Da ,este posibil,ideal ar fi sa ai focarul pe 7 est iar in lateral sa vi cu 13 si 1 vest. Asa o sa ai atat 9 cat si 7 pe un singur lnb. Aceasta config nu o poti realiza decat pe un suport modificat. Bafta.
Dislikes: 0
Salutare si sper ca mai e loc de un pufan pe aici
Ma-m gandit sa pun si un lnb pe hotbird (posed antena digi) si automat tot cautand pe net am gasit si alti sateliti interesanti precum cel de pe 9e sau cel de pe 7e.
Am un lnb Maximum 0.2 db (40mm cred)
Intrebari
1: se poate realiza acest sistem 13,9,7,1 pe antena standard digi?
2: suportul de la technic b pentru hotbird e ok? in ideea de usurinta la adaugarea altor lnb
3. dat fiind ca lnb-ul maximum are 40mm si cap rotund (care va fi pe 13e) asta inseamna ca langa el daca voi pune un lnb gros (40mm) sau subtire (23mm) nu o sa ma incadrez in cele 4 grade dintre 13 si 9?
4. se poate realiza combinatia 9 e -7e (distanta de doar 2 grade) cand lnb-urile de 23 mm acopra minim 3 grade?
V-as ruga sa imi dati niste raspunsuri. Cred ca varianta cea mai posibila e sa renunt la unul dintre cei 2 sateliti apropiati (7 si 9 est). sa aleg intre ei.
Da ,este posibil,ideal ar fi sa ai focarul pe 7 est iar in lateral sa vi cu 13 si 1 vest. Asa o sa ai atat 9 cat si 7 pe un singur lnb. Aceasta config nu o poti realiza decat pe un suport modificat. Bafta.
combinatia dorita de tine teoretic e posibil, asa cum ti-a sugerat si dic_star, insa nu pe suportul mentionat de tine si cu riscul de a avea calitate semnal afectat atat pe 9E cat si pe 7E, cum pozitia optimia a lnb-ului care-i prinde pe amandoi este la 8E.
Eu am realizat un multifeed folosind lnb-uri subtiri multiconnect (inverto) si suportul de 5 lnb-uri (se gaseste la elstar la pret OK) pe o antena de 90, pt. 1W-5E-9E-13E-19E, cu mentiunea ca:
- 9E in focus, si totusi cu el am cele mai multe probleme (de TP-uri slabe)
- imi intra si 10E, pe lnb-ul de la 9E
- inainte de configuratia mentionata, in loc de 19E am avut pus pe 16E, care intra si el insa cu anumite probleme
Cu lnb-uri de 40mm de fapt, datorita latimii capului, nu poti sa merge la pas de 4 grade, deci nu cred ca poti prinde optim si 9E si 13E, desi sunt sigur ca-i poti prinde intr-un fel sau altul (eu as zice ca putem avea deviatii de +/- 1grad fata de pozitia ideala, cu rezultate inca satisfacatoare, insa cu anumiti TP-uri slabe deja out). Ramane de vazut ce suport gasesti, cum trebuie sa controlezi pozitia lnb-urilor atat in plan orizontal cat si vertical, evident si acolo posibil intre niste limite. In plus mai trebuie sa aj grija si de lnb skew, sa zicem un fel de unghi de rotire lnb fata de axa verticala, unghie ce difera de la satelit la satelit, si depinde si de locatia ta (de sub ce unghi se vede satelitul din locatia ta specifica )
Da, sunt incepator.
Varianta cu focar principal pe 7e cam pica deoarece antena e de digi, deja reglata pe 1w, si stiu cat de greu e sa reglezi antena, deci nu vreau sa pierd acum si 1w.
