PDA

View Full Version : Romania cu lantul de gat

techcenter
18-02-10, 13:50
Romania cu lanţul de git

Lanţul e de aur, Romania nu mai ştim prea sigur ce mai e şi a cui. Realitatea demografică s-a schimbat brusc, ca o furtună sosită din senin. Sintem sub ocupaţie, dar nu se vede nici o armată. Sintem colonizaţi de o populaţie certăreaţă şi nesimţită, venită din nici o stepă, adusă de nici un avion. O populaţie care a evoluat in interiorul corpului naţional, ca fetuşii din Alien, şi care iese acum prin burtă, urlind din toţi bojocii: "Am avere, am valoare!".

E ca şi cum undeva, in secret, cineva ar fi dat drumul la o maşină de mil uman care acoperă incet-incet naţiunea lui Sadoveanu, a lui Eliade şi a lui Nichita. Incubatoarele de incubuşi din cartierele periferice, fabricile de cetăţeni ale lui Ceauşescu, tradiţia celor 15 copii in sălaşele de nomazi, cine mai ştie? Lumea de pe stradă nu mai e cea pe care o ştiam din copilărie. Tata Ioane şi Tanti Mimi, familie veche, cu casa in Cezar Bolliac, făcută la 1870, au lăsat in urmă un copil, care a mai făcut un copil, blond şi bucălat şi bine crescut, cu care mă jucam acum 40 de ani. Pină la urmă, a plecat in străinătate, la studii şi nu s-a mai intors niciodată. La fel, jumătate din stradă: urmaşii burgheziei care a avut timp să dospească elite. In locul celor dispăruţi, au apărut rufele colorate intinse la uscat şi boxele scoase pe geam. In locul bunicii care ne spunea să nu scuipăm pe jos, s-a aşezat bunica ce-şi trimite nepoţii după băutură. Peste tot miroase a moarte prin sufocare: e ca şi cum o prezenţă grea şi absurdă s-ar fi aşezat peste cerul nostru, peste felul nostru de a fi, peste ce credeam că e bine şi mai ales peste ce credeam că e frumos.

Cefele groase nu mai sint de mult buletinul de identitate al bulgarului: cetăţeanul roman, cu lanţul de-un kil jumate, ii bate acum obrazul profesorului care se căzneşte să-i educe odrasla: "Bine, bre, crezi că eşti tu mai dăştept? Ia să văd ce maşină ai!". Noul domn Goe nu mai e nici măcar simpatic: e viitor combinator şi dealer de droguri, viitor culturist, viitor ce vreţi voi, in afară de viitorul ţării lui, care se va mulţumi, de la un punct, doar cu trecutul.

Despre Romania, alternativa Caragiale nu mai are ce spune. Populaţia care ne inlocuieşte nu mai e nici măcar ridicolă. E dincolo de asta, in sensul cel mai rău şi primitiv cu putinţă. Scriitorul nu mai poate face nimic: e nevoie de etolog, de veterinar, de dresor.

Acum citeva zile, am văzut la Craiova parada acestei Romanii Noi, triumful Mafiei inhămate la coşciugul lui Caiac, in semn de veşnic respect pentru o viaţă de crimă şi muşchi in singe. Oamenii ăia care dădeau ordine poliţiei se pregătesc să dea asaltul final, spre puterea oficială, după ce au pus mina pe cea simbolică: ascultăm muzica lor, ne refacem reperele după valorile lor, sintem călcaţi de maşinile lor. Undeva, departe, Uniunea Europeană şi moda corectitudinii politice ne invaţă să mulţumim frumos pentru asta şi să ne ştergem la gură. Am fost o naţiune, devenim o sumă de triburi. Sintem o ţară ocupată de hoarde sosite din pintece de mame eroine. O ţară pusă la respect cu pumnul plin de tatuaje, o ţară in care fiul naiv şi sărac al ţăranului (ciţi or mai fi aşa) işi face educaţia din textele de pe Taraf TV şi meseria de la şuţii cu care se intilneşte la Gara de Nord, cind se dă jos din autobuz. Marginea lumii s-a răzbunat dind buzna in centru, pusă pe jaful identităţii naţionale, intocmai ca barbarii care năvăleau in Roma, surprinşi că localnicii n-au puterea să lupte.

Ţara cea nouă, care vine peste noi, nu mai are nevoie de ce-am strins in muzee şi-n cărţi. Dar se va bucura, un pic, de efortul nostru. Cartea de romană se poate retrage in privata din curte, unde işi va indeplini ultima menire, neprevăzută de nici un critic. In locul ei, discurile cu manele rămin să sfideze eternitatea. Cu ele nu poţi să te ştergi la fund.

