Thanks Thanks:  1
Likes Likes:  8
Dislikes Dislikes:  0
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 44

Thread: Sa scriem corect!!!

Standard RSP member gessle's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Lightbulb Sa scriem corect!!!

Aduc o noua viziune a forumului in care sa ne observam greselile gramaticale pe care le facem, cand scriem pe forum.Cum vi s-ar parea o carte de specialitate scrisa cu greseli gramaticale?

De la aparitia internetului in viata noastra multi dintre noi am uitat gramatica limbii romane. Orice greseala gramaticala este sustinuta de ideea tiparirii defectuoase (atat in particular, cat si in cazul presei scrise). Una dintre greselile intalnite cel mai frecvent este folosirea defectuoasa a verbului “a fi”. “Cum se scrie corect? Cu i sau cu ii?”.
    Ei bine, aveti mai jos conjugarea verbului:

Prezent:
    sunt
    eşti
    este
    suntem
    sunteti
    sunt

Trecut:

Perfect compus:

am fost
    ai fost
    a fost
    am fost
    ati fost
    au fost

Imperfect:
    eram
    erai
    era
    eram
    erati
    erau

Perfect simplu:

fusei
    fuseşi
    fuse
    fuseram
    fuserati
    fusera

Mai mult ca perfectul:

fusesem
    fuseseşi
    fusese
    fuseseram
    fuseserati
    fusesera

Viitor:

Viitor I:

voi fi
    vei fi
    va fi
    vom fi
    veti fi
    vor fi

Viitor II:
    o sa fiu
    o sa fii (Ex.: O sa fii surpins)
    o sa fie
    o sa fim
    o sa fiti
    o sa fie

Viitor anterior:
    voi fi fost
    vei fi fost
    va fi fost
    vom fi fost
    veti fi fost
    vor fi fost

Viitor popular:
    oi fi
    ii fi
    o fi
    om fi
    iti fi
    or fi

Conjuctiv:

Prezent:

sa fiu
    sa fii (Ex.: Sa fii fericit!)
    sa fie
    sa fim
    sa fiti
    sa fie

Trecut perfect:
    sa fi fost
    sa fi fost (Ex.: Sa fi fost aici ai vedea)
    sa fi fost
    sa fi fost
    sa fi fost
    sa fi fost

Conditional:

Prezent:

aş fi
    ai fi (Ex.: Daca ai fi aici ai vedea)
    ar fi
    am fi
    ati fi
    ar fi

Trecut perfect:
    aş fi fost
    ai fi fost
    ar fi fost
    am fi fost
    ati fi fost
    ar fi fost

Prezumtiv:oi fi fiind
    ii fi fiind
    o fi fiind
    om fi fiind
    iti fi fiind
    or fi fiind

Alte greseli frecvente si intalnite pe forum se gasesc la:

http://dexonline.ro/corect.php

http://fdonea.tripod.com/gres.htm

Se mai greseste cu aplicarea verbului "a trebui"...

Verbul "a trebui" este invariabil, insemnand că forma rămane aceeaşi la orice persoană. Exemplu: conjugarea verbului la indicativ prezent...
    eu trebuie
    tu trebuie
    el/ea trebuie
    noi trebuie
    voi trebuie
    ei/ele trebuie

Formele "o să trebuiască", "eu trebuiesc" nu sunt corecte!

===va urma ===
    Catre moderatori:gasiti-i un loc pe forum ,daca aici nu-i bun.
    Moderatorii au obligatia de a rescrie postul unui user,indiferent de clasa,
    aratandu-i greseala!!!
    Nu suntem un forum de analiza gramaticala,dar sa scriem corect romaneste!
    FOCUS SAT-UPC;RCS-digital cablu;ADSL;BAYERN MUNCHEN&AC MILAN;
    .de

Banned
    Mentioned
    0 Post(s)

Aduc o noua viziune a forumului in care sa ne observam greselile gramaticale pe care le facem, cand scriem pe forum

din tot textu de mai sus cel mai important caracter e acel "grin" din urma.cred c a e adevarat si nici tu nu iei in serios ceea ce scrii.
    Uite aci e un forum tehnic unde trebe aberatii tehnice, postari de genul "prostu nu e prost destul daca nu e si fudul:.gessle sa nu crezi ca am tendinta de lup moralist dar trebuie facut ceva impotriva postarilor cocalare care sunt destul de multe si jignitoare.Nu mai e vremea gramaticii acum trezeste-te si tu men , asta e doar uneala celor care vor sa faca offtopik si habar nu au de tema numai sa se badje in seama eventual sa se si laude(nu ma adresez tie ).aici trebe sapat
    Era acel ochelarist la tv, era si in politica el ,Pruteanu, care si el se chinuia din greu sa invete poporu sa scrie si sa vorbeasca corect si unde o ajuns?Nicari ca Vida Geza, poate mai rau

