View Full Version : Nelamurire ...
Salut, rog cunoscatorii ( din experienta proprie ) sa ma lamureasca : de la ce lungime de cablu de conexiune( net ) intre PC ( LAPTOP ) si modem ( router ) , apar pierderi ? sau ce switch ( de amplificare ) sau ce alt device ( pt a compensa , eventualele pierderi , la lungime mare a cablului de conexiune LAPTOP -- MODEM ) ar fi util ?
( cineva < lucreaza la RDS >imi spunea : 80-100 m ) . Multumesc frumos , anticipat , tuturor celor care imi vor raspunde . Bafta .
depinde: tip cablu, linie dreapta sau nu, afara sau interior... despre ce distanta vb? ca sa putem sa-ti facem o recomandare...
am pus sftp de calitate f buna si pe distante de 180m extern cu pierderi insignifiante ... in schimb am avut surprize neplacute cu cablu ieftin utp pe distante de 60m exterior...
sfatul meu: MC-uri si fibra optica.
la UTP, de principiu, limita e cam la 100m dar in practica ai surprize. placute sau neplacute...
Salut, lungime aprox. a cablului 150-200 m , cam 90-95 % in exterior . Astept opinii . :)
Si eu stiam ca la aprox. 170m ar trebui pus un repetor (router/switch)
hai sa-ti spun eu , si ceea ce spun se bazeaza pe documentatia citita si pe experienta in realizarea si administrarea unei retele exterioare :
- normele spun ca lungimea maxima la care nu apar coliziuni si pierderi este de maxim 100 de metrii . In practica , poti sa ai si 130-150 de metrii si sa mearga , dar ai ceva pierderi iar in functie de diferiti factori externi ( caldura , frig ) cablul respectiv iti va face probleme .
Deci sfatul meu este : router( switch )+100 m + switch + laptop
Daca nu ai posibilitatea de a alimenta switch-ul la jumatatea distantei , ii faci alimentarea prin a 4 pereche de fire "maro-alb maro"( care nu le mai bagi in mufe ) care nu sunt folosite , deci tai cablul de alimentare de la jumatate avand grija la polaritate . Ai grija cand scoti perechea maro , firele care vor ramane in mufa trebuie sa fie acoperite de camasa din pvc a cablului , sa nu le desfaci pe o lungime foarte mare , indicat ar fi sa le desfaci pe toate din camasa cam 25-30 de centimetrii , dupa care , cele 3 perechi care intra in mufa le tai scurte , cam cat intra in mufa .
sfatul meu: MC-uri si fibra optica.
cred ca varianta asta la un singur pc ( utilizator ) nu prea se merita : costuri mari in MC-uri , cutii de jonctiune , patch-uri de fibra , sudura fibra .... pe FTP iese mai ieftin . Iar daca vrea sa faca o mica retea , poate cascada usor 4 switch-uri , deci cam 500 de metrii departare de modem ... dar daca vrea mai mult , atunci si eu ii recomand fibra optica
cred ca varianta asta la un singur pc ( utilizator ) nu prea se merita : costuri mari in MC-uri , cutii de jonctiune , patch-uri de fibra , sudura fibra .... pe FTP iese mai ieftin . Iar daca vrea sa faca o mica retea , poate cascada usor 4 switch-uri , deci cam 500 de metrii departare de modem ... dar daca vrea mai mult , atunci si eu ii recomand fibra optica
dap iese mai ieftin pe moment. dar avand in vedere ca 95% e extern... daca nu e cablu de calitate dupa o vara-iarna vor aparea pb din cauza de dilatare-contractare vor aparea crapaturi, apa de ploaie se va infiltra, vor aparea porturi arse la sw... batai de cap... eu am o vb: suntem prea saraci sa ne permitem ieftin.
poate incerca si o solutie WIFI pt 200m...daca n-are obstacole evidente (cladiri cu fier-betoane, varii antene si alte prostii)... impatimitii radio il vor ajuta cu mai multe (gugaleste dupa ei sau ii gasesti chiar aici)
oricum la 200m e bine sa puna un cablu SFTP si un sw de calitate la jumatate sau macar la 50m de unul din capete - daca alege solutia clasica...
si solutia FO nu mai e chiar asa scumpa... un MC e cam 80eur acum iar fibra gasesti la 4,5lei/m la TM (minim 500m)
Salut, lungime aprox. a cablului 150-200 m , cam 90-95 % in exterior . Astept opinii . :)
cauta FTP(UTP ecranat) si o sa mearga garantat la 150 m
si poate chiar si la 200
...si sa aiba fir de otel pentru rezistenta la intindere.
FTP -ul sufat ( pentru exterior sufa de otel ) , cu ecranaj folie PVC si Folie aluminiu , indiferent de producator ( in romania nu gasesti prea multi producatori ) la distante mai mari de 100 face figuri ! Este posibil ca la un singur pc sa nu se simta prea mult , dar cel mai sigur ar fi sa faci cum ti-am spus mai sus , un switch la jumatate si sigur nu vor fi probleme .
http://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable