In general dupa cum am mai scris nu sint adeptul "cutiutelor" ( fiecare cu pasariciile lui ) si prefer un HTPC compus pe bucati/componente fiindca sint cateva atu-uri la cele scrise de mine mai inainte pe care nu le regasesti la "cutiute" in general :
- garantia mai mare in general pe componenta decat ca sistem/cutiuta
- raport pret/performanta per componenta la alegerea userului si nu esti conditionat/obligat de dimensiuni sau alte lucruri ca la sisteme/cutiute
HTPC-ul in conceptie propie ar fii alcatuit din :
- pl. baza uATX cu chipset 890GX , preferabil versiunile cu 1 slot pci-e 16x , fiindca nu il fac pt. games , ci multimedia
- un procesor AMD 2/3 nuclee , fiindca exista posibilitatea deblocari a celorlalte nuclee de pe pl. de baza ( in cazul proces. cu nuclee blocate )
- 2 x 2Gb ddr3 si asta deoarece 512Mb cel putin vor fii shared cu pl. de baza pe partea de video
- hdd la alegerea fiecaruia
- o unitate combo blue-ray reader/dvd-rw cel putin in momentul actual
- un dvd-rom pt. a nu forja/forta unitatea combo , stiind faptul ca sint destul de pretentioase la scriere , iar folosirea indelungata numai pe partea de citire automat va duce la deteriorari mai mici/mari in timp a partii mecanice/optice
- o carcasa uATX care sa poata cuprinde cele de mai sus
- o sursa de minim 500W doar pt. cele descrise mai sus , sau de putere mai mare in cazul instalari si altor componente ( in afara de cele descrise mai sus )
Acum la HTPC-ul de baza de mai sus se poate adauga optional diferite tunere tv interne :
- all-in-one : Hauppauge HVR 4000 - pci / Hauppauge PVR 4400 -pci-e sau alte modele/firme ( insa modelele date ca exemple mi se par cele mai complete , parere personala )
- DVB-S/S2 : aici sint mult mai multe modele si fiecare in functie de doleante/buzunar si tot asa pe pci/pci-e
- DVB-T : cu/fara compresie hardware ( in cazul unui proc. mai slab ) , dual, hybrid si tot asa pe pci/pci-e
- DVB-C : e aici lucrurile sint putin mai indoelnice in sensul ca trebuie intai sa vedem daca se merita sau nu in investitia unui astfel de tuner din cauza imperecherilor facute de dth-urile autohtone care au servicii de dvb-c
Personal daca nu as aveea Hauppauge-ul HVR 4000 as merge pe un tandem :
- Tevii S470 + Avermedia Capture HD ( Avermedia 3D Capture HD )
Eventual o pl. grfica mai performanta daca ma tine buzunarul si mai mult in ideea de a putea sa joc jocuri mai noi la niste detalii mai avansate , cu chipsetul 890GX fiind probabil mai limitat fata de o pl. video dedicata
Insa atentie , sa nu uitati in a va schimba si sursa cu una mai performanta/putere mai mare stiind faptul ca pl. video sint in general "gurmande"
E pe baza acestor ideii de mai sus fiecare isi poate alcatui un HTPC in functie de cunostintele avute si/sau buzunarul disponibil
In plus personal nu sint adeptul display-urilor pe carcase sau ca accesorii la HTPC , fiindca nu imi construiesc un HTPC pt. a ma uita pe display-ul in cauza ( acesta derajand pe intuneric din cauza iluminarii propie ) si nici sa folosesc un HTPC doar pt. a asculta muzica ( in acest caz un media player de dimensiuni si costuri reduse face fata cu brio pt. redare audio/posturi de radio )
Unii sint convins ca imi vor sustine ideile alti nu si mi-se pare firesc , fiindca fiecare are conceptiile propii legate de HTPC