Chiar dacă ai vrea.

sursa: dilema veche (http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=238&cmd=articol&id=9007)

techcenter
18-02-10, 13:56
....Ar fi o singura solutie care imi trece acum prin cap: sa emigram cu totii in alta tara si sa lasam ROmania teren viran vreo 10 ani. Apoi sa ne intoarcem si s-o luam de la inceput. Ca dupa facerea lumii…

Tic
18-02-10, 17:40
Ar mai fi o solutie, da nu e tocmai ortodoxa......
Dar se aplica din cind in cind .....

yky
18-02-10, 18:11
Si una si mai drastica .....se aplica dupa spusele unora in decembrie 2012..:oops:

laleauaneagra
18-02-10, 18:34
asa ca.........toate sexele,UNITI VA:clap:

staric
18-02-10, 18:40
... eu am vrut un neamt ca prim-minisru ... dar a iesit MANEAUA ... acu cautam si gasim vinovatul ... dar BARNA, BARNA din ochi nu o vedem? ................................................................. sau doar lantul de aur?

techcenter
18-02-10, 19:51
offff!!!!!! cata dreptate ai! :sorry:

Einstein
18-02-10, 20:07
Nu aveti decat sa oftati 5 ani! :D

manusu
18-02-10, 20:38
binea scris cine a scris.....eh...uite d'aia am plecat eu din tara....bravo!!!

techcenter
19-02-10, 01:03
felicitari! la cum merg lucrurile pe aici si avand in vedere ca anaf-ul mi-a inchis afacerea, nici eu n-o sa mai "fac pureci multi"..... inca mai fac "tabele de comparatie" si cantaresc alternativele....

succesuri!

p.s. ultimu' sa nu uite sa dea in jos de heblu.

yky
19-02-10, 01:16
Lasa ca platesc guvernantii, ca aia nu pleaca nici impuscati.
:cesored:

zappa
21-02-10, 23:35
... eu am vrut un neamt ca prim-minisru ... ..

Chiar ai crezut povestea cu primul ministru neamt? Povesti de spus inainte de alegeri.

P.S. Ma bucur ca exista si aici "cititori dilematici".

staric
22-02-10, 09:53
... iar tu chiar ai crezut ca vin comunistii?:)

zappa
22-02-10, 20:17
Nu. Basescu a declarat ca a fost comunist, deci nu am cazut in plasa. Vor mai trece 2-3 generatii pana vom scapa de fantoma comunismului (si nu 15-20 de ani).
Un om care a piedut pe linie orice competitie nu merita sa fie presedinte. Am avut de ales intre un marinar si un prostanac.

michael86
22-02-10, 20:49
Trist dar adevarat ! Acu' vreau sa va intreb : care dintre noi am luat atitudine la ce se intimpla ? care a avut curaj sa-l traga de urechi pe ala care scuipa pe jos sau pe ala care fura ? Sincer : ne intoarcem cu spatele si ne prefacem ca nu am vazut !!! Asteptam sa vina altii sa o faca !

shadowman
22-02-10, 21:27
Trist dar adevarat ! Acu' vreau sa va intreb : care dintre noi am luat atitudine la ce se intimpla ? care a avut curaj sa-l traga de urechi pe ala care scuipa pe jos sau pe ala care fura ? Sincer : ne intoarcem cu spatele si ne prefacem ca nu am vazut !!! Asteptam sa vina altii sa o faca !

