0

Dislikes:
0
-
Standard RSP member
minunile romanilor in lume
un articol care m-a facut sa ma simt aproape mandru ca-s roman
minunile romanilor in lume
http://www.evz.ro/articole/detalii-a...nilor-in-lume/
Ana Zidărescu
Sambătă, 20 Decembrie 2008
Faptele de eroism ale romanilor din străinătate ajung, in fiecare an, pe paginile ziarelor din toată lumea. Şi pentru o perioadă scurtă, Romania mai caştigă un plus de imagine. In 2008, curajul unor oameni simpli i-a scos din anonimat şi a oferit o nouă şansă la viaţă celor in ajutorul cărora au venit. Ultimul act de eroism aparţine lui Mihai Cheche, care a salvat de la inec un italian.
In urmă cu cateva zile, romanul de 37 de ani şi-a riscat viaţa pentru un pensionar de 76 de ani. Din cauza inundaţiilor din Roma, de săptămana trecută, Romano Santilli a fost la un pas de a muri inecat. Aflat in maşina personală, acesta a fost surprins de ape intr-un pasaj subteran.
Salvarea sa a venit de la un roman stabilit in Italia de 12 ani, blocat şi el in acel moment in trafic. "Eu n-am avut frică de apă să-l scot afară. M-am gandit că dacă nu-l scot afară, el moare", a precizat Mihai Cheche, citat de RTV. Gestul său a atras atenţia presei, iar primarul Romei, Gianni Alemanno, l-a premiat pentru fapta sa.
Primul erou roman din 2008
Costel Trupina, care a reuşit să salveze, in ianuarie, viaţa unei tinere de origine spaniolă, injunghiată la Madrid de propriul iubit. Angajat la o firmă de construcţii, romanul, coleg pe acelaşi şantier cu agresorul, a intervenit imediat in momentul in care a observat că tanăra este atacată. Aceasta a fost transportată la spital, unde a fost operată pentru rănile din zona pieptului, provocate de cuţit.
Eroul din Maccarese s-a luptat cu focul
La scurt timp, Iosif Petrişor, de 40 de ani, a salvat un cuplu de pensionari, intr-un sat aflat in apropiere de Roma. Pe 22 februarie, o explozie puternică, cauzată de o butelie cu gaz, a distrus mai multe case din localitatea Maccarese. Doi cetăţeni italieni, in varstă de 73 şi 66 de ani, au fost prinşi in incendiu şi nu ar fi supravieţuit dacă romanul nu ar fi intervenit.
Stabilit in Italia de 13 ani, Iosif Petrişor, se deplasa in acea zi spre locul de muncă, o firmă de construcţii, cand a avut loc deflagraţia. A fost prima persoană ajunsă la locul accidentului şi nu a ezitat să intre in casa cuprinsă de flăcări.
Fapta sa i-a adus o decoraţie din partea autorităţilor. Presa italiană l-a botezat "Eroul din Maccarese" sau ”Superman din Est”. Mediatizarea gestului său de curaj a contribuit la restabilirea imaginii romanilor din Italia, afectată de cazul Mailat, din noiembrie 2007.
”Mergeam spre muncă şi m-am oprit cand am vazut casa. Cand am intrat in clădire aveam senzaţia că sunt intr-un film de groază, cu daramături peste tot şi persoane rănite care urlau de durere. Am urcat la primul etaj, am luat in braţe o bătrană (Mirella Camillo, de 66 de ani, care locuia intr-o aripă a clădirii), care insă nu vroia să vină cu mine pentru că nu avea intenţia să-l lase singur pe soţul ei. A trebuit să-i promit că mă voi intoarce negreşit şi după el. Cand am urcat din nou şi l-am luat in spate pe acel domn, am simţit că se dăramă ceva şi a trebuit să ies pe fereastră. După care, in momentul cand au venit ajutoarele, m-am urcat in maşină şi am plecat la muncă. M-am lovit destul de rău la un picior şi a trebuit astfel să mă opresc şi la spital”, a povestit Iosif Petrişor, citat de ”Il tempo”.
Romanul care a salvat un copil rus in Italia
O familie de ruşi imigranţi, din oraşul Montecatini Terme, din regiunea Toscana a fost la un pas de tragedie, la sfarşitul lunii aprilie, cand mezinul de numai doi ani a ajuns pe balustrada balocunului de la etajul trei, fiind in pericol să cadă in gol.
Norocul micuţului a fost un roman de 40 de ani, Doru Iurgan, care a fost atras de mulţimea adunată sub balcon. Acesta a escaladat faţada blocului şi a reuşit să sară de pe o terasă in balconul respectiv, relatează postul de televiziune local Toscana Tv. Niciun alt martor nu a avut curajul să intervină pentru a-l salva pe micuţ.
