Log in

View Full Version : intrebare legata de electricitate by Soarece

soarece
12-02-11, 21:36
la o nunta la tara..... lautari care cintau in cort. s-au alimentat prin cablu la o priza de la un cetatean ..curentul atentie nu era trifazic ..220 v deci faza si nul.. sau in termeni mei + si -.......intrebarea este deci la priza de unde au luat curent aveau... faza si nul .......iar in cort unde aveau legate statia si boxele etc la priza respectiva era ..faza -faza ..atentie nu e un truc si nici biza chestia asta am vazuto cu ochi mei ....datimi si mie raspuns de unde faza si faza

raspunsul il stiu dar vreau sa testez capacitatile intelectuale ale altora

Clock
12-02-11, 22:35
Omfg,omfg.:)
Eu nu ma bag ca ma corentez de imi zboara creerii.Mai ales daca pun mana pe + la curent alternativ,ca pe - nu-i problema.Daca ai doua + atunci sigur trebuie resetat cu ciocanelul.

expression
12-02-11, 23:19
Cu ce s-a constatat ca era Faza-Faza ? Cu creionul de tensiune ? :p
Dupa parerea ta care e tensiunea intre 2 faze, daca intre faza si nul sunt 220V ?

dan2000
12-02-11, 23:26
soarece...plus si minus ai doar la tensiune continua...in alternativ se inverseaza cam de 50 de ori pe secunda, in alternativ faza e e faza iar nulul 0v cu pamantul. in romania ca sa ai 2 faze pe priza inseamna ca ai si efecte viziuale/sonore.... deci 380! mai e si varianta ca toti ati fost in faza-2a si normal vedeati lucruri!

kilowatt
12-02-11, 23:43
Daca s-a verificat tensiunea cu indicatorul de tensiune e posibil sa se fi aprins indicatorul si la borna de nul a prizei ,dar cu o intesitate mai mica ( indicatorul se aprinde si la 30v ). asta deoarece cablul a fost prea lung sau daca acea casa erea la cap de linie, tensiunea este deobicei mai slaba .Asa ca nu este de mirare. Soarece +si - ai la masina.:o-o:
Daca ai fost si tu la acea nunta cum ti s-a parut muzica ?:band:

val2032
12-02-11, 23:55
mai cintau lautarii, presupunind ca au alimentat la 220 radical din 3?
mai soarece...nu ne mai testa tu noua inteligenta...suntem hirjiiti la greu de Notzinger si Hantila...

PS(totusi) : nu e posibil ce zici tu, decit daca in cort "au tras" curent de la doua imobile (locatii) diferite , acestea fiind alimentate cu electicitate din faze diferite (greu de presupus asa ceva) iar aia au alimentat cu doua sirme, din cele doua faze. trebuie sa fii aiurea sa faci asa ceva!

franta
13-02-11, 00:16
@soarece: poate avea sens cea ce spui tu daca alimentarea consumatorilor ar fi facuta in serie, atunci lampa de tensiune se va aprinde si la intrare si la esirea consumatorului.

o a doua variata ca la priza sa ai ''doua faze '' este ca din greseala in loc de nul sai legata impamantare , cateodata daca pui creionu de tensiune pe impamantare iti va semnaliza , dar aca bagi ceva in priza nu va functiona.

pt informare diferenta de tensiune intre 2 faze este de 380 volti , deci daca aveai 2 faze sigur nu mai canta muzica

lao
13-02-11, 00:16
Hai sa-ti raspund partial... sa nu mai zici ca am ceva cu tine...
Daca sculele nu functionau, ca n-ai precizat, e vorba de retur - nul retezat. Dar sigur nu asta e raspunsul pe care il astepti.
Celalalt raspuns o sa-l scriu daca imi pui o pila sa avansez in "functii".
Sefa mi-a pus in vedere ca fac umbra degeaba pamantului daca nu avansez, asa ca pina in primavara trebuie sa ajung moderator, la vara supermoderator, la toamna admin si de anu nou obligatoriu megaadmin
Scriu cu albastru deoarece ai subliniat ca asta e un criteriu important pentru avansare....

