Erorile pot aparea din cauza lipsei unor librarii, dar si setarilor gresite in Arduino IDE. In Tools, in Boards aveti selectat asa?
[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...]
Printable View
Erorile pot aparea din cauza lipsei unor librarii, dar si setarilor gresite in Arduino IDE. In Tools, in Boards aveti selectat asa?
Da, avem ... M-as bucura sa depasim pluralul de reverenta, daca nu va este cu suparare.
Divaisu` e recunoscut de catre IDE, am rulat niste teste de functionare a display-ului si-i OK.
Am sa fac pasul inapoi si am sa incerc un proiect minimal : placa de dezvoltare + MAX9... + difuzor + un singur post de radio.
Fara reglare volum, fara schimbare program, cu WiFi setat din cod. Dar tot luni ...
Pina atunci, ne mai documentam.
Va doresc un week-end placut si odihnitor.
De la @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...], sanatate!
Problem. Am incercat cu ambele placi de dezvoltare. Fara rezultat. Verificarea anunta tot felul de erori, inclusiv ca referirea la "oct" si "dec" este ambigua ...
M-am cam dezumflat ...
Nu te descuraja, in Arduino IDE in fereastra de jos unde sunt afișate erorile ai posibilitatea sa selectezi toate mesajele de eroare și să le copiezi. Postează aici.
Le-am trimis prin mesaj privat, dar le pun si aici sa-si dea lumea cu parerea.
In file included from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\displays\tools\l10n.h:14,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\displays\displayLC1602.h:6,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\displays\dspcore.h:20,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\core\display.h:9,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino:23:
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\locale\displayL10n_en.h:57:86: error: reference to 'oct' is ambiguous
57 | const char* const mnths[] PROGMEM = { jan, feb, mar, apr, may, jun, jul, aug, sep, oct, nov, dec };
| ^~~
In file included from c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\ios:42,
from c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\ostream:38,
from c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\bits\unique_ptr.h:41,
from c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\memory:76,
from C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\libraries\FS\src/FS.h:24,
from C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\libraries\SPIFFS\src/SPIFFS.h:17,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\core\config.h:6,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino:20:
c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\bits\ios_base.h:1071:3: note: candidates are: 'std::ios_base& std::oct(ios_base&)'
1071 | oct(ios_base& __base)
| ^~~
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\locale\displayL10n_en.h:34:12: note: 'const char oct [8]'
34 | const char oct[] PROGMEM = "october";
| ^~~
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\locale\displayL10n_en.h:57:96: error: reference to 'dec' is ambiguous
57 | const char* const mnths[] PROGMEM = { jan, feb, mar, apr, may, jun, jul, aug, sep, oct, nov, dec };
| ^~~
c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\bits\ios_base.h:1055:3: note: candidates are: 'std::ios_base& std::dec(ios_base&)'
1055 | dec(ios_base& __base)
| ^~~
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\locale\displayL10n_en.h:36:12: note: 'const char dec [9]'
36 | const char dec[] PROGMEM = "december";
| ^~~
In file included from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino:24:
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\core\network.h:40:8: error: 'Network' does not name a type
40 | extern Network network;
| ^~~~~~~
In file included from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino:26:
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\core\controls.h:28:6: error: variable or field 'irNum' declared void
28 | void irNum(byte num);
| ^~~~~
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\src\core\controls.h:28:12: error: reference to 'byte' is ambiguous
28 | void irNum(byte num);
| ^~~~
In file included from c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\cmath:42,
from c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\math.h:36,
from C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\cores\esp32/esp32-hal.h:30,
from C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\cores\esp32/Arduino.h:36,
from C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino:18:
c:\users\dan\appdata\local\arduino15\packages\esp32\tools\esp-x32\2302\xtensa-esp32-elf\include\c++\12.2.0\bits\cpp_type_traits.h:406:30: note: candidates are: 'enum class std::byte'
406 | enum class byte : unsigned char;
| ^~~~
C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\cores\esp32/Arduino.h:149:17: note: 'typedef uint8_t byte'
149 | typedef uint8_t byte;
| ^~~~
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino: In function 'void setup()':
yoRadio:39:3: error: 'network' was not declared in this scope; did you mean 'Network'?
39 | network.begin();
| ^~~~~~~
| Network
C:\Users\Dan\Desktop\Proiect\@Val\yoradio-main\yoRadio\yoRadio.ino: In function 'void loop()':
yoRadio:67:7: error: 'network' was not declared in this scope; did you mean 'Network'?