Banned
    Mentioned
    0 Post(s)

Daca eram la vreun curs la facultatea de litere mai ziceam...dar asa...ce dracu...suntem pe un forum unde nu toti au sansa de a scrie corect,spre ex. eu. fac greseli gramaticale datorita vitezei cu care scriu dar asta nu inseamna ca sunt analfabet,sau sunt termeni care se folosesc uzual in forumuri ori pe mess ce nu au nici o legatura cu gramatica,ce dracu...asta va doare acum? cum sa scrieti corect? credeti ca patch-urile daca sunt gramatical scrise corect vor functiona mai bine in rec-uri sau ***le vor face lumina pe mai multe canale ?
    PS!! xxxxx

/editat de XVanish: nu e cazul sa vorbesti asa... te rog sa nu te mai legi de colegii tai forumisti si in nici un caz sa nu te mai adresezi in felul acesta, folosind un vocabular neplacut. Nu-mi da replica pentru ca nu e nevoie, merci pt intelegere!

dishwasher val's Avatar
    Mentioned
    36 Post(s)

@gessle, unde dai si unde crapa...concret te-ai lamurit citind cele doua posturi ale colegilor nostrii care ti-au raspuns mai mult sau mai putin politicos. Intr-o mica masura sunt de acord cu ei, este un forum tehnic iar sugestiile tale nu sunt tocmai binevenite.
    @spany, mai e cazul sa-ti reamintesc ca ban ai (tot) luat datorita stilului tau agresiv de a posta?
    Fara suparare, topic inchis.
    UFS910, Nokia d-Box1, Nokia d-Box2, Optibox500, Vu+ Zero4K

RSP Team XVanish's Avatar
    Mentioned
    10 Post(s)

Exclamation

Consider ca initiativa lui @gessle e binevenita. Nu au importanta motivele pentru care multi dintre noi ne agravam pe zi ce trece felul de a ne exprima si implicit gramatica, insa un topic in care se poate posta cate una alta pentru a corecta aceste probleme eu consider ca e oricand binevenit.

Reactii negative de genul celor anterioare nu-si au locul pe acest forum. Tot o spun dar tot degeaba... v-am rugat sa va respectati intre voi si daca aveti nemultumiri sau probleme sa vi le rezolvati in privat si nu pe forum, vorbind urat sau injurand. Nu vrem sa fim duri cu voi insa unii chiar nu intelegeti iar daca continuati asa ne faceti sa luam masuri mai drastice si neplacute pentru voi. Daca nu va puteti adresa frumos atunci nu mai postati.

@val: am redeschis topicul pentru ca mi se pare ca merita sa ramana deschis, cu siguranta sunt si oameni care vad si partea buna a lucrurilor si care poate doresc sa posteze ceva util.
    Internetul e distractie, nu pierde controlul!

Foloseste Google si YouTube inainte de a pune intrebari stupide!

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

@deambox80
    da, cred ca un patch scris corect gramatical( din punct de vedere de coding) deschide mai multe canale, cele nescrise corect nu deschid niciunul. Cine poseda skill-uri de patcher si de coder adevarat este o persoana migaloasa si atenta la ce scrie, pentru ca o mica eroare in cod rezulta in nefunctionarea corecta si in pierderea a multe alte ore cu debuguri si alte gainarii.

PS: cred ca greselile acelea pe care le faci tu cand scrii repede sunt de tipar, nu gramaticale...alea gramaticale le faci oricum ai scrie.

Standard RSP member hd56fox's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Corect ca ai redeschis topicul.
    Si ca o prima intrebare , ca unu care nu le mai are cu gramatica , dar poate cu logica , mi se pare ca in loc de :
    sa fi fost (Ex.: Sa fi fost aici ai vedea)
    AR FI MAI LOGIC :
    sa fi fost (Ex.: Sa fi fost aici ai fi vazut)
    Gramatica stiam candva bine, acum am ramas cu mai putine din ce am invatat, dar chiar daca nu mai stiu amanunte, incerc pe cat posibil sa ma exprim corect.
    O exprimare corecta, inseamna si usurinta de a citi pentru partenerii de pe forum. De multe ori m-am chinuit sa inteleg ce spun unii.
    Sa nu trecem acum in cealalta extrema, sa vanam greselile de pe forum.
    Exemplul de mai sus l-am dat din dorinta de a sti cum e corect. Poate gresesc.
    Multumesc.
    kathy 910,Panasonic,Onkyo TX-SR706,dm800cl

Golden Member vladcarama's Avatar
    Mentioned
    11 Post(s)

Verbul a fi la Perfectul simplu mai poate avea shi formele:

fui
    fuşi
    fu
    furăm
    furăţi
    fură

Daca acceptam sa scriem verbul a fi la prezent - sunt, suntem, atunci trebuie de scris cu a din a in toate cazurile in afara de inceputul radacinii unui cuvant (inceput, reintors etc.) shi la finele verbelor de conjugarea a IV-a ce se tremina in i (a cobori, a se tari etc.)
    Nici o picatura de energie nu se pierde in zadar!

