PDA

View Full Version : Din 2011, ?n Calendarul Ortodox, săptăm?na va ?ncepe duminica

Sunt_Oltean74
29-12-10, 21:00
Din 2011, In Calendarul Ortodox, săptămana va incepe duminica

http://img217.imageshack.us/img217/1715/58503611.th.jpg (http://img217.imageshack.us/i/58503611.jpg/)

Preoţii spun că astfel se revine la normalitate căci in Evanghelie scrie că Mantuitorul a inviat duminică, in prima zi a săptămanii.Modificarea din Calendarul Ortodox a fost decisă de Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cu unanimitate de voturi.

Credincioşii care şi-au cumpărat de la biserici Calendarul Ortodox pe anul 2011 ori l-au primit de la preoţii care le-au trecut pragurile caselor in Ajunul Crăciunului, au constat cu uimire că, de anul viitor, săptămana bisericescă nu va mai incepe de luni, ci de duminică, această zi urmand a fi socotită prima din cele şapte.

In mod firesc, neobişnuita situaţie a creat confuzie in randul enoriaşilor, care, iniţial au fost convinşi că este o greşeală a celor care au redactat şi tipărit calendarul. Ba chiar unii mai suspicioşi s-au gandit că sunt calendare contrafăcute.

„Cand a venit părintele de Crăciun, mi-a lăsat şi Calendarul Ortodox pe 2011. Răsfoindu-l, am văzut că linia care separă săptămanile este pusă după ziua de sambătă şi nu după cea de duminică, cum ştiu că era de ataţia ani, fapt care m-a pus pe ganduri. Chiar am vorbit cu vecinele şi erau şi ele nedumerite”, ne-a spus Ioana Stamate, pensionară din Focşani.

Act reparator

Preoţii din Focşani afirmă că nu au fost informaţi in legătură cu intenţia introducerii acestei modificări pe care insă o consideră drept un act reparator.
taguridumincacalendar ortodoxiisuspreotiadevarul galati„Mi-au spus şi mie nişte credincioşi despre schimbarea din calendar, pentru că nu fusesem inştiinţat de nimeni de la Arhiepiscopie. Le-am răspuns că aşa este normal să fie, pentru că aşa scrie in Evanghelie, că Mantuitorul a inviat in prima zi a săptămanii, duminica”, ne-a declarat preotul Valeriu Tufaru, de la Biserica „Sf. Nicolae Nou” din Focşani.

Confirmarea necesităţii acestei modificări ne-a fost confirmată şi de către preotul Adrian Ionescu, purtătorul de cuvant al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei: „Revenirea ca zi intai a duminicii in Calendarul Ortodox pe 2011 este o decizie a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, prin care se repune in drepturi o situaţie absolut firească. Suntem creştini, preaslăvim numele lui Hristos, care este centrul a ceea ce am moştenit noi, creştinii, Sfanta Scriptură, unde se vorbeşte că Iisus Hristos a Inviat duminica”.

Patriarhia: „Este firesc”

Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane, consideră că această schimbare este o revenire la normalitate.

„Se revine la o situaţie care exista inainte. Am verificat in arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelică, bachiar şi din anii ’50 şi in toate aceste calendare duminica era trecută prima zi a săptămanii. Este firesc să fie aşa, deoarece pentru noi, creştinii, duminica este prima zi a săptămanii, cand a Inviat Iisus Hristos, lucru menţionat in Biblie. De altfel, după 1990 Mitropolia Banatului a făcut această corecţie in Calendarul Ortodox, iar decizia de acum a Sfantului Sinod nu face altceva decat să ducă la uniformizarea calendarului ortodox”, a precizat părintele Stoica.