Clock
13-02-11, 00:31
Ce prostii vorbiti.Pai din altenativ poti alimenta si in curent continuu ca e simplu.Iei alea doua fire si si le schimbi intre ele de 50 de ori pe secunda,asa o sa ai plusul la o borna si minusul la cealalta.
In plus intre doua faze trebuie sa ai 440 de volti,nu?Ca se aduna.Voua de ce va da cu virgula si va iese 380?Eu in loc la soarece v-as da nota 4 la toti.Pana la urma nu stiti nici unul care e faza cu faza.:)

PS: Omfg,omfg! http://www.youtube.com/watch?v=GuCtRQAXvQA&feature=player_embedded

dan2000
13-02-11, 00:45
pai nu ...chiar 380 trebuie sa ai intre faze ( 3 faze decalate cu 120 grade. 440 ai in cazul cand ai doar 2 la 180 grade.dar aici nu de asta e vb...pe la nunti se masoara in grame la mie! ) . dar cum in ro totul e posibil raman la parerea mea prizele nu aveau nimic!

Clock
13-02-11, 00:53
Aha,dar eu tot zic ca soarecele avea 440.Garantat.

franta
13-02-11, 00:58
@soarece spune tu ce era problema ca asteas supozitii ce spunem noi, dar tu stii cum a stat treaba ia si ne lamureste ca altfel nu vad pt ce ai deskis postum asta.
sa vedem cine a fost mai aproape.
fara misto

adi sony
13-02-11, 09:58
pai da ,niciodata daca masurati curentul trifazic pe 2 faze nu va avea 380 ,ci mai degraba se apropie de 440 volti , chiar si la prizele noastre nu avem 220 volti ci 235volti ,iar raspunsul corect la intrebarea pusa de soarece este data de @lao ,,Daca sculele nu functionau, ca n-ai precizat, e vorba de retur - nul retezat.,,
Cealalalta propunere a lui ,,cu avansarea,,se va pune in discutie,sau nu ,nu depinde de noi.

Clock
13-02-11, 10:58
Iar nu sunteti atenti.La noi pe alternativ s-a trecut la standardul UE si acum ai intre "plus si minus" 230V pe monofazat si 400V trifazat.
Azi am vrut sa masor la trifazat,dar acum stau si ma gandesc ca nu stiu cum.Daca unul e + si celalalt - al treilea ce naiba e?Sa pun *,= sau impartit?Nu gasesc pe aparatul de masura,Soarece scoate-ma din ceata ca ma dor creeri.Omfg.:cool2:

franta
13-02-11, 12:43
pai tre sa lamurim ca vorbim de masurarea tensiunii si ca nu exista ''curent de 220volti'' , cand vb de tensiune de 380 volti vb de diferenta de potential intre 2 faze
daca nu ma insel un coonsumator trifazic practic e este compus din 3 consumatori monofazici care lucreaza echilibrat ceia cei ofera o putere electrica mai mare.
o cladire care e alimentata trifazic practic are cele 3 faze repartizate intre mai multi consumatori (de exemplu mai multe etaje ) astfel ca ''incarcarea'' sa fie echilibrata.

soarece
13-02-11, 15:24
acum se vede cine cunoaste si cit cunoaste.... la toti va dau nota 0 zero :)va mai dau un indiciu cortul in care cintau lautari era prevazut cu 3 becuri de 500 .....2 becuri mergeau unul nu mergea ...o sa va tin in suspans sa vad care are creerul necesar.... deci curentul a fost testat nu cu aparat de masura ...si cu acel creon ....denumire mea.. o surubelnita care avea acel beculet in mom in care puneai degetul in capul surubelnitei se aprindea beculetu.....priza indica faza...faza:spam: vam zis e real 100% ....nu am postat la biza.....asa sa vedeti si voi ce inseamna o idee cit de cit.... astept raspunsuri bune sau rele eu nu sint suparacios ca alti
:spam: ... testez numai inteligenta fiecaruia...felul in care a fost dotat ...atentie ..materia
cenusie .:spam: nu mai bagati in seama curentul trifazic nu avem dea-face cu asa ceva.....si atentie statia mergea

kilowatt
13-02-11, 16:02
Inainte de a ne da noua probleme ,spune-ne ce cunostinte ai tu de fizica (electrica ) ca sa nu ne mai strofocam cu problemele tale .Daca asta ti-a aratat lautarul e clar ca n-are rost .Nici macar nu sti sa explici .