Va rog sa imi spuneti cum fac in acest fel, avand in focarul principal lnb pe 1w (gros-un twin)
deci din cate inteleg - pot pozitiona un lnb pe 13 est
- si mai pot adauga unul pe 9 est sau 7 est. Pentru ca distanta e prea mica intre ei nu voi putea sa pun 2lnb-uri una langa alta chiar de ar fi ele multiconect de 23mm (inverto sau alps)
Asadar:
1: (de la stanga la dreapta)- 13e(lnb40mm maximum) - 9 est(lnb 23mm sau 40 mm?(inverto black sau inverto multiconect?) - 1w(lnb actual, focar principal neschimbat digi)
2: 13e (lnb maximum -40mm) - 7est (lnb 40mm incape? sau 23 mm)- 1w (actual-focar principal)
Cam astea ar fi optiunile, cred; mentionez inca o data ca am la indemana un lnb maximum de 0,2db cu capul cam mare (de la focus). Acum trebuie sa stiu ce alt lnb sa cumpar. Black 40 mm inverto sau inverto multiconect 23mm. Sper ca m-am facut inteles. Asta e daca nu se pot capta 7 si 9 unul langa altul voi alege.
btw: ma uitam pe kingofsat: sunt updatate acele posturi? care e cel mai la zi site ce afiseaza frecvente FTA pe sateliti?
Daca nu misti antena trebuie sa faci rost de LNB alps cu varful subtire atat pentru 13 cat si pentru 7, totusi cred ca distanta la dintre 13 iti permite sa optezi pt un LNB Alps pe 13 si unul normal pe 8(ca sa iti intre si 9 si 7), suportul de la Digi cu ceva modificari facute de tine la pozitionarea LNBurilor. In afara de 13 care are cateva programe FTA bune, gen RAI si Mediaset(codate atunci cand difuzeaza anumite evenimente de interes sportiv sau filme), mai sunt cateva germane, ceva muzica, stiri,(per total sa zicem cam 20-30) in rest sute de programe italiene de soping fara interes, 9 si 7 sunt neinteresante, pe 7 este M6 cel elvetian in rest nu sunt de interes , doar daca deti un receptor linux pe care sa il bagi in share !
Bafta!
Pe o antena offset de 90cm si folosind Multiconnect de la inverto, diferenta minima este de 3 grade (testat).
Sfatul meu: pune o antena de 90, sau de 110-120, si nu mai stai cu lnb-urile asa inghesuite.
Apropo, pe 7e, ca posturi, marea majoritate sunt in limba turcă (digiTurk). Iar pe 9 e, in afara de CCTV-uri, nu cred sa fie posturi care sa prezinte asa mare interes in FTA.
Poti face un multifeed pe o antena separata: 23.5, 19.2 si 13est. Sunt cateva fta-uri interesante pe satelitii acestia.
Ia in considerare si pozitia 28e. Sunt multe posturi FTA pe astra/eurobird.
http://www.lyngsat.com/28east.html Posturile FTA sunt trecute pe fond galben, vezi legenda la sfarsitul tabelului.
Bun, sa o luam sistematic
13 est pentru mine prezinta interes, imi plac cele arabesti,azere, kirgize, italiene etc etc. Nu incape indoiala asta e prima optiune.
9 est, probabil m-am inselat citind un post al lui doctorofsat pe undeva prin 2008. Ma interesa pentru posturile arabesti, acum vad ca nu sunt asa multe.
7 est, exact badeaghio, in principal pentru posturile turcesti, desi nu sunt rasarite pentru ca sunt din pachetul televiziunii nationale. Am in vedere pe viitor sa instalez o antena pentru Turksat si poate atunci o sa includ daca se poate 28 est sau nu, depinde daca o sa mai fiu in tara, mamei ii e de ajuns canalele turcesti.
Deci as putea sa pozitionez pana la urma, 13,8,1w? asta ar fi cea mai buna varianta sa nu arunc si lnb-ul care il am la dispozitie. Cele 5 grade dintre 13 si 8 probabil sunt suficiente in cazul in care folosesc lnb gros alaturi de cel subtire.
@dic_star79 cand spui "suportul de la digi" te referi la cel mentionat de mine de pe technic b? intelsat-hotbird? Pe site la ei mai e specificat un suport de 3 lnb dar nu arata poza sau mentioneaza pentru ce e...