Ce spune Biblia

In Biblia ortodoxă, la capitolul 16 din Sfanta Evanghelie după Marcu se menţionează: „Şi după ce a trecut ziua sambetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. …Şi inviind dimineaţa, in ziua cea dintai a săptămanii (Duminică) El s-a arătat intai Mariei Magdalena, din care scosese şapte demoni”.

http://www.adevarul.ro

MihaiP
29-12-10, 21:18
Mi se pare normal ! incepe cu o zi de odihna ! eu zic ca asa ar trebui decretata si lunea ...
Gluma gluma dar calendarul ortodox mi se pare o nesimtire curata ! in 1990 in el erau 15
de zile scrise cu rosu ... mari si late ! acum catre 50 ...ca deh cel mai bine este sa sarbatorim !
stam si taiem frunza la caini ...ca este scris cu rosu in calendar deci este sarbatoare !

hydr0xygen
29-12-10, 21:36
Calendarul este tiparit dupa cum comanda biserica sau episcopia din zona respectiva. Asa s-a intamplat anul acesta, la mine pe calendar pe 11 noiembrie + (http://www.episcopiahusilor.ro/PDF/Calendar_210_%20spiralat%20_episcopia_husilor_web.pdf), la mai putin de 30 km de mine, in alt judet +, iar pe alt calendar ortodox nimic.

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/

gabrield
29-12-10, 22:49
Pai, daca e sa nu luam dupa cum s-a facut lumea, duminica a fost ultima zi.

stargate
30-12-10, 09:44
nu stiu unde ai citit tu aberatia ca duminica a fost a saptea zi ....

Biblia Ortodoxă
Facerea (Geneza)

Capitolul 1
1. La inceput a făcut Dumnezeu cerul şi pămantul.
2. Şi pămantul era netocmit şi gol. Intuneric era deasupra adancului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.
4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de intuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar intunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua intai.
6. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie o tărie prin mijlocul apelor şi să despartă ape de ape!" Şi a fost aşa.
7. A făcut Dumnezeu tăria şi a despărţit Dumnezeu apele cele de sub tărie de apele cele de deasupra tăriei.
8. Tăria a numit-o Dumnezeu cer. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a doua.
9. Şi a zis Dumnezeu: "Să se adune apele cele de sub cer la un loc şi să se arate uscatul!" Şi a fost aşa. şi s-au adunat apele cele de sub cer la locurile lor şi s-a arătat uscatul.
10. Uscatul l-a numit Dumnezeu pămant, iar adunarea apelor a numit-o mări. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
11. Apoi a zis Dumnezeu: "Să dea pămantul din sine verdeaţă: iarbă, cu sămanţă intr-insa, după felul şi asemănarea ei, şi pomi roditori, care să dea rod cu sămanţă in sine, după fel, pe pămant!" Şi a fost aşa.
12. Pămantul a dat din sine verdeaţă: iarbă, care face sămanţă, după felul şi după asemănarea ei, şi pomi roditori, cu sămanţă, după fel, pe pămant. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
13. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a treia.
14. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pe pămant, să despartă ziua de noapte şi să fie semne ca să deosebească anotimpurile, zilele şi anii,
15. Şi să slujească drept luminători pe tăria cerului, ca să lumineze pămantul. Şi a fost aşa.
16. A făcut Dumnezeu cei doi luminători mari: luminătorul cel mai mare pentru carmuirea zilei şi luminătorul cel mai mic pentru carmuirea nopţii, şi stelele.
17. Şi le-a pus Dumnezeu pe tăria cerului, ca să lumineze pămantul,
18. Să carmuiască ziua şi noaptea şi să despartă lumina de intuneric. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
19. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a patra.
20. Apoi a zis Dumnezeu: "Să mişune apele de vietăţi, fiinţe cu viaţă in ele şi păsări să zboare pe pămant, pe intinsul tăriei cerului!" Şi a fost aşa.
21. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape şi toate fiinţele vii, care mişună in ape, unde ele se prăsesc după felul lor, şi toate păsările inaripate după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
22. Şi le-a binecuvantat Dumnezeu şi a zis: "Prăsiţi-vă şi vă inmulţiţi şi umpleţi apele mărilor şi păsările să se inmulţească pe pămant!
23. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a cincea.
24. Apoi a zis Dumnezeu: "Să scoată pămantul fiinţe vii, după felul lor: animale, taratoare şi fiare sălbatice după felul lor". Şi a fost aşa.
25. A făcut Dumnezeu fiarele sălbatice după felul lor, şi animalele domestice după felul lor, şi toate taratoarele pămantului după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine.
26. Şi a zis Dumnezeu: "Să facem om după chipul şi după asemănarea Noastră, ca să stăpanească peştii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietăţile ce se tarăsc pe pămant şi tot pămantul!"
27. Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie.
28. Şi Dumnezeu i-a binecuvantat, zicand: "Creşteţi şi vă inmulţiţi şi umpleţi pămantul şi-l supuneţi; şi stăpaniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pămant şi peste tot pămantul!"
29. Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămanţă de pe toată faţa pămantului şi tot pomul ce are rod cu sămanţă in el. Acestea vor fi hrana voastră.
30. Iar tuturor fiarelor pămantului şi tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor ce se mişcă pe pămant, care au in ele suflare de viată, le dau toată iarba verde spre hrană. Şi a fost aşa.
31. Şi a privit Dumnezeu toate cate a făcut şi iată erau bune foarte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua a şasea.
Capitolul 2
1. Aşa s-au făcut cerul şi pămantul şi toată oştirea lor.
2. Şi a sfarşit Dumnezeu in ziua a şasea lucrarea Sa, pe care a făcut-o; iar in ziua a şaptea S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut.
3. Şi a binecuvantat Dumnezeu ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că intr-insa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut şi le-a pus in randuială.
4. Iată obarşia cerului şi a pămantului de la facerea lor, din ziua cand Domnul Dumnezeu a făcut cerul şi pămantul.