Mentioned
    10 Post(s)

@hd56fox: Corecta mi se pare a fi varianta asta: Sa fi fost aici ai fi vazut. In momentul in care spui Sa fi fost aici (e la trecut) ai vedea (viitor) nu are nici o logica...asta suna ceva de genul: daca erai aici o sa vezi in viitor

Bun, hai ca am o idee, sa facem sa fie mai ok... daca tot ne-am apucat de o treaba... cine are chef il rog sa-si editeze posturile anterioare si sa dea si cate un exemplu concret pentru fiecare... cum se zice... conjugare?

E mult mai usor sa-ti dai seama din exemple concrete decat sa vezi doar conjugarile.

Multumesc!

Standard RSP member gessle's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Thumbs up

Quote Originally Posted by hd56fox View Post
    Gramatica stiam candva bine, acum am ramas cu mai putine din ce am invatat, dar chiar daca nu mai stiu amanunte, incerc pe cat posibil sa ma exprim corect.
    O exprimare corecta, inseamna si usurinta de a citi pentru partenerii de pe forum. De multe ori m-am chinuit sa inteleg ce spun unii.
    Foarte bine scris!
    @hd56fox,@vladcarama,@val,@XVanish,@oasisone ati inteles f bine!Sa eliminam prescurtarile neadecvate,limbajul de MIRC,de manelist,de cocalar si greselile tehnice in ton cu specificul forumului!
    FOCUS SAT-UPC;RCS-digital cablu;ADSL;BAYERN MUNCHEN&AC MILAN;
    .de

Banned
    Mentioned
    0 Post(s)

Talking

Code:
    v-am rugat sa va respectati intre voi si daca aveti nemultumiri sau probleme sa vi le rezolvati in privat si nu pe forum
    foarte corect dar iti dau urmatorul egzemplu:

perzoana X ataca pe Y intr-o postare .Democratic , corect si normal ca Y are dreptul la replica , asa este in presa scrisa oriunde intr-o tara democratica , lucru care nu se intampla in Romania din pacate,Dar macar sa se intample pe forum.Adica un topic unde se DISCUTA PE FATA, tet-a-tet, head 2 head asemenea probleme, astfel ca ambele parti sa fie multumite intr-o oarecare masura.Si evident postarile jignitoare sa fie mutate acolo

Code:
    Depinde la ce greseli te referi hd56fox.Greselile gramaticale sau cele tehnice sau ambele ?!

Eu sunt mod pe un alt forum (cine ma cunoaste stie) si cunosc fenomenul de scriere.Atmosfera e aceeasi ! Aceeasi muvi:

Vine unul care habar nu are, intreaba cu limbaj de vai de ma-sa si apoi te trezesti ca e mai destept si mai priceput ca cel care-l ajuta O alta categorie e ceea care denigreaza munca unor useri , ei fiind paraleli in fond cu subiectul.Uite am dat doar 2 egzemple de probleme mai grave decat cele gramaticale

domnule gessle!

Code:
    prescurtarile neadecvate,limbajul de MIRC,de manelist,de cocalar si greselile tehnice in ton cu specificul forumului!
    1. va trebui sa faci o lista cu prescurtari neadecvate, caci noi cei care nu scriem corect habar nu avem care sunt cele interzise

2.inainte de a caracteriza pe cineva ca fiind manelar, cocalar sau doamne ajuta o pitipoanca trebe luat in calcul urmatoarele: aparentele inseala si in spatele nickului e o fiinta umana dornica sa afle cate ceva.Si nu e de condamnat cate clase are sau nu are fie ca are 2 ca trenu fie 2 facultati , membrii noi trebuie tratati la fel altfel nu va fi bine....

