PDA

View Full Version : Noua Lege a circulaţiei, doar biciclu fara carnet

zildan
20-05-11, 17:33
Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice, incepand de astăzi 20 mai a.c., proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Proiectul de act normativ are la bază necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformată), publicată in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006, a căror aplicare urmează a se realiza de la data de 19 ianuarie 2013.

Proiectul de lege supus dezbaterii publice prevede introducerea mopedelor şi triciclurilor in categoria autovehiculelor, fapt ce atrage incidenţa dispoziţiilor legale ce instituie sancţiuni penale pentru conducerea fără permis, aspect de natură să diminueze posibilitatea ca asemenea autovehicule să fie conduse pe drumurile publice de persoane care nu indeplinesc condiţiile minime referitoare la cunoştinţele, aptitudinile şi comportamentul rutier adecvat.
Prin prezentul act normativ se revizuiesc categoriile de autovehicule pentru a căror conducere pe drumurile publice este necesară obţinerea permisului de conducere precum şi varstele minime pentru obţinerea acestuia, condiţionandu-se conducerea mopedelor şi a autovehiculelor asimilate acestora de deţinerea unui permis de conducere corespunzător.
Totodată, se introduc norme care condiţionează prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute.
Avand in vedere că dispoziţiile comunitare in materia permiselor de conducere, consacră o nouă abordare privind impărţirea vehiculelor pe categorii, renunţandu-se in acest fel la subcategorii, proiectul instituie şi norme referitoare la echivalări intre categorii şi subcategorii de permise de conducere.

Potrivit proiectului de lege se prevede introducerea duplicatului permisului de conducere in cazul schimbării numelui, pierderii, furtului ori al deteriorării permiselor de conducere. Duplicatul se eliberează cu aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul inlocuit şi nu cu o nouă perioadă de valabilitate atribuită oricărui document nou eliberat.
Se elimină, astfel, posibilitatea obţinerii unei noi perioade de valabilitate de 10 ani in condiţiile in care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine inainte de expirarea valabilităţii documentului in uz.

Totodată, se prevede obligativitatea efectuării examinării medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă. In aceste condiţii, eliberarea unui document cu o nouă perioadă de valabilitate administrativă este condiţionată de obligativitatea efectuării verificării medicale periodice pentru categoria / categoriile de permis deţinute.
Se exclude posibilitatea obţinerii unui nou permis valid pentru o nouă perioadă de valabilitate administrativă de 10 ani, fără efectuarea verificării medicale periodice, in condiţiile in care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine inainte de expirarea valabilităţii documentului in uz.

Implicaţii incepand cu data de 19 ianuarie 2013 (data punerii in aplicare a prevederilor Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere)

• Transformarea tuturor subcategoriilor actuale in categorii ale permisului de conducere;
• Introducerea a două noi categorii ale permisului de conducere:
- categoria „AM”, destinată conducerii mopedelor şi tuturor vehiculelor asimilitate acestora. Practic, de la 19.01.2013, numai bicicletele vor mai putea fi conduse pe drumurile publice fără permis de conducere.
- categoria A2, destinată conducerii motocicletelor ale căror perfomanţe şi caracteristici tehnice se situează intre actuala subcategorie „A1” (viitoarea categorie „A1”) şi categoria „A”. Astfel, se completează, la un nivel superior al siguranţei rutiere, principiul accesului progresiv de la o categorie inferioară la cea imediat superioară acesteia;
• Mărirea limitei de varstă pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D si DE, de la 21 la 24 ani;
• Revizuirea perioadei de valabilitate administrativă pentru categoriile permisului de conducere, astfel:
- 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
- 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE.

Reducerea perioadei de valabilitate administrativă pentru categoriile destinate „şoferilor profesionişti” are in vedere supunerea acestora, la intervale mai scurte de timp, la verificări suplimentare (medicale, psihologice, profesionale etc.).

Textul actului normativ amintit este afişat şi poate fi consultat pe pagina de Internet a instituţiei noastre: www.mai.gov.ro, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
SURSA (http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1305896169&archive=)

malefycu
20-05-11, 17:52
Buna treaba aceasta cu permis la scuteristi care ma dispera in fiecare zi in trafic,ei nu au facut nici macar orele acelea obligatorii de legislatie si sunt stapanii soselelor.
Pacat ca nu o introduce de maine aceasta lege....

dic_star79
20-05-11, 18:04
Si eu sunt de acord, mai ales ca sunt N de parinti inconstienti care le cumpara copiilor de pana in 14 ani si ii lasa nesupravegheati pe drumurile publice!

mondo
20-05-11, 19:20
Aolooo!!! Ce ma fac? Mai beam si io o bere ( vorba vine! ) si nu mai luam masina, mergeam cu scuteru. Acu trebuie sa-mi iau bicicleta si sa dau la pedale. Iese toata berea pana ajung acasa!