gabrield
30-12-10, 09:57
Scuze, poate n-am subliniat destul de bine, nu am spus a 7-a zi, am spus : ULTIMA zi a Creatiei, ziua cind s-a odihnit.

Acum, daca stau si ma gindesc, ar fi putut sa inceapa miercurea si ziua a saptea sa fie marti, dar e chestie de interpretare.
Ar trebui sa ne gindim cum s-au numit zilele, poate gasim raspunsul.

...

PS

Interesant, sau mai degraba aiuritor, mi se pare faptul ca, desi Dumnezeu a facut Soarele si Luna si stelele in ziua a 4-a, a fost seara si dimineata si dupa prima zi, sau a doua, sau a treia.
Eu, personal, fara sa dau sfaturi, nu consider Biblia o carte dupa care sa iti stabilesti ceva sigur.
Totul se contrazice, in functie de cine a scris.

pacala68
30-12-10, 11:18
bai ma lesi ?!
ce madularu meu avem Iuropenii cu mozaicarii ?
Luni – dies Lunae
Marţi – dies Martis
Miercuri - dies Mercurii
Joi – dies Jovis
Vineri – dies Veneris
Sambăta – dies Saturni
Duminica - dies Solis original ( dies Domini

cu observatia ca popoarele balbaite au ciudatenii
Montag ( o zi este denumita luna_zi )
Mittwoch ( aceasta nu este tag ?! )
.......
Sreda ( mijlocul a ceva )
Subbota ( Sabat ?! )
Voskresenie ( Inviere !? )

mai e putin si o sa ne oblige sa incepem ziua pe la asfintit
- si a fost seara si a fost dimineata , ziua n
pai ce phalusul meu , intre seara si dimineata este noapte

stargate
30-12-10, 12:39
Interesant, sau mai degraba aiuritor, mi se pare faptul ca, desi Dumnezeu a facut Soarele si Luna si stelele in ziua a 4-a, a fost seara si dimineata si dupa prima zi, sau a doua, sau a treia.
Eu, personal, fara sa dau sfaturi, nu consider Biblia o carte dupa care sa iti stabilesti ceva sigur.
Totul se contrazice, in functie de cine a scris.

si iar o dai cutitul in piatra sa nu zic altceva ... am impresia ca biblia o comentezi din auzite si nu din citite si cu toate ca ti-am pus citat un pic mai sus tot pe a ta o tii

Capitolul 1
1. La inceput a făcut Dumnezeu cerul şi pămantul.
2. Şi pămantul era netocmit şi gol. Intuneric era deasupra adancului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor.
3. Şi a zis Dumnezeu: "Să fie lumină!" Şi a fost lumină.
4. Şi a văzut Dumnezeu că este bună lumina, şi a despărţit Dumnezeu lumina de intuneric.
5. Lumina a numit-o Dumnezeu ziuă, iar intunericul l-a numit noapte. Şi a fost seară şi a fost dimineaţă: ziua intai.

