Un popor de invalizi?
de Cristian Tudor Popescu
In 2004 nu m-am prezentat la vot ca să aleg intre Adrian Năstase şi Traian Băsescu. Am declarat public că procedez aşa in semn de protest faţă de menţinerea judecătorului Gherguţ in BEC, după ce acesta işi incălcase in mod incredibil statutul de magistrat, atacandu-l public, in termeni de procuror stalinist, pe candidatul Traian Băsescu. Fiind de părere că nişte alegeri cu Gherguţ ca garant al corectitudinii rezultatului sunt viciate din start, am spus că ii inţeleg foarte bine pe cetăţenii care vor refuza să voteze.
Acum, in 2012, mă pot afla pentru a doua oară in viaţă in situaţia de a nu merge la vot. Voi face asta in cazul in care Parlamentul Romaniei va scoate maine din Legea referendumului condiţia de validare prezenţă la vot 50% plus 1 din numărul alegătorilor, hotărată de Curtea Constituţională şi promulgată de preşedintele interimar al Romaniei. Din nou, voi face asta in semn de protest, pentru că Parlamentul are dreptul să decidă, iar subsemnatul, in calitate de cetăţean, am dreptul să protestez şi nu dispun de alte arme in afara pixului şi ştampilei.
Mi-am exprimat de la bun inceput rezervele logico-matematice şi morale in legătură cu sus-menţionata condiţie de validare. Dar respectarea hotărarilor Curţii Constituţionale este mai importantă, este esenţială pentru a putea spune că Romania rămane un stat de drept. Nesocotirea lor invalidează referendumul inainte ca el să se desfăşoare şi justifică nu doar critici, ci şi sancţiuni oricat de dure din partea Uniunii Europene.
In plus, ca alegător, mă simt jignit, tratat ca un handicapat. La olimpiada de la Moscova din 1980 se deschideau brusc porţile opuse ale stadionului cand aruncau suliţaşii ţării gazdă pentru ca, purtat de curentul de aer, obiectul să zboare ceva mai mult.
N-avem nevoie de aşa ceva. Ne validăm ca un popor responsabil, cu simţ civic, cu conştiinţă politică, dacă măcar unul din doi alegători romani vine la vot, fără să primească vreun premiu de tombolă pentru asta. Dacă nu, suntem un popor de invalizi.
Un referendum invalid prin prezenţă insuficientă presupune o soartă mai rea pentru Romania decat dacă Traian Băsescu pierde sau caştigă la număr de voturi.
Şi, in fine, ca jucător de tenis, ingăduiţi-mi să vă spun că nu vreau să joc fără fileu, chiar dacă pe toate terenurile din jur se joacă aşa.