Interviu HotNews.ro

Gabriel Sandu, ministrul propus din nou la Comunicatii: Toate cele sase licitatii pentru televiziunea digitala terestra vor fi lansate simultan la inceputul lui 2010

'' Digitalizarea va fi provocarea anilor 2010-2011 si toate cele sase licitatii pentru televiziunea digitala terestra se vor lansa simultan in prima parte a anului 2010, a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Sandu, ministrul avizat marti de comisiile parlamentare pentru conducerea ministerului Comunicatiilor. Taxa de licenta in cazul primelor doua multiplexe digitale prin care 14 posturi TV digitale vor putea fi receptionate gratuit va fi de 2,5 milioane de euro, pret in care intra inclusiv obligatia pentru castigatorii celor doua licitatii de a furniza gratuit cel putin un milion de set-top-box-uri pentru patura saraca a populatiei.
.............

• Trecerea la televiziunea digitala terestra: Toate cele 6 licitatii vor fi lansate in acelasi timp

HotNews.ro: Trecerea de la televiziunea analogica la cea digitala terestra. Suntem foarte intarziati pentru tinta de 1 ianuarie 2012

Gabriel Sandu: Cine sustine ca suntem intarziati?

HotNews.ro: Suntem foarte intarziati. Anul asta trebuia sa se acorde primele doua multiplexe digitale, chiar si SNR zicea ca si-a facut planul dupa strategia Ministerului Comunicatiilor si ca sunt in intarziere si ca daca nu se acorda..

Gabriel Sandu: Nu, informatiile sunt totalmente gresite. Strategia nationala de trecere de la analogic la digital stabileste niste lucruri clare: ca pana la 1 ianuarie 2012 vom avea o Romanie 100% digitala.

HotNews.ro: Nu se poate asta.

Gabriel Sandu: Cine spune asta?

HotNews.ro: SNR-ul

Gabriel Sandu: Dar eu zic ca se poate..

HotNews.ro: Dar nici in strategie nu cred ca se mentioneaza ca va fi acoperire integrala pana la 1 ianuarie 2012.

Gabriel Sandu: Mai uitati-va un pic

HotNews.ro: Eu parca asa tin minte..

Gabriel Sandu: Discutia initiala a fost ca vom scoate initial doar 2 multiplexoare pe piata si obligativitatea celui care castiga va fi sa asigure cel putin 1 milion de set-top-box-uri in asa fel incat zonele defavorizate sa le primeasca gratis si sa poata viziona semnalul TV digital. La ora actuala, Hotararea de Guvern pe care deja am initiat-o si i-am dat drumul pe circuit prevede ca vom scoate toate cele 6 multiplexoare simultan..

HotNews.ro: Cum adica simultan?!

Gabriel Sandu: Adica vom face licitatii in acelasi timp pentru toate cele 6 multiplexoare, nu doar pentru primele 2.

HotNews.ro: Uau, cu adevarat breaking news..

Gabriel Sandu: Si daca nu mai participa nimeni altcineva decat SNR si noi tot la sfarsitul anului 2011 vom avea digitalizare 98% pana la 100% in Romania. Fortam un pic pentru ca la ora actuala interesul pentru aceste multiplexoare este enorm. Au venit companiile corespondente SNR-ului romanesc din Franta, din Austria si sunt si operatorii romani care in cea mai mare parte vor sa se implice.

HotNews.ro: Ce operatori din Romania?

Gabriel Sandu: Inclusiv Romtelecom vrea sa intre pe piata de digitalizare. Din punctul meu de vedere toate televiziunile din Romania vor fi interesate sa intre pe aceasta piata. Digitalizarea va fi provocarea anilor 2010-2011.

HotNews.ro: Eu stiam ca pregatiti o Hotarare de Guvern care sa stabileasca tipul procedurii si taxa de licenta.

Gabriel Sandu: A plecat deja. Documentul a fost initiat de Ministerul Comunicatiilor si acum a fost transmis celorlalte ministere.

HotNews.ro: 6 licitatii simultan.. Nu e pericolul sa fie castigator doar SNR?

Gabriel Sandu: Nu poate.

HotNews.ro: De ce?

Gabriel Sandu: Pentru ca investitiile intr-un multiplexor inseamna o suma cuprinsa intre 60 milioane euro pana la 350 milioane euro. SNR nu-si permite mai mult de 2 multiplexoare.

HotNews.ro: Si cand estimati ca vor fi demarate cele 6 licitatii?

Gabriel Sandu: Daca Hotararea de Guvern va trece in prima saptamana din ianuarie, estimez ca pana la 15 februarie 2010 licitatiile vor fi afisate pe SEAP. Undeva pana la sfarsitul lunii martie ar trebui ca toate cele 6 multiplexoare sa existe in diferite stadii de licitare.

HotNews.ro: Cat va fi taxa de licenta?

Gabriel Sandu: In cazul primelor doua multiplexe taxa de licenta va fi de 2,5 milioane de euro, iar pentru urmatoarele 4 multiplexe taxa de licenta va fi de 1 milion de euro.

HotNews.ro: Vor mai fi subventii de la stat pentru set-top-boxuri?

Gabriel Sandu: Nu. Vreau sa ne intelegem. Marea Britanie, Franta, Austria, toti au avut probleme cu aceasta subventionare a set-top-boxurilor. Ca sa nu mai avem nici o problema noi va trebui sa le introducem in licenta, in cazul primelor doua multiplexe digitale, si operatorul care le castiga le va asigura. In alta situatie este considerat ajutor de stat.

HotNews.ro: Deci despre cate set-top-boxuri vorbim?

Gabriel Sandu: Am estimat ca este vorba de un milion de set-top-boxuri si este vorba doar de primele doua multiplexe.

HotNews.ro: Si totusi, sunteti atat de siguri..? Mi se pare o miscare uriasa: 6 licitatii in acelasi timp in conditiile in care spuneti ca SNR nu-si permite decat 2 multiplexe. Chiar vedeti un interes atat de mare incat restul de 4 multiplexe sa fie luate de alti operatori?

Gabriel Sandu: Va fi concurenta. Nu va fi doar un operator. Parerea mea este ca, in piata, vor fi cel putin 3-4 operatori. Nimeni in afara de SNR nu-si va permite mai mult de un multiplexor.

HotNews.ro: Deci chiar nu vedeti vreun esec..

Gabriel Sandu: Sub nici o forma.

HotNews.ro: Este o miscare pe care nu stiu cati o anticipau in piata.

Gabriel Sandu: Am lucrat, doar am lucrat..
.................................................................. ''

http://economie.hotnews.ro/stiri-tel...l-lui-2010.htm