deci scrie negru pe alb ca a fost zi si noapte din prima zi ... in fine nu suntem noi in masura si nici macar nu avem pregatirea necesara sa comentam biblia , totul in biblie este cu inteles dar cine vrea sa inteleaga intelege cine nu comenteaza si iar comenteaza .

gabrield
30-12-10, 14:29
Aici ai dreptate un pic, nu sint eu in masura sa cunosc tainele Domnului.
Dar daca am invatat ca lumina se face de la Soare, am zis si eu, n-am dat cu parul.

hydr0xygen
30-12-10, 16:37
stargate, ai zis ca
deci scrie negru pe alb ca a fost zi si noapte din prima zi ... in fine nu suntem noi in masura si nici macar nu avem pregatirea necesara sa comentam biblia , totul in biblie este cu inteles dar cine vrea sa inteleaga intelege cine nu comenteaza si iar comenteaza . , deci in prima zi cand s-a facut "ziua si noaptea" a fost luni sau duminica ? parerea mea este ca biserica ortodoxa din Romania, vrea sa ne mai ameteasca putin si asa romanul sa mai uite din grijile zilnice.

stargate
30-12-10, 19:21
material de studiu

Etimologia: cuvantul “sabat” vine din limba ebraica, insemnand zi de odihna. La evrei, ziua a saptea era singura zi care purta un nume. Toate celelalte zile erau identificate prin ziua intai, ziua a doua, ziua a treia, etc.

Expresii sub care apare sabatul in Biblie: 1) Sabat (Exod 16, 23); 1) Ziua sabatului (Exod 35, 3); 3) Ziua a saptea (Exod 35,2); 4) Sabatele Mele (Exod 31,13); 5) Sabatul Domnului (Levitic 23,3); 6) Ziua Mea cea sfanta (Isaia 58,13); 7) Ziua Domnului (Apocalipsa 1,10).

Originea sabatului: Ideea ca porunca de a pazi sabatul zilei a saptea a fost data doar evreilor si ca ea exista doar de la darea Legii pe Sinai este o prejudecata. Biblia ne descopera faptul ca sabatul a fost dat omului inainte de caderea in pacat, inainte de a se naste poporul evreu. Sabatul a fost instituit in Eden, inainte de aparitia pacatului pe pamant, ca un memorial al creatiunii. Geneza 2, 2-3

Trei amanunte importante: 1) Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea; 2) El a binecuvantat sabatul; 3) El a sfintit sabatul (l-a pus deoparte pentru un scop sfant)

Consecinte: 1) Sabatul este universal. Fiind dat primei perechi de oameni, el a fost dat intregii omeniri, nu unui singur popor.
2)Sabatul este vesnic. Fiind dat inainte de caderea omului in pacat, cand nu exista moarte, sabatul era o sarbatoare vesnica pentru toate generatiile de oameni care s-ar fi nascut.
3)Sabatul este independent de planul de mantuire.

Scopul sabatului:
1. Memorial al creatiunii: Exod 20, 11; Psalm 111, 4
2. Simbol al eliberarii din robie: Deuteronom 5,15
3. Semn de identificare intre adevaratul Dumnezeu si adevaratul Sau popor: Ezechiel 20, 12. 20; Exod 31, 13. 17.
4. Semn al sfintirii: Exod 31, 13; Ezechiel 20, 12
5. Semn al loialitatii fata de Dumnezeu: Exod 16, 4. 23. 26. 29-30
6. Zi de cult si de comuniune : Isaia 56,6-7; 66, 23
7. Simbol si pregustare a odihnei mantuirii : Evrei 4, 9-11

Dovezi ale existentei sabatului inainte de darea Legii pe Sinai:
1. Marturia lui Isus: Sabatul a fost facut pentru om( omenire) Marcu 2,27-28
2. Existenta ciclului saptamanal inca de la inceputurile istoriei: Geneza 8, 10-12; 29, 27.
3. Caderea manei in timpul exodului, inainte de darea Legii pe Sinai: Exod 16

