Instalarea antenei cu busola
Instalarea antenei cu ajutorul busolei
Inainte de a incepe instalarea antenei trebue sa aflam unde suntem. Pentru aceasta ne vom folosi de exemplu de Google Earth ( [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]) daca dorim ceva foarte exact, dar nu e nici o problema daca gasim locatia noastra si in lista de pe [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] (recomandarea mea ca acest site sa-l aveti tot timpul la indemana,ve-ti avea nevoe de el si in viitor) de unde extragem urmatoarele date: Latitudinea si Longitudinea .
De exemplu pentru BUCURESTI avem:
Latitudinea = 44.42N
Longitudinea= 26.12E
Acuma urmeaza sa ne hotaram ce satelit dorim sa avem.Aici ne vor ajuta urmatoarele saituri:
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
lista poate continua,dar pentru inceput ajung.
De exemplu ne-am hotarat pentru HOT BIRD pe 13E:
Tot de pe SATLEX (vezi mai sus) luam si urmatoarele date pentru acest satelit:
Unghiul azimut = 198.42
Ungiul de elevatie = 37.20
Inclinatia LNB = 13.04
Atentie! Pentru a folosi calculatorul de pe SATLEX mai aveti nevoe de marimea antenei pe care o gasiti in cartea tehnica sau o masurati singuri (masurati doar partea curbata a antenei nu si marginea).Pentru acest exemplu am folosit o antena de 900x900.
Acum cand avem toate datele (sper ca ati gasit si o BUSOLA) putem incepe instalarea efectiva a antenei:
1. Alegerea locului - cat mai liber posibil cu o deschidere spre sud.
2. Suportul - o teava perfect verticala. Eu va propun asa ceva:
Dupa cum observati are si un sistem de reglare a verticalitatii.
3.Scoatem la imprimanta urmatoarea imagine sau o desenam singuri:
4.Insemnam pe imagine AZIMUTUL(in cazul nostru 198.42) si gasim sudul cu ajtorul busolei. AZIMUTUL ne va arata in ce directie trebue sa indreptam antena:
5.instalam ELEVATIA (in cazul nostru 37.2):
6.Instalam inclinatia LNB:
Dupa cum vedeti nu e asa greu.Dupa ce am facut toate cablajele, pe receptor ar trebui sa avem semnal HOT BIRD care se mai corecteaza miscand antena in sus-jos,stanga-dreapta dar foarte incet si foarte putin pana la obtinerea semnalului maxim.
instalarea antenei dupa soare
Sa nu uitam si o alta metoda :
Instalarea unei antene satelit dupa soare
Aceasta metoda,dupa parerea mea, nu da gres nici o data.
Avem nevoe de programul Satellite Antenna Alignment pe care il descarcam de aici:
Introducem Longitudinea,Latitudinea si satelitul pe care il dorim si vom afla ora exacta cand soarele va fi in dreptul satelitului nostru(de exemplu HOT BIRD unde AZIMUTUL e 198.4):
1.Amaflat ora si data = 02/05/2007 ora 13.37
2.Ridicam antena si o rotim pana cand umbra de la LNB va cadea exact pe mijlocul antenei.
3 Coboram foarte incet antena pana cand avem semnalul maxim.
Foarte usor,dar trebue sa fim langa antena la ora indicata.
Re: Instalarea antenei cu busola
Intrebare care poate parea stupida:
am suport pentru antena de 0,9 m (cred ca are 3 kg). Suportul in sine cred ca mai are 0.5 kg. Prinderea suportului in 4 puncte.
Ce dibluri folosesc (dimensiunea lor)? Sa fiu sigur ca nu-mi cade.
cred ca cel de 12 e mai mult decat ok, totul e sa nu fie turcisme
Voi asa aveti? 12 mi se pare si mie destul...mai ales ca n-o sa fie expusa la vantoase...Desi mai bine imi iau masuri de precautie.
Vad ca si cei de la [Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] sugereaza aceleasi fi=12 mmm. Oke.
Re: Instalarea antenei satelit
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] un link util celor de care au nevoie pentru a instala o antena satelit
bafta tuturor!
Am o antena simetrica de 1,4m Al pe montura polara si asi vrea sa o fac mobila .Ce actuator si ce pozitioner ar trebui sa folosesc pt a misca antena dela v la e si invers? Dupa ce am impartit montura in jumate pe ce satelit trebuie fixata ca sa poata ''urmari'' curba lui Clearc fara a mai modifica elevatia? Locatia mea aproximativ 30 kl de Bucuresti. Multumesc mult.
Bun. Tot uitandu-ma pe satlex am vazut ca zice de Nordul Real. Banuiesc ca este Nordul geografic, care difera de Nordul Magnetic. Deci daca e cum zic eu reglajul cu busola e din start supus unei abateri.
Ca sa afli Sudul Geografic (sau Nordul) faci asa:
1. Infigi un bat in pamant (sau vedeti voi ceva vertical fixat cum puteti la locul "faptei") si marcati punctul unde se termina umbra.
2. Dupa ce va montati suportul, mai terminati de asamblat si antena umbra batului sigur s-a miscat si marcati si acest al doilea punct.
Unind cele doua puncte aveti linia perfecta Est-Vest.
Cum se masoara gradele la stanga sau dreapta fata de Sud nu mai stiu.
P.S. Metoda valabila in tot timpul anului. Valabila si pt. situatii de supravietuire. Cu conditia sa fie oarece soare.
Sau mai simplu urmariti directia soarelui,soarele rasare la Est si apune la West la ora 12 -pranz- este fix pe Sud.