franta
13-02-11, 16:08
eu ma abtin ...
edit: deci nu inteleg de ce te-ar interesat daca sau nu ai doua faze la priza daca zici ca iti merge statia; poate becu era ars :)
becurile alea de care vb erau neoane si erau montate cu bobine de inductie

mouse
13-02-11, 16:41
Cablurile vechi cu izolatia imbatrinita „scapa” faza pe nul,incalzindu-se usor in prima faza apoi luind foc daca sint lasate sub tensiune suficient timp.
Baga numai faza pe oricare dintre fire vrei si vei avea faza si pe celelalte fire.Verifica afirmatia mea cu un creion de tensiune.
Cablul ala are cel putin 30 de ani si este de proasta calitate,vezi sa nu provoci incendii pe acolo @soarece.Boc a scumpit apa si ne mai strici si reputatia.:)

kilowatt
13-02-11, 16:48
Ce zici tu ar face scurt-circuit din prima

allexx1968
13-02-11, 17:05
PS(totusi) : nu e posibil ce zici tu, decit daca in cort "au tras" curent de la doua imobile (locatii) diferite , acestea fiind alimentate cu electicitate din faze diferite (greu de presupus asa ceva) iar aia au alimentat cu doua sirme, din cele doua faze. trebuie sa fii aiurea sa faci asa ceva![/QUOTE]

E posibil.Am patit-o eu "faza pe ambele cabluri".Cauza era urmatoarea"nul intrerupt,consumator conectat".Fara consumator aveam faza pe unul din cabluri.
Trecea faza prin consumator si aparea "faza" pe ambele cabluri.Bineanteles ca nu functiona nimic,in final am tras alt nul,instalatia era in beton si nu era alta solutie :d .
Respecte

PS Am uitat sa specific,totul a fost verificat cu creion de teniune.
PPS Tocmai am citit ce a scris "adisony" e cam acelasi lucru "nul retezat".

adi sony
13-02-11, 17:28
Man ,cu tot respectul ,in primul rand formuleaza bine intrebarea sa poata intelege oricine ,din ce scrii tu aici ,nu prea inteleg unde ai testat cu aparatul de masura si cu creionul de tensiune ,iar la prima intrebare ,din cum ai formulat tu intrebarea ti sa raspuns de catre @lao ,deci atentie la formulare ,la felul cum expui problema.
P.S
Astept cu nerabdare raspunsul tau si atunci punand cap la cap toate intrebarile tale sa vedem ce iese .
Fiecare isi expun parerile in functie de ce au inteles ,intrebari fara anumite indicii ce ti-am enumerat mai sus
Nu prea am timp de chestii din astea ,dar acum m-ai facut f curios .

mouse
13-02-11, 17:30
Ce zici tu ar face scurt-circuit din prima

Hai sa-ti explic cum sta treaba.Eu am avut de-a face cu un asemenea cablu,era MYYM adica pe intelegerea omului obisnuit fara calificare in domeniu cablul era rotund si avea rasucite la interior trei fire,izolate fiecare separat,nul de lucru,nul de protectie si faza.
La un cablu nou si in buna stare rezistenta izolatiei (adica plasticul din jurul firului s-au conductorului electric)este foarte mare si curentul electric nu poate trece de pe un conductor pe altul.
La cablurile vechi scade rezistenta plasticului si acesta devine conductor electric,nu are insa o rezistenta electrica asa mica incit sa provoace scurt circuit,iar siguranta sa se arda.
Cablul devine practic pe intelesul tuturor din transportator de curent electric un consumator.
Chiar izolatia dintre faza si nul este consumatorul in acest caz.Consumul de curent electric genereaza caldura,care la rindul ei duce in final la carbonizarea (inegrirea)izolatiei si izbucnirea incendiului de natura electrica.

Apropo,care credeti ca este punctul de plecare al atitor incendii la locuinte si firme ?
Cedarea izolatiei electice !

Si sa mai stiti ceva,jarul conduce curentul electric la fel ca un conductor de cupru,si mai mult,sub influenta curentului electric jarul se extinde chiar daca lemnul este ud !.

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvint,incercati un experiment simplu,dar aveti grija,curentul electric nu iarta pe nimeni,aveti grija sa nu va electrocutati.
Inlocuiti la o veioza intrerupatorul cu o bucata de jar,veti vedea ca jarul imediat se „activeaza”daca pot spune asa si veioza se aprinde.Folositi un bec cu filament,nu cu montaj electronic.Cu cit consumul este mai mare cu atit jarul va fi mai „furios”.