Hristos si sabatul : 1. El se numeste pe Sine “Domn al sabatului” Marcu 2, 28
2. El a luat parte la serviciile divine din sinagoga in sabat: Luca 4, 16
3. El ii invata pe oameni in sabat: Luca 4, 31
4. El ii vindeca pe bolnavi in sabat: Matei 12, 10-12
5. El a dezlegat sabatul de traditiile omenesti: Ioan 5, 18
De observat: A dezlega nu inseamna a desfiinta, ci a elibera. Matei 5, 17-19
6. El a fost preocupat de pazirea sabatului si dupa inaltarea Sa la cer: Matei 24, 20
7. El a pecetluit lucrarea rascumpararii noastre prin odihna Sa in mormant intr-o zi de sabat, dupa cum a pecetluit lucrarea creatiunii odihnindu-se in ziua a saptea.
Isus a pazit sabatul nu in felul in care o faceau oamenii religiosi ai timpului, plini de prejudecati si traditii omenesti, ci asa cum o cere adevaratul spirit al Legii divine.

Sabatul in biserica primara, dupa inaltarea lui Hristos:
1. Cu ocazia mortii si ingroparii lui Isus, ucenicii si-au intrerupt pregatirile pentru ingropare, “odihnindu-se dupa Lege” Luca 23, 56; 24, 1
2. La multi ani dupa inaltarea lui Hristos la cer, apostolii au continuat sa respecte sabatul, sa predice in sabat, sa conduca servicii divine in sabat: Faptele apostolilor 13, 14. 44; 16, 13; 17,2; 18, 4. 11.
3. Spre sfarsitul secolului intai, apostolul Ioan, scriind cartea Apocalipsei, vorbeste de “ziua Domnului” Apocalipsa 1,10. “Ziua Domnului” nu poate fi interpretata ca fiind duminica, deoarece in secolul intai d.Hr. nu se cunostea acest termen pentru prima zi a saptamanii, care era cunoscuta in lumea pagana ca fiind “ziua soarelui”.
Daca Isus a spus ca El este Domnul sabatului ( Marcu 2, 28 ), este logic sa consideram ca ziua Domnului este sabatul Domnului, nu o alta zi.

Pseudo- sabatul= duminica . Schimbarea zilei de odihna in biserica crestina s-a produs treptat, avand mai multe cauze. Primele informatii cu privire la crestini care au pazit duminica le avem din secolul al doilea.
Motive invocate pentru schimbarea zilei de odihna: 1) Duminica este ziua invierii Mantuitorului ; 2) Crestinii nu doreau sa fie confundati cu iudeii, datorita persecutiilor la care erau supusi de catre romani. 3) Duminica deja era o zi de sarbatoare in lumea pagana-“dies solis”- ziua soarelui.

Prima lege duminicala civila: 7 martie 321, data de imparatul Constantin cel Mare, avand un scop politic; mentinerea unitatii imperiului
Schimbarea zilei de odihna a fost profetizata cu mult timp inainte in Biblie: Faptele apostolilor 20, 29-30; Daniel 7,25

Restaurarea sabatului: Isaia 58,12-14; 56, 2-8; Apocalipsa 14, 6-12
In ultima perioada a istoriei omenirii, Biblia prezice o restaurare a pazirii adevaratei zile de odihna. Spartura facuta in Legea lui Dumnezeu prin desfiintarea sabatului zilei a saptea urma sa fie reparata de catre Dumnezeu prin intermediul unei biserici cu o misiune speciala-biserica ramasitei. Unul din semnele distinctive ale acestei biserici este si pazirea adevaratei zile de odihna, in contrast cu restul crestinatatii care serbeaza sabatul fals, stabilit de om si nu de Dumnezeu: Apocalipsa 14, 12

Sabatele ceremoniale: Evreii aveauin calendarul lor religios, in afara de sabatele saptamanale, si o serie de sabate ceremoniale, care nu erau legate de ciclul saptamanal, ci de ceremoniile de la Templu. Biblia face o distinctie clara intre aceste sabate, numindu-le “sabatele voastre”, in contrst cu sabatul zilei a saptea, numit “sabatul Domnului” Sabatul poruncii a patra are caracter vesnic si universal, facand parte din Legea morala, pe cand sabatele ceremoniale au avut un caracter temporar si local, facand parte din legea ceremoniala, abrogata prin jertfa Mantuitorului.Levitic 23, 7.8.21.24.25.27.28.32.35.36.38 ;Coloseni 2,14.

hydr0xygen
10-01-11, 17:45
Am banuit eu ca e doar o chestie regionalá, am cumparat si noi, sa avem in casá ca tot romanul crestin un calendar, si, peste faptul ca nu am primit facturá sau bon fiscal, sáptámana incepe tot luni ( foto (http://picasaweb.google.com/elisa.nicole.bogos/Iphone#5560566783732689202) ). Ceva nou, am remarcat culoarea albastrá!
Salutári.