Diablo1
20-05-11, 20:50
Willkommen in EU!!!!

cristilamb
20-05-11, 20:59
Asta e chiar culmea dom'le, nu se poate asa ceva, cum de s-au gandit la asta?!
Prin 2000 sau 2001, nu mai retin exact, mi s-a intocmit un dosar penal pentru ca am fost oprit de un "constiincios" abia iesit de pe bancile scolii dealtfel, "pilotand" un moped din asta cum se zice acum, eu ii zic scuter, he he.Motivul? Nedetinerea permisului de conducere pt categoria respectiva:cool2:
-Trebuie permis pentru asta ca nu are pedale, zice el
-Dar e sub 50 cc, zic eu, si apoi copii aia de 13-14 ani care tocmai trec pe colo cu scuterul au voiel?!
-Nu stiu, trebuie sa mergem la sectie, hai, dar pe langa el, nu calare:dance:
In drum spre sectie care era cam la 800 m, domnul se opreste intr-o statie de taxi si intreba (culmea) cativa soferi:
-Nu-i asa dom'le ca trebuie permis pentru scuterul ala?
Ajunsi la sectie, dupa vreo ora si ceva de asteptare, imi iau inima in dinti si dau buzna peste el in biroul cu pricina, cand colo, ce sa vezi?! Impreuna cu ofiterul de serviciu probabil, lecturau romanul Decretul 328/1966, Asta m-a dat pe spate.
In fine, m-am ales cu dosar penal, cu toate ca am motivat ca sunt sofer profesionist de 25 de ani si nu puneam circulatia in pericol, ca lucrez la "TIR" si pe vremea aia se iesea in afara cu viza si ca daca am o tinichea din asta de coada apare in cazier si apoi adio viza.
Ce sa faci, capriciile varstei...
Noroc ca s-a gasit o cale sa nu apara la cazier fiind trecuta la administrativ amenda aia.
Numai cand mi-aduc aminte cat am impins la scuterul ala pana la sectie si ca am ajuns si la RAR pentru expertiza ma enervez, bine ca macar acum s-au gandit sa faca ceva in sensul asta, chiar era nevoie...

zmeura
22-05-11, 12:10
Ca nu ai voie cu scuter asa aiurea mai merge,dar nu mai faci tu chefuri fara acordul scris al vecinilor:

n grup de 42 de senatori (40 PSD din 42, unul independent şi un democrat liberal) au iniţiat un proiect de lege privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, care prevede, intre altele: amuţirea muzicii la terase după ora 22, necesitatea obţinerii aprobării SCRISE a tuturor vecinilor ce ar putea fi deranjaţi in cazul organizării unei petreceri in propria locuinţă, interzicerea consumului de băuturi alcoolice in parcuri, pe stadioane şi străzi, interzicerea portului oricăror obiecte contondente sau de autoapărare, inclusiv interzicerea cuţitelor de bucătărie in propria maşină.

http://content.ad20.net/Storage/0_0/blank.gif
http://core1.ad20.net/x0.gif?sdtrnd=0.31774584309570664&&snocache=1306051628844_39798550785282216&spgid=20634852512219004&sck=y&sfver=10&__x1ts=8c482a27&sww=1261&swh=831&sifr=0&pub=62&site=3224&section=135&zone=2533&size=0x0&xcrid=0&xgeo=RO%7C10%7C0%7CBucharest%7C%7C0%7C&x1guid=388571521144981101 "In cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise se poate face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate", se scrie in proiectul de lege.
De asemenea, in localurile publice situate in imobilele cu destinaţia de locuinţă, programul muzical poate fi difuzat după ora 22 doar dacă localul este izolat fonic şi patronii obţin aprobarea scrisă a locatarilor imobilului şi a celor din imediata vecinătate.
Primarii din staţiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcţionare ale teraselor "după consultarea cetăţenilor". Sinaia şi Mamaia se pot pregăti de referendum!
Ieşirea la picnic - cu aprobarea poliţiştilor

Proiectul prevede şi limitarea auto-protecţiei, prin interzicerea purtării spray-urilor lacrimogene sau paralizante şi a oricăror obiecte contondente in locuri publice, mijloace de transport in comun. Nerespectarea acestei reguli este considerată infracţiune şi va fi sancţionată cu inchisoarea de la 6 luni, la 5 ani! Pe de altă parte, folosirea unui spray lacrimogen sau paralizant asupra unei persoane sau grup de persoane este sancţionată doar contravenţional, "dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale".
......
O fi astenie de primavara la parlamentarii astia.
http://www.gandul.info/news/muzica-la-terase-va-fi-interzisa-dupa-ora-22-00-legea-care-te-obliga-sa-ai-aprobarea-scrisa-a-vecinilor-daca-dai-o-petrecere-8277453