Si nu uitati,aveti grija sa nu va electrocutati,nu vreau sa va am pe constinta,dar facind experimentul veti intelege de ce au loc atitea incendiii aparute din „senin” fara nici o explicatie si avertizare prealabila.:)

franta
13-02-11, 17:43
mai esti tare, ce descrii tu e fenomenu de strapungere a izolatie , un fenomen care se intampla la supratensiuni, sau la foarte inalta tensiune cand spatiul izolant (aerul ) se strapunge si devin conductor datorita ionizarilor ce au loc ,
cauza principala a incendiilor este proasta legatura intre 2 conductoare , sau contactu imperfect in prize care prin efectul termic al curentului electric provoaca topirea izolatiei, care este o urmare a incalzirii conductorului.
datorita invechirii izolatiei acesta poate in cel mai rau caz fisurataaltfel spus crapa , dar nici atunci daca tu ai doua conductoare de cupru intregi la 220 de volti nu vei avea ''scapari'' pt simplu fapt ca , curentu cirrcula pe unde e rezistenta elactrica cea mai mica,
deci nu mai da tu asemenea perle ca poate se gaseste cineva sa te creada.
Ai azit vreodata de legea lui ohm si calculul puterrii electrice

dupa logica gandirii tale as spune ca mouse si soarece sant aceiasi persoana

uite aici ceva fain:http://www.youtube.com/watch?v=t0KHlO-lWfU&NR=1 un arc elctric , la eth in iasi era o instalatie asemanatoare :)

si aici: http://www.youtube.com/watch?v=SlNGKly09CQ&feature=related

soarece
13-02-11, 17:45
si adi sony vad ca are ceva creer dar nu e solutia asta :)...testul a fost facut cu creonul:)tine minte sint 3 becuri bune in cort ....dintre care 2 merg si cel de-al 3-lea bec nu merge si nu e ars:) nu vream sa va pun pe tava totul dea gata dar sa vad explicatia :)

zildan
13-02-11, 18:05
Acuma, nu stiu cum sa zic, da asta e deja o ghicitoare populara.
In momentul in care ai folosit termeni de + si - pentru faza si nul, ai cam terminat cu ingineria.
Sper sa ne "luminezi" curand.

kilowatt
13-02-11, 18:37
mai esti tare, ce descrii tu e fenomenu de strapungere a izolatie , un fenomen care se intampla la supratensiuni, sau la foarte inalta tensiune cand spatiul izolant (aerul ) se strapunge si devin conductor datorita ionizarilor ce au loc ,
cauza principala a incendiilor este proasta legatura intre 2 conductoare , sau contactu imperfect in prize care prin efectul termic al curentului electric provoaca topirea izolatiei, care este o urmare a incalzirii conductorului.
datorita invechirii izolatiei acesta poate in cel mai rau caz fisurataaltfel spus crapa , dar nici atunci daca tu ai doua conductoare de cupru intregi la 220 de volti nu vei avea ''scapari'' pt simplu fapt ca , curentu cirrcula pe unde e rezistenta elactrica cea mai mica,
deci nu mai da tu asemenea perle ca poate se gaseste cineva sa te creada.
Ai azit vreodata de legea lui ohm si calculul puterrii electrice

dupa logica gandirii tale as spune ca mouse si soarece sant aceiasi persoana

uite aici ceva fain:http://www.youtube.com/watch?v=t0KHlO-lWfU&NR=1 un arc elctric , la eth in iasi era o instalatie asemanatoare :)

si aici: http://www.youtube.com/watch?v=SlNGKly09CQ&feature=related
Franta ai nota 10 de la mine:clap:

---------- Post added at 17:37 ---------- Previous post was at 17:27 ----------

l:)tine minte sint 3 becuri bune in cort ....dintre care 2 merg si cel de-al 3-lea bec nu merge si nu e ars:)
N-am auzit de becuri care merg ,ce au picioare ? Al 3-lea de ce nu merge a obosit ?Lasand gluma al 3-lea poate nu e aprins din intrerupator:happyman:

lao
13-02-11, 18:38
Incerc sa reformulez problema:
Un prelungitor cu triplu normal sau suco, bagat in orice priza din casa, simpla sau cu impamintare -nu conteaza
2 consumatori in functiune : o veioza si pistolul de lipit
un multimetru digital conectat
si un creion de tensiune
Nicio modificare SMECHERA NICAIERI (prize, prelungitor, consumatori, digitalmeter, creion)
Creionul arata faza pe amindoua.

Azi nu am creion si nici chef, dar o sa fac un filmulet cu aceasta problema
Daca e aceeasi problema cu cea initiala , rezolvarea e simpla. Nici eu n-as fi stiut daca nu ma loveam de ea intimplator, deci nu ca as fi eu vreun destept....

kilowatt
13-02-11, 18:49
Lao nu ai specificat daca stecherul de la veioza l-ai bagat in prelungitor si daca veioza s-a aprins. Daca becul veiozei s-a aprins si tu ai bagat creionul de tensiune in bornele prelungitorului nu are cum sa-ti arate faza pe ambele borne ale prizei,numai daca ai nulul intrerupt la prelungitor sau siguranta arsa pe nul ,in acest caz veioza nu se mai aprinde pentru ca nu mai are cum sa se inchida circuitul

soarece
13-02-11, 18:58
chestia este ca de la casa pleca ..........faza si nul....
instalatia in cort
era a corturarului
folosea 3 becuri
un intrerupator
si o priza
iar instalatia in cort era construita din 4 fire
2 fire mergeau la becuri ...2 fire mergeau la priza
ce sa intimplat priza in cort se comporta.. testat cu creonul electric .....faza ....faza
pe intelesul meu in care nu sint electrician
denumirea mea am zis plus...plus + +
ce sa intimplat corturarul a lasat instalatia in ploaie
cind a instalat in cort instalatia intrerupatorul de unde aprindeai becurile avea apa in el
iar!!!!???? unul dintre becuri era legat la priza
de aia la priza era faza faza

franta
13-02-11, 19:04
@lao presupun ca multimetru e dat pe masurarea volt in curent alternativ, si iti arata 220 de volti si creionu de tensiune iti arata cei doi terminali ai prelungitorului ca fiind faza
vezi ca daca prelungitoru are led de ala care sa semnalizeze cand e inkis circuitul, sar putea ca asta sa fie motivul, becul ala fiind practic o rezistenta intre faza sii nul in parlel cu restul aparatelor puse in prelungitor

@ soarece no coment !!!

lao
13-02-11, 19:16
Chiar n-am scris clar?

un multimetru digital conectatPoftim: conectat corect
si prelungitorul n-are lampa de control....

@soarece : Vino si tu cu o problema corect enuntata si clara de acu incolo... sau nu vrei sa-ti strici stilul?

soarece
13-02-11, 19:43
totul pe tava te faceam erou
am zis test de inteligenta ...///////
ce explicam de cind am postat pe rsp
ca sa intelegeti creerul lui soarece
intrebarea era !!!!!!?????....care vati jucat cu un joc lego
sa zicem acel cub colorat incercind sa puneti culoare la culoare
asa m-am comportat eu
la inceput din ce am postat
v-am lasat sa puneti cap la cap din ce postam eu
deci nu oferam ful pe tava
ideia este uni au inteles iar alti nu:)
in rest sanatate maxima.. si multumesc tuturor care si-au exprimat parerile fie bune fie rele:clap:
in rest de multe ori ...inteleg!!!!??? ...numai cei care pun in practica
cei care vor totul pe tava...... eu unul i inteleg ...le este greu
au dubii:):clap:

mouse
13-02-11, 19:48
Franta,as avea o mica obictie si cu asta inchei.
Doar fulgerul alege calea celei mai mici rezistente,isi permite ca are potential electric ridicat si poate sa „sara” peste orice obiect care nu-i convine.

Daca curentul circula pe unde este rezistenta electrica cea mai mica,ca sa ma exprim ca Dvs.,cum explicati atunci faptul ca sinteti curentat la atingerea conductorului electric,conductorul are o rezistenta mult mai mica decit corpul Dvs,si comform acestei originale teorii curentul electric ar trebui sa va ocoleasca,in nici un caz nu ar trebui sa fiti electrocutat.

Faceti o incercare cu degetul in priza,curentul insusi va va da raspunsul corect.Alege orice cale de a se scurge la pamint,indiferent de rezistenta ohmica pe care o intimpina in cale.
Altfel cum puteti explica functionarea resoului de exemplu,curentul ar trebui sa fie „intimidat” de rezistenta ohmica a resoului si sa refuze inchiderea circuitului electric motivind ca este o rezistenta prea mare in cale si mai asteapta un consumator mai putin rezistiv.:)

expression
13-02-11, 20:16
Ne aberam pe aici, dar se fac si confuzii. Resoul nu are deloc o rezistenta mare. La priza noi avem o sursa de tensiune si nu de curent. Cu cat rezistenta e mai mica cu atat puterea e mai mare: P=UxU/R. Curentul alege orice cale, dar intensitatea lui e invers proportionala cu rezistenta.

franta
13-02-11, 20:22
pai dupa cum spuneam curentu electric circula pe unde are rezistivitatea cea mai mica, daca pui mana pe conductor si intamplator esti in contact cu pamantul sau ori care alt mediu conductor atunci curentul electric va circula prin tine si se va duce in pamant , tu avand o rezistenta mult mai mica de cat rezistenta dintre conductor si pamant .
dacapui mana pe conductor si esti complet izolat de pamant sau alte medii conductoare nu se va intampla nimic dar nu recomand sa incerci ca nu poti fi nicodata sigur cat deizolat esti.

la faza cu resoul daa rezistenta dintre cele 2 terminale de intrare (faza si nul ) e foarte marre (circuit intrerupt) atunci curentul va ''refuza sa intre'' in rezistenta , cu ajutoru legii lu ohm U egal cu R*I avem P egal U patrat supra R deci tensiunea e constanta ramane ca puterea este variabila in functie de rezistenta prin care tre a circule curentu, daca rezistenta tinde la infinit puterea e 0 , daca rezistenta are o valuare X atunci puterea va aveo o valuare dependenta de X ; cu cat X e mai mic cu atat p e mai mare, prin pe se intelege puterea care see manifesta prin caldura
poate ai auzit de efectul termic al curentului electric .

PS: fulgerul e un fenomen foarte complex greu de explicat (implica ionizari ale atmosferei care scad permitivitate electrica a aerrului ) dar sa stii ca e aceiasi faza ca cea descrisa mai sus , vezi pe goagle paratrasnetele

PS2vad ca e @ expression tea lamurit deja

kilowatt
13-02-11, 20:35
Cablurile vechi cu izolatia imbatrinita „scapa” faza pe nul,incalzindu-se usor in prima faza apoi luind foc daca sint lasate sub tensiune suficient timp.
.:)
Mause tu aici ai gresit cand te-a criticat franta , .La joasa tensiune nu exista distanta de vecinatate decat la atingere .deci acolo unde izolatia este imbatranita pe cablu nu exista pericol de incazire termica decat de scurt-circuit .Se poate incalzi si cablul daca este subdimensionat ,asta este altceva

---------- Post added at 19:35 ---------- Previous post was at 19:26 ----------

franta si tu gresesti .Cititi aici http://www.circuiteelectrice.ro/curent-continuu/protectia-la-electrocutare/legea-lui-ohm

Clock
13-02-11, 20:56
Gata,ma doare creerul.Toata ziua m-am dat cu capul de pereti si de fraeer ce sunt eu nu m-am gandit ca e apa in intrerupator.Ma da ce prost sunt!
Asa era plus si pe plus si pe minus,simplu.Clar ca era test de enteligenta.

michael86
13-02-11, 22:26
@soarecule pune mana si inlocuie becu al 3-lea ca te ia flama ?!?
ps. o sa-ti faci si mai multi dusmani" .

zildan
14-02-11, 00:09
Va rog sa pastram aerul de gluma in acest topic.
Ne mai destindem fruntile.

Clock
14-02-11, 00:30
Dar cine vorbea serios? :)

lao
14-02-11, 00:35
Eu am vorbit serios.
Credeam ca problema reformulata de mine e aceeasi, dar nu e.....
Deci, cum ar fi posibil???

kilowatt
14-02-11, 20:45
Eu am vorbit serios.
Credeam ca problema reformulata de mine e aceeasi, dar nu e.....
Deci, cum ar fi posibil???
Lao ,nu te supara dar ce zici tu nu este posibil :!: mai fa o verificare si mai vorbim

lao
14-02-11, 20:48
Pe pariu?
Orice problema din asta are un chitibus, normal.
Bineinteles ca asta e doar din cind in cind, de obicei e faza si nul.

kilowatt
14-02-11, 20:54
ca asta e doar din cind in cind, de obicei e faza si nul.
????? nu am inteles ce vrei sa spui ..mai fa o data demonstratia ,dar sa fie veioza aprinsa cand verifici cu creionul de tensiune

edit: acum am inteles ,dar tot nu e posibil poate ai tu creionul defect

lao
14-02-11, 21:04
bineinteles consumatorii activi, si am ales pistolul de lipit ca are traf si lucreaza in alternativ

Un prelungitor cu triplu normal sau suco, bagat in orice priza din casa, simpla sau cu impamintare -nu conteaza
un multimetru digital conectat
si un creion de tensiune
Nicio modificare SMECHERA NICAIERI (prize, prelungitor, consumatori, digitalmeter, creion)
Creionul arata faza pe amindoua.

Din cind in cind, adica citeva zile sau mai mult e totul normal, apoi o juma de zi sau mai mult, sau mai putin e faza-faza!

franta
14-02-11, 21:33
daca zici ca ai in functiune un pistol de lipit (nu ciocan) , ma gandesc ca poate are vro influenta bobina acestuia .... zic si eu,
deca situatia e aleatorie poate e o problema cu instalatia elctrica inainte de prelungitor......

kilowatt
14-02-11, 21:34
ai zis ca ai o tripla ,adica trei prize la prelungitor ,ai bagat in prima veioza in a doua pistolul ,in a treia aparatul de masura ,creionul unde l-ai bagat . Ce tensiune iti arata aparatul ,creionul te poate pacalii .daca aparatul ti-a aratat o tensiune normala ,nu lua in seama creionul .Daca aparatul de tensiune iti arata 0 volti atunci nu avea cum sa-ti functioneze veioza si pistolul. ok

lao
14-02-11, 21:55
Bine. Hai s-o luam babeste:
un prelungitor cu 7 prize fara lampa de control si fara intrerupator fara nicio modificare
1-3 consumatori care vreti voi care sa fie vizibili ca functioneaza
voltmetru digital pornit care arata 217V AC
si creion de tensiune care arata faza pe ambele gauri
impamintare lipsa ca sa nu presupunem retur sau altceva
priza din perete n-are impamintare
In clipa asta am faza - nul la priza si in mod normal asa este, dar din cind in cind am faza - faza pentru o perioada de citeva ore sau o zi.

kilowatt
14-02-11, 22:18
Cand zici tu ca ai faza-faza, masoara atunci tensiunea si apoi mai vorbim

lao
14-02-11, 22:31
Te faci ca nu pricepi, aia a fost doar o observatie :

In clipa asta am faza - nul la priza si in mod normal asa este, dar din cind in cind am faza - faza pentru o perioada de citeva ore sau o zi.
Exclude te rog fraza de mai sus din enuntul problemei daca te incurca....

Clock
15-02-11, 00:03
Diferenta de potential dintre pamant (mana ta) si nulul de la priza poate determina aprinderea creionului de faza.De asta altii fac de cand lumea priza cu impamantare,dar ca la noi la nimeni.
Asta nu exclude faptul ca poti masura intre + si - in alternativ 217V.:clap:

kilowatt
15-02-11, 19:35
Te faci ca nu pricepi, aia a fost doar o observatie :

Exclude te rog fraza de mai sus din enuntul problemei daca te incurca....

Lao nu te supara dar asa ceva nu se poate .Uite, eu ma dau batut ,dar explica tu fenomenul . Te-am rugat sa masori tensiunea cu aparatul de masura atunci cand ai faza,faza la priza si un consumator functioneaza in acel prelungitor.Tare sunt curios ce tensiune ai in acel moment.