XVanish
10-01-11, 18:15
Bun, si cu ce ma deranjeaza sau ajuta pe mine aceasta schimbare? Ca practic la asta se rezuma totul.

Sa inteleg ca voi lenevi inainte de a ma apuca de lucru in noua saptamana, nu ca voi lucra si voi lenevi la sfarsit de saptamana. Eu atata inteleg din schimbarea asta... ca doar nu intentioneaza sa ne faca sa lenevim Sambata si sa muncim Duminica, considerand-o ca si ziua de Luni. Asta ar fi impotriva tuturor crezurilor ortodoxe si nu numai, dupa spusele Bibliei.

Eu o consider ca o modificare nebenefica, acum cand lumea are probleme destule pe cap. Nu era nici momentul si nici cazul sa faca o astfel de modificare, iar raspunsurile de genul "este firesc" mi se par puerile. Ce este firesc? Ca la fel de firesc cum este aceasta schimbare, la fel de firesc a fost si pana acum ca ziua de Luni sa fie prima din saptamana.

Personal, nu am nimic impotriva, dar daca fac o modificare sa o justifice corespunzator, prin argumente clare, motive bine intemeiate si explicate, ca lumea sa stie ce sa inteleaga din asta si sa se conformeze cum trebuie, nu doar asa ca "este firesc", sa zapaceasca lumea de cap mai mult decat este necesar.

stargate
10-01-11, 18:28
... ca doar nu intentioneaza sa ne faca sa lenevim Sambata si sa muncim Duminica, considerand-o ca si ziua de Luni. Asta ar fi impotriva tuturor crezurilor ortodoxe si nu numai, dupa spusele Bibliei.

biblia spune ca ziua de odihna este Sambata dar conform crezurilor ortodoxe ziua de odihna este duminica dar nu in cinstea odihnei Domnului ci in cinstea Invierii Mantuitorului Isus ... sunt asa de multe de spus dar nu suntem in masura sa judecam noi ce si cum fiecare poate citi Biblia si o poate interpreta dupa cum ii lumineaza mintea Bunul Dumnezeu .

cu respect

XVanish
10-01-11, 19:09
Pai eu am stiut tot timpul ca aceste zile sunt stabilite dupa zilele cum a creat D-zeu lumea, adica Duminica fiind ultima zi, zi de odihna, dupa ce in primele 6 zile a creat toate cele. Acuma vad ca se asociaza cu invierea Domnului, nu cu crearea lumii cum am stiut eu pana acum. Sau nu am stiut eu bine?

stargate
10-01-11, 19:40
cu SIGURANŢĂ nu ai stiut bine dar cu toti suntem supusi greseli si avem posibilitatea de a ne indrepta

XVanish
10-01-11, 20:18
Ok, merci de lamurire, acum sigur voi muri mai putin prost... cand imi va veni vremea :D Dar tot sunt de parere ca nu era momentul unei astfel de schimbari.

gabrield
11-01-11, 11:00
biblia spune ca ziua de odihna este Sambata dar conform crezurilor ortodoxe ziua de odihna este duminica dar nu in cinstea odihnei Domnului ci in cinstea Invierii Mantuitorului Isus ... sunt asa de multe de spus dar nu suntem in masura sa judecam noi ce si cum fiecare poate citi Biblia si o poate interpreta dupa cum ii lumineaza mintea Bunul Dumnezeu .

cu respect

Care Biblie spune ?
Ca eu am citit 2-3 versiuni, care se contrazic, una spune la Biblia Adventistilor, alta spune la Biblia ortodocsilor si alta la Biblia catolicilor.

Dumnezeu cum face ? pentru ca observ ca sunt toti multumiti...
N-am vazut un adventist sa spuna ca Dumnezeu ii ajuta pe catolici mai mult si nici un ortodox sa spuna ca s-a rugat si Dumnezeu era ocupat cu altii.