@badeaghio: sincer nici nu stiu cat are antena mea de digi. dar cred ca are 90. Nu stiu de ce imi recomanzi sa cumpar unade 90.
optiunea 13-8-1 in cazul tau pare realizabil, desi cred ca vei avea o mica problema cu pozitionarea lnb-ului din mijloc pe acel suport de la tehnic-B. Daca nu ma-insel este unul care pune 'mai jos', in plan vertical, lnb-ul de pe HB (13E), care este OK pentru configuratia data 1W(focus)-13E, insa nu are definit o curbura cat decat acceptabila la trecerea dintre cele doua pozitii: daca ramai pe palierul cu lnb de pe 13E, vei fi putin mai jos decat e necesar pt. lnb din mijloc ! Desigur solutie ar putea sa existe, cum acel suport se poate demonta si monta partea 'de jos' (cea cu lnb 13E) cu o treapta mai sus, iar la lnb de 13E poti insera un distantator intre ghid suport si suport lnb ... poate vei avea nevoie de niste suruburi mai lungi. In fine, nu e o solutie eleganta dar poate fi operationala. Doar spre info pt. tine pot sa-ti spun ca pe o alta antena (decat cel despre care ti-am povestit) am montat, pe un suport de 6 grade, folosit inainte pe 13E - 19E, trei lnb-uri, unul pe 28E, al doilea, multiconnect, pe 31.5E si al treilea, fortand putin marginea suportului (intorcand suport lnb catre exterior) ... pe 39E. Iar pt a regla distanta dintre suport si lnb multiconnect de la mijloc am folosit ... un gat de plastic de 40mm de la un furtun de chiuveta de bucatarie, si un surub (lungime medie) cu trei piulite ... infigand lnb in tub si regland, prin surub, pozitia verticala a lnb. Si toate aceste artificii, doar ca sa nu arunc acel suport mai vechi.
antenele vechi de digi (de acum 3-4 ani) au 80*70 cm. am avut dualfeed pus una, 1w+13 est, cu 1w in focar principal, dar 13e avea mult de "suferit" cand era innorat.
uite aici o antena de 90*90 (de la max) cu multiconnect.
Am incercat sa pun inca un lnb si pe 28 est, dar nu imi intrau toate frecventele. Antena de sus, careia nu i se vede decat lnb-ul, este acum orientata pe 7e, si intra tot. e o antena mica, de dolce, care are 60cm.
Pe 7e, ai verificat cate din posturile Digiturk sunt FTA?
Multumesc pentru sfaturi si pareri, fie ele incurajatoare sau ironice
@asztalos: inteleg perfect ce vrei sa spui, exact, suportul pentru hb e o idee mai jos si cred ca o sa o dreg cumva. pentru inceput o sa ma rezum la 13 e sa vad ce si cat intra, pentru ca si antena mea e de 4 ani si daca intra tot abia apoi voi experimenta cu 8 est.
@badeaghio: inseamna ca avea de suferit la calitatea semnalului? Eu nici pe Intelsat nu stau bine pe maj tp-urilor desi nu stiu cat de bine arata conserva. Macar un 30 la suta si e perfect, pe crt nu prea vad mari diferente indiferent de nivelul calitatii.
de suferit are si intelsat cand se innoreaza..nimic nou
de verificat am verificat pe lyngsat: sunt toate trt-urile...hen tvr de pe la noi, numa ca mai multe.
apropo: observ ca te-ai aprovizionat de la akta, fac ei de astea? vand echipament? antena si lnb? pretul e unul bun pentru antena.
kilowatt: nu vreau sa dereglez antena...exact...daca incerc sa prind inca 2 sateliti nu am mai nimic de pierdut...daca nu reusesc, tot am pachetul digi. Si sunt sigur ca reusesc sa prind hotbird macar, suportul e facut pentru el, si exista instructiuni...etc.[COLOR="Gray"]
Pentru @kilowatt :
apropo...CeilaLti sunt doar 2 nu 3.
Last edited by stargate; 16-02-11 at 06:30.
@ Ashan: nu ai mai revenit cu rezultate ! Cum merge improvizatia ta?
BTW: intre timp am mai facut o mica schimbare in improvizatia mea cu 3 lnb-uri (28E - 31.5E - 39E), tinand cont de faptul ca am constat ca lnb-urile multiconnect aduc castig mai bun decat celelalte (palit 0.2), si dupa modelul de la antena cu 5 lnb-uri multiconnect (la care am adaugat un al sase-lea catre AMOS, deci acum merge 5w-19E), am confectionat un suport multiconect si am montat alte 6 lnb-uri multi, de data asta acoperind 19E (dublura) - 23E - 28E - 31.5E - 39E - 42E.
Puneti si niste poze!
Cat despre modificari, la ce ger e-afara, felicitari pentru realizare!