@horatyu
antenele famaval pe care le-a dat boomul stateau mai bine la semnal decit antenele gibertini date tot de boom ,fiind la aceeasi dimensiune.Atit ca gibertini era mult mai solida la prindere antenei si montura pentru elevatie ,chiar supradimensionata pentru marimea ei ,ce o facea destul de grea. La testare antenelor famaval ,portughezii au venit cu un tabel cu valoriile medii ale semnalului pentru plaje de frecvente ,si la toate cele 5 antene de acelasi model pe care le-am testat valorile masurate au fost peste ce aveau ei in tabel-plaja 10750-10950 unde erau cele 3 transpondere pricipale boom - semnalul era cam cu 1,5-2,5db raport S/Z si la valoare undeva la 64-67. Dupa ne-au explicat ca daca valorile masurate sint sub cele medii pe care le aveau in tabel ,trebuie sa schimbe matritele de la prese. Ca o comparatie antenele de 90cm pe care le-a dat boomul cele de tehnic b,ca alea turcesti erau pus si simplu bataie de joc ,erau cu semnalul undeva la 63-64 ,rar mai gaseai cite una care sarea de 65 iar la raport S/Z undeva 12-13db iar cele de famaval erau intre 64-67 si cu raportul S/Z urcind pina la 14-14,5db . Ar trebui sa caut prin ce documentatie am strins cit timp am lucrat la boom mai ales fisierele in care mi-am notat masuratorile ,pentru ca am avut si multe antene de 1,2 si 1,25m la testat , se cauta o antena mai mare pentru instalatiile comunitare .Ar fi interesant mai ales pentru vinzatorii care isi lauda exagerat marfa .
@dic_star
lnburile profesionale nu au coborit cu factorul de zgomot sub 0,7 ,ca e smw,gardiner,kathrein sau alt fabricant serios. Daca nu ai semnal reflectat de antena ce sa faca lnbul ? De unde scoate semnal ca sa treaca de pragul de demodulare al tunerului ? Ca sa fiu mai clar crezi ca e vreo diferenta intre un lnb invacom (pret 1,3mil) si un inverto (pret 300 sau 350mii) la nivelul semnalului de pe aceasi antena? Poti avea suprize placute cu inverto pe unele transpondere foarte slabe. Majoritatea argumenteaza ca invacomul e foarte stabil dar are si el bubele lui . Asta e prosteala practicata de vinzatori asa cum acum lnburile optice de la invacom te scapa de toate problemele vrajeala care tine la cei care au bani si nu stiu ce sa faca cu ei; pentru un vinzator e mai interesant sa vinda un invacom optic pret 200euro decit sa vinda 20sau 30m de cablu rg11-400 sau 600mii.Pentru ca pe linga lnb mai vinde si fibra optica si convertor optic-rf si se aduna. Imbunatatirea unei instalatii inseamna o antena de calitate ,un ghid de unda facut pentru antena respectiva ,montura performanta ,cablu de cea mai buna calitate ,receptor de la un fabricant de renume si dupa toate astea pui problema lnbului.