E bine sa definim ce e aia religie si ce e aia lupta pentru existenta.
Ca degeaba stai in casa si te rogi la Dumnezeu sa iti aduca mincarea, daca nu te duci sa muncesti.

Iar despre anuntul cu inceputul saptamanii in ziua de Duminica, a fost doar o declaratie a unuia care nu stia exact ce spune.

stargate
11-01-11, 11:13
biblia este una singura si se adreseaza crestinului fie el ortodox ,catolic , protestant , greco-catolic , adventist etc fiecare o intelege dupa bunul plac si dupa cum ii lumineaza Dumnezeu mintea ... daca ai timp te rog sa pui cateva citate din diferite "biblii" care se contrazic

gabrield
11-01-11, 12:14
Un exemplu din ce stiu eu: Evrei 7,24
In Biblia ortodoxa, tradusa de IPS Bartolomeu Anania, se poate citi:"dar Iisus are o preotie netrecatoare prin aceea ca El ramane in veac", pe cand in cea a lui Cornilescu este scris: "Dar El, fiinca ramane "in veac" are o preotie, care nu poate trece de la unul la altul"

O diferenta enorma este si in Pildele lui Solomon 9.1:
"Inţelepciunea şi-a zidit casă rezemată pe şapte stalpi"-referirea la cele 7 sinoade,cel putin dupa cum a zis pr. Cleopa desi nu cred ca este numai interpretarea lui ci interpretarea Bisericii,altfel n-ar avea motive protestantii sa-i strambe traducerea.
iar varianta protestanta cred:"Intelepciunea si-a zidit casa,si-a taiat cei sapte stalpi"
Nu stiu cum se face ca tocmai in textele cheie este o alta traducere.Ma gandesc si pt. ca protestantii se bazeaza exclusiv pe Sf. Scriptura si au nevoie ca textele sa fie in acord cu invatatura lor.
As vrea sa-mi explice cineva cum de unii traduc intr-un fel(la Noul Testament cel putin)si cum unii in alt fel desi limba in care este scris e greaca nu?Unde e confuzia?

Nu as vrea sa imi spui, cu mintea luminata, ca au gresit traducatorii.

Un singur lucru vreau sa se inteleaga, de ce insisti pe sintagma "...dupa cum ii lumineaza Dumnezeu mintea" ?
Crezi ca Einstein nu avea mintea luminata de Dumnezeu ?

Sau e o forma mascata a vechiului "cine nu e cu noi, e impotriva noastra" ?

stargate
11-01-11, 12:49
fiecare face ce doreste si raspunde pentru faptele lui si ca sa extrapolam un pic ai vazut traduceri de filme care difera enorm ? din pacate ne dezbina nuanta si nu ne uneste substanta bibliei .... ce ne impiedica sa facem bine si sa fim cinstiti si sa ii respectam pe ceilalti indiferent de culoare , pregatire , religie , etnie , etc ? nici biblia si nici coranul si nici o alta religie serioasa nu ne indeamna sa ucidem dar totusi oamenii au purtat si poarta razboaie in numele religiei .

delta2k2
11-01-11, 12:59
Atenţie , credinţa şi religia sunt chestiuni diferite. In numele religiei s-au purtat şi incă se mai poartă războaie.

Desigur, pot fi diverse interpretări ... mai ales discuţii interminabile privind aceste teme.

stargate
11-01-11, 13:20
conform dex-ului sunt acelasi lucru ...
http://dexonline.ro/definitie/credinta
http://dexonline.ro/definitie/religie

in practica se pot deosebi , dar deja filozofam si nu cred ca avem pregatirea necesara si vom scrie multe chestii care nu sunt conforme cu scrierile bisericesti si din greseala vom induce pe altii in eroare .

eu unul ma opresc aici , va doresc o zi cat mai frumoasa

gabrield
11-01-11, 15:09
Revenind, imi permit sa spun ca toata povestea cu inceperea saptaminii duminica este din cauza unei greseli a celor care au facut calendarul, au uitat liniile care despart saptamina, dupa modelul de la care au copiat, banuiesc ca occidental.

In rest, fiecare e liber sa creada in ce vrea, fara sa aiba nesimtirea sa pretinda si altora sa impartaseasca ce crede el.