii Ortodoxe Romane. Romania deține cel mai mare număr de biserici pe cap de locuitor din Europa: peste 18.000 de biserici, in timp ce la capitolul unități de invățămant are doar 4.700 de școli.
Potrivit unor surse citate de TVR, averea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) se ridica la 3 miliarde de euro, insă unde se duc acești bani, nu știe nimeni. Lipsa de transparență financiară a cultelor din Romania a creat in ultimii 20 de ani controverse legate de adevărata dimensiune a averilor acestor culte. BOR gestionează peste 35.000 de hectare de pădure și tot atatea hectare de teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante, ferme agricole și viticole.
AVEREA BOR IN CIFRE
Biserica a revendicat 200.000 de hectare de pădure
- 10 miliarde de euro – 200.000 de hectare de pădure cerute de Biserica Ortodoxă Romană.
- 400 milioane de euro – estimarea celor 40.000 hectare de pădure aflate in proprietatea BOR
-20 milioane de euro – estimarea celor peste 40.000 de hectare de teren arabil aflat in propietatea BOR
- 1,4 miliarde de euro – estimarea terenului intravilan al celor 11.102 parohii ale BOR
- 1 miliard de euro – valoarea obiectelor bisericeşti şi a celorlalte bunuri mobile din patrimoniul parohiilor
- 500.000 de euro – conturile bancare pe care Patriarhia Romană şi cele şase mitropolii le alimentează constant pentru cheltuieli curente
- 4,4 milioane euro – conturile bancare la BCR ale Patriarhiei, a şase Mitropolii şi a 10 arhiepiscopii
- 16 milioane de euro – a cheltuit anul trecut Biserica Ortodoxă Romana pentru opere de binefacere
- 90 milioane de euro – veniturile medii anuale ale Bisericii Ortodoxe Romane (din donaţii şi din activităţi economice)
- 42 milioane de euro – alocaţi de la bugetul de stat pentru salariile preoţilor
Citiţi mai mult: Mitropolia Olteniei aruncă in stradă 700 de elevi de la unul dintre cele mai mari licee din Craiova. Scandalul a polarizat tot orașul - Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/Mitr...#ixzz29fso07xG
EVZ.ro
Sh40, AML, prime focus 1,5m si altele ...
crestinilor ce santetiurmati exemplu dat de biserica in ultimi ani(asta ca sa fim mai aproape,nu trebuie sa ne intoarcem cu 50 de ani in urma)
culmea ma i pupati si mana popi,va ma i si confensati(si eu as face o dar prin alte tari unde e mai domol)
mai mergeti la biserica cu sutele cu miile in ocazii speciale....mai face ti si donatii
etc etc etc etc
religia si crezu meu in divinitate reprezinta altceva...nici decum nu e reprezentatat de rahatii astia cu sutane,cu bani dati sa fie la teologie sa devina popi ptr ca e o meserie banoasa,in care lumea te respecta si se pune in genunchi in fata ta...aaa sa nu uit,unde se si mananca bine
eee ce dracu e ca in politica......tot ce conteaza e ca oamenii ii respecta atat pe ei cat si pe toti mafiotii din tara....e hilara dar si paranoica situatia
nu uitati sa mergeti Duminica la biserica si sa le multumiti,nu numa ptr acest subiect..ci in general
Biserica a fost in trecut o institutie de conducere/putere si asta cred ca o stie orisicine
Pe vremea impuscatului , este adevarat ca a pierdut mult din putere , insa dupa revolutie cred ca a recuperat cu varf si indesat tot ce a pierdut in trecut
Una este sa fii credincios si alta sa fii mafiot , indiferent de ce haina/sutana ai purta , fiindca pana la urma si preotii sunt tot oamenii si fac si ei greseli ( voite sau nevoite )
Insa au un slogan sub care se ascund foarte bine in caz de vinovatie - E bine sa faci/crezi ce zice preotul , nu ce face/crede preotul
Din pacate situatia actuala scoate in relief si mai mult hotiile sau tirepticurile pe care le fac acesti oamenii in sutane
In plus fiind tot mioritici ca si ai nostri conducatori , nu vad de ce nu ar aveea aceeasi mentalitate numai sub o alta forma/imbracaminte
Interesant este de vazut cat a primit spaga cei care au transformat acele documente de administrare locativa in propietate , mai pe romaneste biserica a dat mana cu hotia/spaga/politicul
Oare pt. biserica nu mai este valabil dictonul - Banii sunt ochii diavolului ? - in acest caz
Grav rau,eu credeam ca popii sunt de fapt sfinti.![]()
Au cheltuit doar 16 mil de euro in opere de binefacere dar cheltuiesc peste 400 mil de euro pentru o biserica inutila in acest moment ... parerea mea .
Nota: Vizionarea programelor Pay TV fara un abonament valabil este ilegala
Discutiile purtate si fisierele disponibile aici sunt ?n scop experimental si educational !
... tocmai de aia se si imbraca in negru, ca "sfintii", respecta indemnurile biblice si nu-si fac comori pe pamant, .. poate asa, din mila Domnului cate un Maserati sau o amarata de casa (parohiala proprietate personala) cu 10 -15 camere sa slujeasca mai bine enoriasilor donatori.
Am auzit ca de fapt amantele ii ard cel mai tare la buzunare.![]()
in trecut biserica era cea care facea totul ca sa deschida o scoala pe langa casele parohiale , acum s-au inversat rolurile ====> biserica lupta sa scoata copiii din scoala
cred ca traim intr-o lume nebuna si toti umbla doar dupa averi
cred ca pentru aceasta ofensa adusa bisericii ar trebui ca cei din Mitropolia Olteniei sa construiasca cel putin 10 scoli din banii adunati la mitropolie
LA TOTI NI-I GREU, DAR NU LA FEL
"SGU Stargate Universe"
In alte tari cum o sta treaba cu biserica ?
Nu de alta, dar la noi cind se maresc preturile, imediat vin exemple si din alte tari, orice pret la benzina creste in Occident, hop si la noi.