Urmeaza sa prezint o receptie inedita, in banda C , efectuata de un pasionat maghiar care scrie sub numele de "skystar".QTH acestuia se afla in apropierea Budapestei mai iegzakt 47* 31' 27" N cu 19* 5' 3" E !
Antena de receptie folosita e un prim focus de 220cm iar satelitul receptionat e 96,5E in banda C.
De la bun inceput "skystar" sustinea ca e o receptie cu grad de elevatie negativ , deci a ajuns sa receptioneze un satelit aflat sub orizont.Unul dintre cei mai inraiti pasionati de sateliti din lume si anume DX Bozoth mi-a spus in cadrul unei discutii pe skype mi-a spus ca acest lucru este posibil intru totul , el insusi verificand fenomenul cu un alt satelit .Dupa cum se stie ,satelitii au un anumit "joc" de cativa km insesizabil cu antene mici, dar la extreme acest joc le face sa fie cand la elevatie pozitiva cand negativa(practic se ridica si coboara fata de orizont).In asemnea conditii DX Bozoth a reusit sa receptioneze un satelit la extrema estica cateva ore pe zi!
Eu am fost sceptik de la bun inceput si am luat datele QTH-ului lui "skystar" si vezi doamne ca bag in satlex program pe care-l folosesc de o buna vreme.Voala iese la grad de elevatie +0,3 grade.
Il anunt cum sta treaba , ca fara suparare satelitul se afla deasupra orizontului pt locatia sa.Atunci mi-a atras atentia ca satlex are mai multe erori , lucru dovedit cu mai multe programe printre care enumar: Satellite Antenna Alignment si n2yo( REAL TIME SATELLITE TRACKING ).A nu se intelege gresit , satlex functioneaza OK la satelitii centrali dar la cei din egsteme e cam KO pt pasionati adaugand cca +0,5 grd elevatie .Asta am calculat eu pt locatia mea dar e valabil in linii mari pt orice locatie.Am respectat la precizie de secunde si calculat de mai multe ori...
Concret, am luat 2 sateliti de la egstreme si anue 53W si 100,5E si iata rezultatele.Am pus in chemar rosu elevatiile si se vede clar cum satlex adauga cele cca 0,5 grd in plus !!!
Si , in final iata scanat 96,5E care ii intra cu semnal foarte bun:
Se poate afirma deci ca e posibila receptia satelitilor aflati sub orizont , folosind antene mari !

Reply With Quote