Results 1 to 9 of 9

Thread: Protectia aparaturii la decarcarile electrice

Standard RSP member SAFETRON1's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Protectia aparaturii la decarcarile electrice

Va propun sa dezbatem un subiect mai putin discutat care in acesta perioda a anului produce multe pagube in randul aparatelor electronice (si nu numai) si anume cum ne protejam eficient instalatia de receptie impotriva descarcarilor electrice.
    Deoarece in ziua de astazi majoritatea dintre noi suntem "fortati" de situatia actuala a posililitatilor de decodare sa tinem in permanenta aparatele in priza cred ca se cade ca fiecare din noi sa luam masuri de a ne proteja pe cat posil (pt ca o protectie totala impotriva acestui fenomen natural nu exista , fiind imprevizil in unele cazuri) aparatura in care am investit niste sume deloc neglijabile.
    Pt a acoperi subiectul in intregine trebuie sa avem in vedere ca aparatele precum receiver , televizor , computer ,router/modem sunt in permanenta interconectate si pot fi traznite in lant , de aceea pe langa protectia retelei de curent se adauga si protejarea intrarii cablului antenei , linia telefonica , fibra optica/retea sau orice cablu de conexiune pt internet.

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Default Re: Protectia aparaturii la decarcarile electrice

Salut,

Ideea e buna dar din pacate asa cum spui protejarea tuturor echipamentelor devine o sarcina destul de grea in cazul traznetului.

Oricum, cateva solutii ar fi chiar daca nu ne pot proteja 100%.

1.Folosirea pentru alimentarea echipamentelor a unor prelungitoare prevazute cu eclatori de descarcare a supratensiunilor, eventual combinata cu APC -uri sau alte echipamente de protectie activa.Ultima categorie din pacate este destul de costisitoare.Acolo unse echipamentele au conector de pamantare ar fi bine sa fie folosite.

2.Pentru cablurile de retea din pacate nu prea stiu sa existe vreo optiune, dar teoretic este posibila intercalarea unor eclatori cu gaz intre fiecare fir si o conexiune cu pamantare. Daca asta se face pe interfata WAN de la router este suficient.Nu cred ca fibra optica este efectata in vreun fel daca este lovita direct, eventual o sectioneaza.

3.Orice cablu exterior ar trebui teoretic conectat cu tresa la pamantare, dar atentie, asta sa fie intr-un singur punct. De preferat cat mai departe de echipament.Pentru a evita eventualele zgomote introduse pe lantul de receptie, tot eclatorii ar fi solutia ideala.
    Teava/suportul antenei e bine sa fie legata la pamantare.Daca este atunci eclatorul se poate pune intre tresa cablului si aceasta.

Pentru cine nu stie, eclatorii sunt niste tuburi cu 2 electrozi care pot contine sau nu un caz.In cazul unei supratensiuni incep sa conduca si stfel creeaza o descarcara instanta spre pamantare creand un fel de scurtcircuit.Majoritatea dupa un asemnea "impact" trebuie inlocuiti.

Sper sa fie de folos informatiile si daca cineva mai are idei sunt binevenite.

Bafta si numai bine la toti!
    Dm800HD se/Optibox Raptor HD, Motor Opticum Dm3800, Inverto Black Ultra /110 Triax Fe+0.9 Fe

Golden Member vladcarama's Avatar
    Mentioned
    11 Post(s)

Priza cu pamantul shi mai jertfiti pentru cateva UPS-uri (pentru computer) shi conectati reciverele etc prin ele, plus cateva filtre intre ele shi veti dormi mai linishtit...
    Nici o picatura de energie nu se pierde in zadar!

Standard RSP member
    Mentioned
    0 Post(s)

Pt cei de la tara nu strica un paratrasnet si o impamantare buna la 220. Costuriile fiind mari majoritatea nu-si bat capul cu asa ceva.
    La mine au fost destul de utile si cred ca si-au amortizat pana acum costurile.

Moderator sorin8m's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Eu pentru protectie am urmatoarele:
    1. APC (UPS) care protezeaza tensiunea, reteaua telefonica si reteaua UTP sau FTA dupa caz).
    2. protectie care vine pe cablu de la lnb in spre receptor.

Membru de onoare
    Mentioned
    0 Post(s)

Pentru retea http://www.shopit.ro/Diverse/Protect...ne-APC-PNET1GB .Pretul e mare,dar am vazut placa de baza la un PC facuta zob de la o descarcare.
    :

Standard RSP member SAFETRON1's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

Orice alta informatie este binevenita.

Membru de onoare
    Mentioned
    0 Post(s)

O sinteza ar fi:
    -pe reteaua de alimentare impamantare si UPS
    -eclatori,varistoare sau diode cu avalansa pe linia telefonica (si nu numai)
    -pentru cablu internet un "Surge protector" (nu stiu ce au in interior dar banuiesc ca ceva din ce am scris mai sus)
    -paratraznet (dar pentru o casa e putin exagerat,doar daca e izolata)
    -mai ramane protectia pe cablul RF de la LNB (?) unde nu stiu o solutie

Capitolul "Protectia liniilor de c.a. la supratensiuni" http://www.ecoca.ro/teaching/emc/emc2007/cem6.pdf
    :

O zi frumoasa! Snow's Avatar
    Mentioned
    0 Post(s)

apc pnet1 mi-am luat de la catec. se gasesc si noi la 95.67 lei cu doi ani garantie si second la 60 de lei cu un an garantie. eu zic ca se merita investitia. cine are ruter, s-o conectez pe intrarea de la wan si protejeaza astfel intreaga retea.