67 | if (network.status == CONNECTED || network.status==SDREADY) {
| ^~~~~~~
| Network
Multiple libraries were found for "SD.h"
Used: C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\libraries\SD
Not used: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\SD
Multiple libraries were found for "WiFi.h"
Used: C:\Users\Dan\AppData\Local\Arduino15\packages\esp32\hardware\esp32\3.0.5\libraries\WiFi
Not used: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\WiFi
exit status 1
Exception in thread "Thread-33" java.lang.NullPointerException
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.TokenMakerBase.addToken(TokenMakerBase.java:136)
at processing.app.syntax.SketchTokenMaker.addToken(SketchTokenMaker.java:73)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.TokenMakerBase.addToken(TokenMakerBase.java:110)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.modes.CPlusPlusTokenMaker.addToken(CPlusPlusTokenMaker.java:1868)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.modes.CPlusPlusTokenMaker.addToken(CPlusPlusTokenMaker.java:1852)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.modes.CPlusPlusTokenMaker.addToken(CPlusPlusTokenMaker.java:1841)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.modes.CPlusPlusTokenMaker.yylex(CPlusPlusTokenMaker.java:2241)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.modes.CPlusPlusTokenMaker.getTokenList(CPlusPlusTokenMaker.java:1919)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.RSyntaxDocument.getTokenListForLine(RSyntaxDocument.java:431)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.SyntaxView.getLineWidth(SyntaxView.java:306)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.SyntaxView.calculateLongestLine(SyntaxView.java:110)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.SyntaxView.updateMetrics(SyntaxView.java:903)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.SyntaxView.setSize(SyntaxView.java:811)
at javax.swing.plaf.basic.BasicTextUI$RootView.setSize(BasicTextUI.java:1722)
at javax.swing.plaf.basic.BasicTextUI.modelToView(BasicTextUI.java:1046)
at javax.swing.plaf.basic.BasicTextUI.modelToView(BasicTextUI.java:1022)
at javax.swing.text.JTextComponent.modelToView(JTextComponent.java:1377)
at org.fife.ui.rtextarea.RTextAreaBase.possiblyUpdateCurrentLineHighlightLocation(RTextAreaBase.java:77 8)
at org.fife.ui.rtextarea.RTextArea.fireCaretUpdate(RTextArea.java:614)
at org.fife.ui.rsyntaxtextarea.RSyntaxTextArea.fireCaretUpdate(RSyntaxTextArea.java:835)
at javax.swing.text.JTextComponent$MutableCaretEvent.fire(JTextComponent.java:4394)
at javax.swing.text.JTextComponent$MutableCaretEvent.stateChanged(JTextComponent.java:4416)
at javax.swing.text.DefaultCaret.fireStateChanged(DefaultCaret.java:802)
at javax.swing.text.DefaultCaret.changeCaretPosition(DefaultCaret.java:1274)
at javax.swing.text.DefaultCaret.handleSetDot(DefaultCaret.java:1173)
at javax.swing.text.DefaultCaret$DefaultFilterBypass.setDot(DefaultCaret.java:1913)
at javax.swing.text.NavigationFilter.setDot(NavigationFilter.java:64)
at org.fife.ui.rtextarea.ConfigurableCaret$FoldAwareNavigationFilter.setDot(ConfigurableCaret.java:724)
at javax.swing.text.DefaultCaret.setDot(DefaultCaret.java:1151)
at javax.swing.text.DefaultCaret.setDot(DefaultCaret.java:1051)
at javax.swing.text.JTextComponent.setCaretPosition(JTextComponent.java:1631)
at processing.app.Editor.addLineHighlight(Editor.java:1671)
at processing.app.Editor.statusError(Editor.java:2552)
at processing.app.Editor$BuildHandler.run(Editor.java:1646)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
Scuze pentru repetiție, varianta Arduino IDE este 1.8.19?
Mai am o bănuială, ce versiune ESP32 core ai instalat:3.0.5 cumva? Dacă da, dezinstaleaza și pune una nu mai veche de 2.0.0; când ajung acasă spun ce am eu instalat. La librarii deocamdată pare că nu sunt erori.
1. Arduino IDE este 1.8.19
2. Cum verific versiunea de core ESP32 ?
Tasteaza in bara de cautare din Boards Manager: ''esp32''; alege esp32 by Espressif, vezi ce versiune ai, dezinstaleaz-o. Reia procedeul, instaleaza din nou o varianta anterioara, de exemplu 2.16.
De la @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...], sanatate!
Am facut cele de mai sus si sint semne bune. Multumesc pentru indrumare.
Am sa refac setup-ul indicat in postul nr #25 si va tin la curent.
Bafta noua tuturor !
Va salut, din nou !
Am ajuns cu proiectul meu in faza in care divaisu` intra in AP Mode, accepta setare de SSID si pasword, dar dupa restart nu face mare lucru : zice ca incearca sa se conecteze la retea, dupa care afiseaza tot mesajul cu AP Mode.
Serial monitor afiseaza balarii, patratele si caractere fara sens.
Ce sa-i mai fac ?
ESP32 Sketch Data? Vezi postul 26.
Multumesc pentru reactie.
Da, am incercat si cu ESP32 Sketch Data si cu butonelu` Arduino IDE, nu mi se pare sa fie diferente.
Unde gresesc ?
Raspunsul este : in mai multe locuri.
Noroc cu colegul @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] care e si priceput si de treaba, gata sa ajute cind i se cere. Multumesc mult de tot. Din nou.
Pentru cei interesati, problemele enuntate in postul #40 erau cauzate de semnalul slab al retelei WiFi - de aceea nu se conecta, (poate ar fi bun un modul cu antena exterioara, ma mai gindesc) si viteza datelor gresita in Serial Monitor - de aceea afisa patratele si birbistoci. Cu Monitorul m-a deslusit @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...], cu WiFi m-am deslusit singur incercind in alta locatie si alta retea. Adica acasa, unde va fi instalat radioul.
Urmeaza test de functionare, dupa ce ma lamuresc cum import lista de streamuri - tot de la @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...] primita, ca sa fie foarte clar.
De la @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...], sanatate !
Am testat acasa, cu lista de streamuri importata. In configuratia actuala, merge bine, rotary encoder included.
Ca sa fie foarte bine, ma gindesc la un display mai mare, la un modul ESP32 cu antena exterioara si la sunet stereo.
Multumesc public si repetat fratelui @[Only registered and activated users can see links. Click Here To Register...], care s-a dovedit a fi priceput, rabdator si dispus sa ma ajute la fiecare pas cind am avut nevoie.
Si m-a si incurajat cind era s-o dau in ... de treaba.
Plecaciune.
De la AliExpress comandă un modul Esp32 wrover varianta având conector pentru antena exterioara, LCD vezi variantele suportate de YoRadio prezentate pe pagina GitHub a proiectului. Pentru stereo comanda ori 2 module max9857 sau 1 modul PCM5102 + un modul stereo audio de ce putere vrei tu. Și o antena wifi.