Results 1 to 7 of 7

Thread: Montura polara homemade pentru antena offset de 80cm

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Member Visitor mike_mike's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Montura polara homemade pentru antena offset de 80cm

Buna ziua ,
    Am si eu o antena de 80cm offset din otel si pana acum am reusit sa vad cu ea pe satelitul thor/intelsat 10-02 si satelitul astra 19,2e pe care sunt si acum .
    Zona unde locuiesc este cam dificila din punct de vedere relief , o padure , mai exact varfurile de la brazi si cativa copaci prin curte . satelitul thor nu reuseam deloc sa il prind cu antena montata la sol la o inaltime de 50cm dar pe casa la o inaltime de aprox 6m avea semnal iar pe satelitul astra 19.2e receptioneaza si la 50cm de sol si la 2m unde este montata acum .
    Concluzia este cu cat mai sus cu atat mai bine .
    Pana aici totul bine si frumos zic eu , pana cand intr-o zi m-am gandit sa ii fac un suport care sa faca antenuta mea sa prinda mai multi sateliti .
    Aveam niste materiale pe langa casa la dispozitie dar idei erau putine , si am zis sa caut pe internet
    Am gasit ceva poze si m-am apucat de lucrare , tevi ,suruburi ...
    Dupa ce am construit suportul am dat si de acest forum si topicul de aici unde am zis sa cer si eu ajutor .
    INTREBARI:
    La cate grade trebuie inclinata teava rotativa pentru a se incadra pe curba cu sateliti ?
    Si cu ce satelit este bine sa incep pentru a face reglajul antenei ?

Mentionez ca momentan voi face teste manual fara sa montez motorizare pe antena, pentru ca nu stiu daca voi prinde ceva satisfacator .
    Daca va merge treba voi lua un actuator sau mai simplu un motor , dar inca nu sunt decis care este mai bun pret/calitate/viata lunga la uzura .

iata si pozele cu lucrarea mea "de arta"

---------- Post added at 15:42 ---------- Previous post was at 15:38 ----------

maniac lao's Avatar
    Mentioned
    31 Post(s)

E bine ca ai pus mana sa lucrezi, dar trebuia sa citesti mai intai. Pentru antena ta se foloseste motor h-h iar pilonul pe care pui motorul ( si antena) trebuie sa fie perfect VERTICAL.
    Mai studiaza nitel, ca-s destule materiale pe aici si nu e chiar asa greu...
    Last edited by lao; 06-04-12 at 18:04.
    Doi mari vrăjmași are românul: mila pentru străini și ura pentru ai lui - Grigore Vieru

CEZARICA
    Guest

Default montura polara pe baza de vant

SI , schimbarea de pe un satelit pe altul,... ,se face cu ajutorul vantului ???

Member Visitor mike_mike's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Am spus clar de ce am facut acel suport dar daca citesti printre randuri nu este vina mea atunci ca nu ai inteles motivul .
    Zona in care locuiesc este cam dificila si nu vreau sa dau inca 250-350lei pe un motor h-h sa fac teste daca prind sau nu mai toti sateliti de la est la vest si apoi sa constat ca nu prea renteaza .
    Pe o antena offset se poate monta si motor h-h si actuator iar pe o antena parabolica se monteaza doar actuator !!! Daca am gresit la aceasta regula rog un profesionist sa ma corecteze daca gresesc .
    Deci pentru inceput se vor face doar teste de semnal , iar reglajul va fi manual cu blocara unui cleste special pus pe teava care face posibila miscarea antenei de la est la vest ( asta doar momentan ) , in curand o sa ii fac si un reglaj care va tine antena ferma pe pozitia dorita .ideile imi vin pe parcurs . Nu va faceti griji in aceasta privinta .
    Am multe lucruri facute de mine dar nu este locul potrivit sa le spun aici pentru ca nu are legatura cu antenele satelit
    Doresc sa primesc niste raspunsuri satisfacatoare la cele doua intrebari puse de mine in primul mesaj de pe acest topic .
    Daca poti sa ajuti , bine
    daca nu lasa pe altii sa o faca

Standard RSP member techcenter's Avatar
    Mentioned
    1 Post(s)

totul pare in regula cu o singura intrebare; esti sigur ca poti urma curba lui clarke cu acest sistem? eu am ceva dubii. sper sa ma insel. in orice caz, este clar ca ai depus un efort destul de important.
    succes la teste!

succesuri!

p.s. daca vrei sa te lamuresti, iti pot imprumuta un H-H fara nicio obligatie. suporti transportul dus intors. eu il tin degeaba in magazie.