Un alpinist roman, erou in Himalaya
In luna mai a acestui an, alpinistul Horia Colibăşanu de 31 de ani (poză, partea stangă) a participat la o expediţie pe varful Annapurna din Himalaya, alături de prietenul său, alpinistul spaniol de renume mondial Inaki Ochoa (poză partea dreaptă). In timpul ascensiunii, au fost surprinşi de o avalanşă, rămanand blocaţi la 7.400 metri altitudine.
Spaniolul de 40 de ani a suferit un edem pulmonar, in urma căruia a murit după patru zile. Romanul a rămas alături de prietenul său, aşteptand medicamentele necesare. "Spaniolul nu a fost niciodată singur. Prietenul lui Horia Colibăşanu l-a ţinut in viaţă pană a sosit Ueli Steck (n.r. un alt alpinist care avea medicamentele)", menţiona publicaţia Mounteverest.net.
Informaţii despre eveniment au fost oferite şi pe site-ul alpinistului. Varful Annapurna este al 10-lea varf din lume (8.091 m), considerat unul dintre cei mai periculoşi optmiari (n.r. varfuri cu inălţimea de peste 8.000 metri).
Alpinistul Inaki Ochoa a reuşit să atingă cei mai mulţi optmiari fără a folosi oxigen, devenind unul dintre cei mai apreciaţi. Acesta işi dorea să mai atingă incă două varfuri optmiare. Horia Colibăşanu, de profesie stomatolog, a devenit in 2004 primul roman care a urcat pe varful K2.
La două luni de la tragedia de pe Annapurna, romanul a participat la festivalul de la Pamplona, in memoria prietenului său. Acest festival este cunoscut in toată lumea pentru cursele de tauri. In urma competiţiei acesta a suferit o fractură dentară. Horia a alergat alături de fratele şi de tatăl lui Ochoa. Aceştia au purtat tricouri negre, inscripţionate “INAKI. Pamplona, 29.5.1967-Himalaya, 23.5.2008”.
Erou cu cazier la Milano
Salvatorul unei tinere care a fost victima unei tentative de viol este un roman pe nume Adrian, in varstă de 19 ani. Femeia de 30 de ani a fost atacată de un cetăţean de origine marocană, pe 21 august, pe o stradă mai retrasă din Milano.
Romanul a auzit ţipetele victimei şi a sărit in ajutorul său. "Dacă nu te dai la o parte şi dacă nu o laşi in pace, te iau la bătaie", l-a ameninţat romanul pe marocan, relatează Mediafax.
Atacatorul a reuşit să fugă, iar Adrian a sunat la poliţie, care a reuşit, din informaţiile oferite de acesta, să-l aresteze. Conform Mediafax, Adrian are antecedente pentru vătămare şi deţinere de stupefiante, insă acum este eroul femeii pe care a reuşit să o salveze din mainile violatorului.
Jaf armat eşuat datorită unui roman
Romanul Emil Grosu a impiedicat, in septembrie, un jaf la o bancă din Florenţa. Buzoianul, stabilit in Peninsulă de 12 ani, a fost implicat pe 22 septembrie intr-un eveniment in urma căruia a devenit eroul oraşului.
In dimineala acelei zile se afla in incinta băncii pentru a completa actele de inchidere a unui cont, intrucat plănuia să se reintoarcă cu familia in ţară. In timp ce romanul se ocupa de formalităţile necesare, un italian a intrat in bancă şi i-a pus un cuţit la gat. Sub ameninţarea armei, atacatorul a solicitat să i se dea toţi banii care se aflau in seif.
Singurul client care se mai afla la acea oră in bancă era o bătranică. Profitand de acest fapt, agresorul a continuat, timp de cateva minute, să-l ameninţe pe Emil Grosu, tată a trei copii cu varstele cuprinse intre şase ani şi patru luni. Lucrurile s-au agravat in momentul in care l-a tăiat pe oraz şi i-a infipt cuţitul in diferite zone ale feţei, ameninţand că dacă nu i se vor da banii il va omora.
Intr-un moment de neatenţie, romanul a reuşit să-l trantească la pămant şi a inceput să-l lovească cu pumnii. A reuşit să-l dezarmeze şi a incercat să-l imobilizeze pană la sosirea poliţiei, insă nu a reuşit, italianul fugind de la locul faptei.
Presa locală l-a botezat "Eroul din Florenţa", iar primarul a vrut să-l decoreze personal, insă romanul a refuzat. La cateva zile de la incident, el a fost chemat la poliţie pentru declaraţii suplimentare, ocazie cu care i s-a inmanat un premiu de 300 de euro, din partea unui cetăţean anonim.