PDA

View Full Version : Sfânta Sofia 900 ani crestina, 500 ani moschee si din 1934 muzeu

zildan
02-07-20, 18:35
Da am scris bine, 1400 de ani aproximativ are Sfanta Sofia, a fost 900 de ani biserica crestina, si 500 ani moschee.
Am vizitat-o in anii 80 cu ochi de copil si prin 1992 student.
E un simbol al crestinismului pe care fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk l-a transformat in muzeu in urma cu 85 de ani.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a acestui monument aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO şi unul dintre cele mai vizitate din Turcia.AGERPRES

horatyu
02-07-20, 22:31
Este o capodoperă arhitectonică.
Zona este o zonă seismică și cu toate acestea a rezistat nenumăratelor cutremure și nu s-a dărâmat.
Arhitectul a găsit modalitatea de a sprijini cupola imensă prin adăugarea absidelor laterale.
In Sibiu catedrala mitropolitană făcută în 1911 este construită la scara 1/5 după planul arhitectural al catedralei Agia Sofia, la care au adăugat 2 turnuri la intrarea din față. Seamănă dar este de 5 ori mai mică.

Dacă o face moschee nu mai câștiga statul nimic din turism.
Cred că este doar "electorală" ideea de a transforma edificiu acesta imens in moschee.