-
Sumator de semnale RF
Deschid acest thread in speranta ca poate vom gasi vreo modalitate practica si cu un randament bun in a gasi/folosi un sumator de semnale RF mai mult pt. semnalele DVB-T + DVB-C
Avand in vedere ca numarul/oferta receptoarelor de satelit hybride cu 2 tunere ( DVB-S/S2 + DVB-T/C ) sa marit in zonele unde exista posibilitatea receptiei in domenile DVB-T si DVB-C a aparut aceasta noua prb.
Asta deoarece dupa cum am vazut la majoritatea receptoarelor hybride tunerul dedicat receptiei DVB-T + DVB-C foloseste doar 1 singura intrare pt. ambele domenii
Personal am incercat insumarea celor 2 semnale cu un sumator Alcad MM-200 , insa slabe sperante din cauza ca semnalul pe analogic/DVB-C este mult mai puternic fata de semnalul DVB-T din zona mea ( DVB-T can.30 - Pro TV HD/Sport.ro HD )
Deci va invit pe cei care au posibilitatea de a testa sau au gasit deja o solutie la prb. de mai sus sa o expuna sau eventual alte device-uri/sumatoare/amplificatoare cu 2/n-intrari = rezolvarea prb. de mai sus
Traiesc cu speranta ca totusi domeniul DVB-T in viitor nu va ramane la acest stagiu ( cel putin in Bucuresti ) , sa numai scriu de cei care pot receptiona prg. tv din DVB-T de la vecini si au si cablu analogic/DVB-C
Deocamdata singurul receptor HD actual care rezolva aceasta prb. fiind Sunray-ul cu cele 3 intrari dedicate , iar ca sa cumperi un receptor hd cu 3 tunere mi-se pare o investitie destul de mare doar pt. a putea receptiona/vizualiza cele 3 domenii ( DVB-S/S2 - DVB-T - DVB/C )
Astept si alte pareri/sugesti/recomandari de la voi si cu multumirile de rigoare si scuze daca am postat unde nu trebuie sau sa mai discutat acest subiect ( in acest caz poate un admin sa mute si cele scrise de mine in threadul respectiv )
-
Membru de onoare
Pai sumatorul acela e de banda larga,normal ca se vor suprapune programele de pe acelasi canal (sau apropiate) de pe cablu cu cele de pe terestru.
Solutia ar fi o insumare gen FIF-UIF,doar ca un sumator de felul asta care sa insumeze si frecventele de cablu (sa zicem cele de la digi) nu am vazut pe piata.Banda FIF fiind cuprinsa intre 40-230 Mhz iar UIF 470-860 Mhz http://www.dipolnet.ro/1-12-21-69_an...za_6_C0364.htm deci frecventele intre 300-470 Mhz folosite in digital pe cablu sunt atenuate.
Se poate incerca un sumator home-made care sa insumeze frecventele sub 500Mhz de pe intrarea de FIF-cablu cu cele de peste 500Mhz de pe UIF.Circula pe net o schema simpla,numai buna de joaca cu ea.

Trebuie sa stii ca asa vei rejecta semnalele din FIF pe intrarea de antena si acelasi lucru se va intampla cu semnalele din UIF de pe cablu.Cum pe cablu (cel putin la digi) inca nu sunt canale digitale in UIF le vei pierde pe cele analogice care sunt acolo.In functie si de ce emitatori terestrii ai in zona,dar mai ales de ce semnal ai pe cablu e posibil sa ai nevoie de o rejectie mai puternica pe o intrare sau alta (mai ales pentru rejectarea semnalelor din UIF de pe cablu) dar cred ca totusi filtrele de mai sus cu un reglaj la fata locului sau chiar cu mici modificari ale bobinelor pot scoate un rezultat multumitor.Mai ales la nivel de amator.
Eventual mai cauta sumatoare care sa aiba o intrare UIF 470-860 Mhz si alta de la 0 sau 40 mhz pana la 470 Mhz,deci si cele intre 300-470 Mhz pentru cablu digital.Eu dupa o scurta cautare nu am vazut.