叛徒 daradici's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

E posibil sa reglezi un asemenea sistem sa urmareasca cu succes toti satelitii. Bineinteles pentru un incepator va fi o misiune destul de dificila.

Sint insa niste probleme in toata constructia de acolo. In primul rand teava pe care este montat sistemul pare destul de instabil, cred ca de aia este legat cu lantul, pentru a incerca rigidizarea sistemului. Nu cred ca nu-l deranjeaza un vant cat de cat mai tare, iar acesta i-ti va da ceva probleme. Ideal ar fi un pilon puternic, care sa nu poata fi deranjat nici de cel mai tare vant de prin zona ta. Teava aia lugita lateral si coborata dupa aceea face ca la vant sa fie destul de instabil suportul pe care este farfuria.

O a doua problema, daca farfuria in pozitia de acolo este pe Astra 19.2*e, (asa pare dupa unghiuri ) nu prea o sa receptionezi sateliti din zona vestica a boltei ceresti, este prea sub casa, sper totusi ca ai facut pozele fara ca farfuria sa fie reglata pe vre-un satelit.

Inca o mica completare privind pozele tale, fa o bucla de cablu sub LNB (de rezerva !) si leaga cu banda izolatoare cablul de la LNB pe bara care tine suportul LNB, dupa care o bucla la baza acestuia si se rigidizeaza cablul coaxial si de pilonul pe care sta montura, asta pentru ca totusi vrei un sistem mobil.
    Last edited by daradici; 07-04-12 at 15:34.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

- interesanta ideea cu tzeava-n tzeava!.. dar e important sa nu ai joc aproape deloc (infim!) si o ungere buna;
    - "teava rotativa" de care spui trebuie sa se constituie in axa dupa care va fi rotita toata antena, precizia unghiului fata de orizontala fiind esentiala daca vrei sa urmareasca bine satelitii (sa descrie cat mai precis curba Clarke); unghiul se calculeaza in functie de locatie, pentru Brasov fiind calculat aici (elevatia+declinatia) si avand valoarea 44.35grade (45 e super-ok); tot acolo o sa observi ca satelitul ales de mine pentru calcul este la 25.5 gr. E (eurobird 2), dar poti linistit sa-l pui pe 26E (Badr) sau 23.5E (astra 3a/b), astia fiind cei mai apropiati de pozitia de sud local (unde indica busola) care in Romania e in jur 25 gr. E fata de meridianul 0; la 23.5 sau la 26E ai o multime de frecvente ce se receptioneaza usor in zona ta, cu antena ta, dar pt. 25.5E pune pe una din frecventele 11585 V/27500/(3/4) sau 11096 H/27500/(3/4), iar pt. ceilalti doi aici sau aici poti consulta; unghiul la LNB trebuie luat in considerare doar cand faci un reglaj fix, la cel mobil el trebuie sa fie vertical in pozitia de sud (pe 23.5-26E), c-apoi se roteste el odata cu antena;
    - si eu (ca si daradici) iti recomand sa rigidizezi mult mai bine suportul ala, orice imbinare care nu trebuie sa miste, incearca sa o sudezi! suruburile cedeaza in timp, sau aluneca la eforturi si crede-ma, vor fi eforturi destul de serioase!
    - antena nu trebuie urcata sus ci doar pusa intr-o pozitie ce sa-i asigure cat mai multa vizibilitate spre sateliti; ca sa estimezi cat de cat locul cel mai bun fa ceva de genul asta: ia o busola, pune-te cu fata spre Sudul busolei (ca si cum ai fi in spatele antenei) si apoi uita-te in stanga (Est) si spre dreapta (Vest) cam la 45 de grade in sus, si cobori usor privirea pe masura ce te indrepti spre extreme, ca sa descri aproximativ o bolta pe cer; cum spunea si daradici, asa cum e acum, in mod sigur spre Vest n-o sa ai prea mult de vazut, e prea intrata sub acoperis (vezi poza de jos in sus); pozitii interesante (intr-o prima faza) ai in intervalul 53E-5W, adica cam la 30 gr la stanga si tot asa la dreapta, fata de Sudul care e fixat in fata ta;

.. in rest, succes!!.. in mod sigur poti face un o montura de unul singur, doar ca e greu acum la inceput fiind cu toate, trebuie sa mai acumulezi un pic de teorie.. altfel te chinui si lucrezi mult si degeaba...
    Last edited by Luke_ms; 25-04-12 at 15:23.
    T85 (12.5W-5/4-1W-5E-13E-19E-23.5E); 1,2m Fe (actuator); DM500, TT3600; Focus