Code:
     Gramatica stiam candva bine,
    eu niciodata... uite ma uit la vagaboanda la masina de cusut si ma uimesk de finele verbelor de conjugarea a IV-a, inceputul radacinii unui cuvant ,
    conjugarile

Asta e , nu intreba de ce in tinerete la multi nu io pasat de asa ceva iar acum la o anumita varsta ce sa mai astepti.BTW eu scriu in 4 limbi , e grele si nu o spun ca lauda .Romaneste cum pot , pe maghiara scriu da greu ca am invatat autodidact si scriu catastrofal, engleza cred ca scriu cel mai bine chiar n-o felicitat de repetate ori mesterii de pe un forum englez si scriu si in germana Ideea e ca sunt apreciat peste tot pt informatiile ce le aduc si scriu

Mentioned
    10 Post(s)

Nu va opreste nimeni sa vorbiti public pe fata, contradictoriu, etc dar in limita bunului simt, fara jigniri sau injuraturi. Daca nu va puteti abtine atunci mutati discutia in privat (si injurati-va pana va saturati) pentru ca nu intereseaza pe nimeni jignirile respective si nici nu toleram acest comportament sau limbaj.

Membru de onoare
    Mentioned
    0 Post(s)

Eu vreau un singur lucru: sa nu gasesc "corectii" gramaticale in sectiunile tehnice,decat daca chiar nu se intelege ce vrea sa spuna respectivul.Aici la oftopic conjugati ce vreti si cat vreti,dar lasati sectiunile tehnice asa cum sunt,cu useri care poate nu stiu gramatica perfect si pe care ii intereseaza informatia.
    Nu a zis nimeni sa vorbim ca pe mirc,dar pe forumurile romanesti cand intrebi cum sa-ti rezolvi o problema si din viteza tastezi gresit ti se atrage atentia in loc sa ti se dea un raspuns la problema ta.
    Cum ar fi acum sa ii atrag atentia doctorului (ma rog,aici nu ar fi offtopic,dar parca tot aiurea e) ca a scris "egzemplu" in loc de "exemplu" si sa ne tot luam unii de altii pe tot forumul de acest gen de nimicuri?Avem multi useri emigrati sau care chiar daca stiu limba romana nu sunt nascuti sau nu locuiesc aici,deci si gramatica lor poate fi "gresita" sau mai bine spus diferita.Eu am prieteni maghiari care posteaza pe forumurile romanesti,in romana,mai putin tocmai din cauza ca le e jena ca li se atrage atentia in loc sa se discute despre subiectul in cauza,majoritatea nu inteleg ca nu romana e limba lor materna.Acest forum chiar daca e in romana are ca tinta altceva decat gramatica si legaturile cu userii din strainatate sau straini este destul de importanta,gramatica trece undeva in planul 3-4.

Sa stam noi moderatorii sa corectam posturi ..... cred ca ar fi cam mult.Cel putin asa am inteles de aici:
    Moderatorii au obligatia de a rescrie postul unui user,indiferent de clasa,
    aratandu-i greseala!!!
    :

Mentioned
    10 Post(s)

Exclamation

Nu v-a obligat si nici nu o sa va oblige nimeni sa scrieti corect gramatical pe forum, ramane la alegerea voastra daca tineti cont sau nu de cele postate in acest topic.

Iar pentru cei care (se pare) ca nu ati inteles (sau nu vreti sa intelegeti) ma repet:
    am redeschis acest topic pentru cei interesati de subiect si care au ceva concret de spus. Nu l-am redeschis ca sa va luati la tranta si nici ca sa-l transformati intr-o mocirla.

Am sters toate posturile inutile, scuze celor care au fost la subiect insa nu se prea intelegea nimic daca le lasam doar alea.

Data viitoare o sa aplic si ban-uri, probabil atunci nu o sa mai fiu nevoit sa ma rog de voi sa va potoliti orgoliile si grandomania.

Numai bine!

Banned
    Mentioned
    0 Post(s)

Default ,...

Ok!Schimb tactica.
    Cine este gessle??Cine ne garanteaza ca gramatica din care ne citeaza el este cea corecta,cea reala??De ce trebuie sa-l credem pe cuvint???Cu ce afecteaza citeva cacofonii bunul mers al acestui site??
    Senatorii si deputatii care ne conduc tara vorbesc mai anagramat ca noi si ne fac de ris in toata lumea.

gessle te rog sa-mi scuzi aversiunea fata de tine dar tu ai deschis subiectul.
    gessle te rog sa-mi expui punctul tau de vedere in ce priveste schimbarea modului de a scrie cuvintul ,,nici o" cu noul ,,nicio"si sa-mi explici te rog de ce ,,intr-un" nu se scrie ,,intrun" sau ,,intr-o" de ce nu se scrie ,,intro".
    Si daca tot vorbim despre gramatica si despre modul corect de a scrie si a vorbi,explica-mi (ai observat liniuta..?)de ce folosesti termenul defectuoasa pentru ca,(virgula pentru cacofonie)corect ar fi sa spui ,,gresita".

Mai caut pe internet citeva chestii si vin sa le expun cititorilor.

Page 1 of 3 123 LastLast