Multumesc pt. raspuns dar am cateva nedumeriri.
Si care anume sunt mai bune pt. conditiile din Bucuresti? Am citit ca majoritatea nu sunt bune ca fac "overload".Un aparat de radio recomand cu minim 0.9micro sensibilitatea sa , tuner .
Ce sa cumpar?
Adica undeva pe la mijlocul benzii.Mai intai incepem cu a calcula repede daca am 97 mega , cat imi trebuie sa am elementele de la dipol?.
Deci nu in zona 90-94.5 (Mhz) unde sunt statiile turcesti ( "94.5Mhz sau 93.1Mhz sau 93.3Mhz , 90.0Mhz ") ???
Cum adica? Cum se calculeaza asta "aceeasi valoare a undei de la un cap la celalalt capat "?Dupa aceea calculam cum sa ne dea aceeasi valoare a undei de la un cap la celalalt capat
Nu inteleg!
Stau la parter in bloc de 10.Din amintirile ce le mai frecventez , 97 mega imi indica undeva la 309.2cm lungimea firului minim ce se poate atasa dipolului , antena va avea doua elemente a cate.. 74.7cm . Noi avem de montat 8 metrii de fir , iar noi am spus ca avem 309.2CM , deci v-om tripla cei 309.2CM , si ajungem la 927.6cm . deci v-om prelungi firul ca sa putem folosi corect distanta propusa si unda sa traverseze cocrect firul .
Trebuie sa masor precis tot cablul inainte sa-l pun, sa fie multiplu ( par sau impar ?) de cat zici tu, 309.2cm ( calculat pt 97 Mhz si nu pentru 90-94,5 Mhz unde vin turcii, daca conteaza chiar si 1cm???)
Iar sunt confuz.
Unde sa citesc mai mult despre asta?...si unda sa traverseze cocrect firul ...
Ai vreo carte sau un link anume unde e tratat pe larg subiectul?
Te referi cumva la adaptarea de impedanta, implicit transferul maxim precum si la coeficientul de unde stationare din teorie?
Ce fel de cablu e mai bun, am intrebat?
Cel de satelit e bun?
Am RG6U ramas de la satelit.
Nu conteaza ca e cu polietilena sau spongios dielectricul?
Nu in functie de asta se calculeaza cu acel factor de scurtare, <K>?
Din ce am citit rezulta diferente foarte mari iar tu spui ca si 1cm conteaza foarte mult!
Iar sunt confuz.
Vreau sa stiu exact sa nu tai cablul aiurea!
Dipol deschis? Fara simetrizare?...antena va avea doua elemente a cate.. 74.7cm
Daca da, cum se face concret simetrizarea pt. turci?
Nu sunt pierderi daca legi cablul direct fara simetrizare?
In alta ordine de idei, am acces la terasa ( am si antena de satelit ) unde am vazut ca zace nefolosita antena veche de canal 4 de pe vremuri. Am intrebat administratorul ( mama mea) si pot sa o folosesc .
Nu e mai buna decat un dipol deschis?
Daca da, cat trebuie sa fie bucla la ea?
Si am aceeasi nedumerire.
Nu trebuie tinut cont de factorul de scurtare in functie de tipul de cablu?
Nu e 0.77 acel K pt. cablul RG6U cu dielectric spongios?
E vreo smecherie la mijloc?
Am imprumutat de la un vecin pasionat pe vremea lui Ceausescu si el de antene, o carte si desigur ca acum, cititnd, imi vin in minte tot felul de intrebari!
In acest week-end o studiez mai cu atentie.
Please, help!
Daca se poate si nu cer prea mult, as fi fericit cu raspunsuri punctuale si concise la nedumeririle mele!
Multumesc!

) si pot sa o folosesc .
Reply With Quote