-
Standard RSP member
Oscam perfect server ?!
Va salut,
chiar daca suna putin oftopic as vrea sa va propun un scenariu interesant pentru oscam. Mai toti suntem interesati de un "server" bun, dar cum ne-ar putea oscam sa ne ajute in aceasta directie ?
Nu am pretentia sa spun ca am testat acest scenariu ( poate putin, partial), dar logica ar spune ca el ar fi intradevar perfect.
Sa incerc sa ma explic.
Orice "cardserver" are niste limitari legat la numarul de cereri pe care le poate rezolva in timp util, depasind aceste limite ecm-ul are de suferit, devine mai mare, cardul da erori etc. Bine asta este o problema a tuturor "cardserverelor" dar ce putem face noi ? Un posibil raspuns este impartirea lui pe mai multe "cardservere", fiecare avand ca responsabilitate un numar mic de canale pe care le deschide. Dar ce am putea rezolva prin asta ? Sunt mai multe avantaje
1. Posibilitatea de a raspunde din cache creste spre limita maxima .
2. Cardul este relaxat si probabilitatea sa rateze scade spre zero.
3. Numarul de clienti pe care ii poate deservi tinde spre infinit.
4. Cardul da un raspun in jur de 220 ms / cerere
Studiu de caz : FocusSat caid 0b02
date tehnice :
1. Emm este necesar odata la 10 secunde.
2. Numar de canale pe care dorim sa le acoperim (pachetul familia) aproximtiv 42 de canale. ( 76C1,76C2,76C3,7725,76C5,76C6,7789,76C8,7726,7727,778A,76CB,7793,76C7,772A,778B,76C4,772B,778E,7795, 7729,76CA,7857,7731,78BA,785B,7794,7730,76CD,03ED,76CC,76C9,7733,7728,778C,03EB,772D,772E,7791,7792, 77FA )
Balansarea
Vom considera situatia optima, sunt 42 de canale, timpul de reimprospatare ecm este de 10 secunde. Cardserverul trebuie in 10 secunde sa dea 42 de raspunsuri, pentru aceasta cardul are nevoie de aproximativ 42*0,25s ( un pic peste 11 secunde, deci teoretic greu de realizat). Il vom imparti la 4 ( pentru 4 carti ) asta inseamna ca avem nevoie pentru fiecare card de 11 raspunsuri la 10 secunde (11*0,25s) = aproximativ 2,5 secunde muncite de carte in 10 secunde .
Ce este de facut ?
Este nevoie de un server oscam central in care sa intre 4 carti (perfect ar fi local, daca este facut prin intermediu unei lini N se v-a adauga timpul de conectare, fapt ce poate duce ca necesitatea sa fie de mai multe carti). Fiecare carte va raspunde numai pentru 10 canale bine desemnante (aici se regleza in fisierele de configurare).
Ce obtinem ?
Serverul central v-a putea sa dea raspunsuri corecte la un numar nelimitat de clienti ? De ce ? Pentru ca este acoperit fiecare canal si se poate folosi de obtiunea de CACHE(0,1,2,3) pentru a deservi clienti. Recapitulam, un ECM este valabil maxim 10 secunde, deci un ecm gata citit e valabil in serverul central pentru cel putin 3-5 secunde.
Eu sunt ferm convins ca acest lucru functioneaza (am testat pana acum pe TVR HD si astra HD+ unde este un numar mic de canale si am avut succes), daca doriti eu pot pune la bataie pentru acest test structura necesara si un card focussat, ce spuneti ? e cineva interesat ??
Pentru alti provideri se complica ( spre exemplu jiji 1880 unde reimprospatarea este undeva la 7 secunde si timpi de raspuns peste 400 ms ), este necesar de o pepiniera MULT mai extinsa.
La buna vedere !
P.S. Daca doriti sa participati la acest test va rog sa ma contactati pe PM
-
Standard RSP member
Nouati
Salutuare,
nu am reusit sa il editez pe cel vechi asa ca trebuie sa ma repet, momentan se desfoara un test pentru jiji mosc, 1801.
Avem 5 carti la dispozitie, momentan totul functioneaza perfect, si am observat ca daca se creste numarul de utilzatori procentajul de a raspunde din cache creste. Momentan pentru aproximativ 22 de cereri consecutive procentajul este undeva peste 50%. Testul va fi pana maine seara, iar fiecare carte trebuie sa raspunda pentru 12 canale (destul de multe) .
Va vom tine la curent.
-
Membru de onoare
Ca discutie e foarte interesant,teoretic si practic e functional,problema e sa nu devina o afacere care sa duca la vanatoarea sharingului si moartea acestuia,asa cum s-a intamplat si se intampla cu cheile.Deja se vand receptoare cu linii de sharing incluse,deci ....
Noroc ca pe multi nu ii duce mintea mai mult decat de a pune imaginea pe receptoare,dar nu scapam cand vor primi totul mura in gura.
Oricum scrie ce si cum iese,un test cu 8-10 carduri si cat mai multi clienti era perfect pentru 1801 (cam putine canale ramase) sau 1802,dar trebuie sa si aduni clientii si sa ii distribui pe canale diverse dar si comune.Carduri se gasesc,cu clientii e mai greu sa ii organizezi sa stea pe acelasi provider timp indelungat,pentru test.
-
Standard RSP member
Este vorba de un hobby, vrem sa stim ...
ce sa spun, imi doream numai sa vad daca se poate, inca nu pot sa spun nimic concret, asa cum spuneai trebuie sa faci o distributie corecta pe programe & co.
Din pacate nu am putut sa depasesc 100 ecm-uri / minut ! ( efectiv nu sunt atatea cereri, tot ce am putut observa este ca cu cat cresti incarcarea cu atat eficenta lui creste).
Cat despre generalizare precum key nu cred ca o sa poata romanu sa se adune cu inca 10 si sa fie totul ok, asa ca nu e o problema, lupta impotriva CS o sa existe mereu, or sa fie victori de ambele tabere dar nu cred ca or sa existe un castigator final al acestui razboi.
Oricum se pare ca suntem cu peste 12 canale /carte, si din cele 5 carti pe care le aveam am pierdut 1 ( nu se stie daca e momentan sau definitiv), ce-a m-a obligat sa pun readerul cel mai bun ( cu raspunsul cel mai mic) sa acopere restul canalelor.
Testul se va termina cel tarziu maine seara. Si atunci o sa avem raspunsurile conrete.
-
Standard RSP member
Rezultate partiale ...
Pe un anumit tronson ( au fost mai multe restarturi), avem urmatoarele informatii
ECM-uri primite din carti = 29014
ECM-uri primite din cache = 26043
din care
cache1 = 4066
cache2 = 21977
2010/07/15 18:17:49 pana la 2010/07/16 0:27:49 (aproximativ 4 ore).
Total ECM = 55057 100%
Din Reader = 29014 52,7%
Din Cache = 26043 47,3%
5 readere ( 4*15 canale, 1*17 canale + fallback)
Speculatie
cele 55057 canale folosite strict 1 ecm pentru 10 secunde / canal a dus la o acoperire de 100% a 38 de canale in cele 4 ore. Numarul de canale care trebuiau acoperite a fost de 77.
Concluzie partiala ...semiesec ?!
-
Standard RSP member
Experiment inchis - Date Finale
Experimentul s-a terminat multumesc pe aceasta calea participantilor.
Nu vrea sa va plictisiesc cu detali tehnice, concluzia mea este urmatoarea.
Aceasta idee este acceptabila, insa foarte greu de realizat in conditi optime.
Va multumesc pentru atentie.