---------- Post added at 18:35 ---------- Previous post was at 18:25 ----------

Diferenta de potential dintre pamant (mana ta) si nulul de la priza poate determina aprinderea creionului de faza.De asta altii fac de cand lumea priza cu impamantare,dar ca la noi la nimeni.
Asta nu exclude faptul ca poti masura intre + si - in alternativ 217V.:clap:

Ce gluma buna .hai ca esti tare frate
ps: Am auzit ca se fac angajari la ELECTRICA ca ai potential.

val2032
15-02-11, 22:41
creionul de tensiune nu se aprinde DECIT la existenta unei diferente de potential (30-40V min) intre capete.

cred ca rezolvarea este urmatoarea:

Pistol de lipit bagat in priza (nu cred ca e musai ca circuitul primar sa fie inchis, important e ca butonul sa nu pice pe faza); Mina stinga pe ansa pistolului de lipit (secundar, atentie sa nu va ardeti); mina dreapta pe creionul de tensiune; creionul de tensiune in priza, pe nul. se aprinde ?

lao, la ce etaj locuiesti?

lao
15-02-11, 23:34
Parter
Se pare ca n-ai mai citit din urma:

Bine. Hai s-o luam babeste:
un prelungitor cu 7 prize fara lampa de control si fara intrerupator fara nicio modificare
1-3 consumatori care vreti voi care sa fie vizibili ca functioneaza
voltmetru digital pornit care arata 217V AC
si creion de tensiune care arata faza pe ambele gauri
impamintare lipsa ca sa nu presupunem retur sau altceva
priza din perete n-are impamintareDa-l dreaq de pistol, ala a fost pomenit doar ca lucreaza in AC
Considerati ca tot de la priza , prelungitor, etc acum au fost cumparate din magazin si n-a umblat nimeni la ele.

HINT
Ma astept sa dea rezolvarea un electrician care profeseaza si a vazut destule sau de cineva care stie electrotehnica si a retinut multe.
Altcineva nu poate rezolva decit daca are vreo revelatie divina sau un iq foarte ridicat.

Inca o data specific ca n-am inventat eu mersu pe jos, intimplator am intilnit si eu situatia asta. Asta ca sa nu fiu luat la injuraturi cum, mai ca era, pe alt thread ....

val2032
15-02-11, 23:47
o fi transformatorul dezechilibrat si ai diferenta de potential intre nul de lucru si pamint.

Clock
16-02-11, 00:04
Deja suntem doi care am spus asta.
Pacat ca nu sunt electrician sa ma laud,ca iq n-am.Decat IQ mai bine ai Q7.:)

lao
16-02-11, 00:10
N-are cum sa fie transformatorul dezechilibrat, deci nu e asta. Prima data am vazut la altcineva care sta in alta parte, nu e din acelasi traf.
Si in plus, situatia asta nu e incontinuu , doar din cind in cind, am mai zis.....

val2032
16-02-11, 00:12
REZOLVARE:
ai ups. masori tensiunea, testezi faza si nulul cu creionul de tensiune la iesirea din ups...atunci cind ai curentul picat.

lao
16-02-11, 00:21
Am ups dar nu e bagat in circuitul asta, e doar pentru pc si box. Probabil ca e valabil, nu stiu, n-am creion momentan sa-l verific. Daca are cineva creion si ups sa verifice daca e valabila solutia.

val2032
16-02-11, 00:33
daca nici asta nu e.....ma las batut: ai prelungitor cu protectie...

lao
16-02-11, 00:38
Eu n-am zis ca e gresit ce ai zis tu, poate e corect, nu stiu.... Prelungitor "chior" sau 2 fire amarite daca preferi, valabil la orice priza din casa cum am mai zis mai sus.

val2032
16-02-11, 00:42
ai vreo smecherie ceva, grup electrogen, invertor care se conecteaza automat cind pica curentul de la electrica ?

lao
16-02-11, 00:46
Da . Bravo. Am generator.

tocmai ma pregateam sa mai pun un ultim HINT:

La scoala, la ora de fizica, ii intreaba profesoara pe elevi de unde vine curentul. Toata lumea ramine linistita, numai Bula cu mina pe sus. Profesoara il intreaba:
- Spune, Bula, stii de unde vine curentul?
- Da, din cocina.
- Cum asa, Bula, din cocina?
- Pai, de fiecare data cind ni se ia curentul, tata spune: “Iar ne-au oprit porcii aia curentul!”

ca am lungit-o destul....

Clock
16-02-11, 00:58
Orice ar fi apare o diferenta de potential destul de mare intre nul si pamant.Ca e de la ei sau de la instalatia ta din casa e alta discutie mult mai lunga.
Acum mai lipsea sa ne dai hint ca ai apa intr-un intrerupator.:clap:

PS: O cauza aici http://forum.softpedia.com/lofiversion/index.php/t748361.html explicata in ultimul post,deasemenea posibila.