Respecte!
Uite,nu vreau sa ma ridic la rangul de erou,insa anul trecut prin vara,am sunat la 112 in urma unei metode de a face "curat"in masina,la semafor.
Am sa-ti citez din memorie"
"112-ce urgenta aveti?"
"sarut mana ma numesc xxxx xxxxx nu stiu daca am sunat unde trebuie insa va rog sa-mi dati nr de telefon dela politia comunitara sau,unde as putea sa reclam un gest mitocanesc?""
"ce anume?"
"am in fata un autoturism cu nr:CJ xx xxx (numai tin minte nr,insa eram in Cluj)si doamna respectiva(da era o doamna)arunca din mers si din masina gunoi,hartii,goleste scrumiera..."
"pai d-le asta nu e o urgenta"
"sarut mana stiu,insa dati-mi un nr de tel.unde sa fac reclamatie,sau ceva..."
"v-a afectat pe d-voastra in mod direct?"
"nu insa...."
"atunci am sa va rog sa inchideti sa lasati nr de urgente liber,va multumesc"
dupa care mi-a inchis telefonul....
cam asta e daca vrei sa iei masuri,in Romania!
Acuma te intreb ce as fi putu sa fac?Sa ma dau jos la primul semafor sa ne apucam sa ne paruim?
Daca pe cei care ar trebui sa ia masuri nu-i intereseaza?
Am sa fac o paranteza,poate nu e un exemplu chiar bun,ma refer la jaful dela casa de schimb valutar din Brasov,cand un cetatean onest a incercat sa opreasca pe cel care a jefuit si omorat oameni,si a murit....ma refer la "cazul Gorbunov"cat respect are dela cei care ar trebui sa finalizeze dosarul,nici macar nu se straduiesc sa-l termine...
din pacate ajungi la concluzia ca...dece te-ar interesa pe tine,cand pe altii nu-i intereseaza?
stiu nu e o rezolvare insa pana ajungem sa avem civilizatie mai dureaza,mult,poate mult prea mult...
Cati dintre noi am vrea sa facem ceva si nu suntem lasati?Multi,putini,cine stie?!
Si am ajuns asa datorita noua,a celor care ne uitam la revelioanele cu "alte minoritati conlocuitoare"cum se zicea odata la telejurnale...noi cei care ne uitam la "state de romania"noi cei care ii "idolarizam"cu expresii de genul..."mama ce bine canta guta sau minune sau vijelie",noi cei care.....
Si ca o coincidenta,mai apare si Base sa ne informeze ca 99% dintre romani asculta manele...mai sa fie...de aici am ajuns la concluzia ca suntem o tara de...ti...romi daca 99% ascultam niste inculti,care au o voce cat de cat si cu tehnica din dotare l-ai scos vedeta.
Spunea cineva ca sa plecam toti...da asta asteapta si ei...sa plecam toti....nu...idea e sa plece ei....ar fi cazul sa se faca curat...pana nu e prea tarziu....avem nevoie de un...nu pot spune ca as fi acuzat de rasism si e interzis pe forum :D
Oricum ne meritam soarta...cred....ne miram ca suntem facuti....asa cum suntem facuti...
E "mandria"noastra.....
Ar fi multe de spus insa.....te intrebi,mai are rost?
Bafta!
Hai Romania!
P.S.chiar cati dintre noi are un steag romanesc acasa?

zappa
22-02-10, 21:39
Ceea ce spui tu tine doar de educatia primita acasa. Nu era o urgenta. Statul ar trebui sa dea legi si sa asigure respectarea acestor legi. In vest nu s-a facut educatie cu blandete.
E un proces indelungat...zeci poate chiar sute de ani. Si eu am vazut soferi aruncand pe geam o hartie. Am fost indignat si mi-a trecut.
Nu am steag si nici nu o sa am. Nici nu ma mandresc ca sunt roman, dar nici nu arunc cu noroi in poporul roman.
Iar basescu a scos destule vorbe din putul gandirii. Eu am certitudinea ca fac parte din cei 1%.

shadowman
22-02-10, 23:02
Respecte!
@zappa-ai dreptate,nu era o urgenta,insa putea sa-mi dea un nr de telefon unde sa sun,nu?
eu personal am vazut in acest caz nepasare.
cel putin eu eram impacat cu gandul ca am facut o reclamatie chiar daca nu se luau masuri.
iar ce sa mai zic daca dela mine de acasa,pana in oras,vreo 10 km,se arunca regulat saci cu gunoi pe margine drumului?!
au fost facute zeci de reclamatii...in afara de faptul ca cei dela salubritate le-au ridicat...niciun vinovat.
s-a scris despre asta si in presa locala,frectie la piciorul de lemn...
e totusi pacat ca multi dintre noi nu vrem sa ne schimbam
ptr ca totusi e pacat sa fim chiar asa de neciopliti.
Bafta!

skycleaner
23-02-10, 05:14
Nu va mai stoarceti nervii. Ce e scris, e scris. Ce credeti ca e ceva la intamplare in lumea asta? Hm... La mine in zona unii au mostenit jumate din muntele Nemira. Dracu stie cum. Imediat l-au vandut unui austrian. Ei de atunci sa vedeti voi cu ce utilaje se tai padurea...

doktorofsat
23-02-10, 20:27
Si ca o coincidenta,mai apare si Base sa ne informeze ca 99% dintre romani asculta manele...mai sa fie...de aici am ajuns la concluzia ca suntem o tara de...ti...romi daca 99% ascultam niste inculti,care au o voce cat de cat si cu tehnica din dotare l-ai scos vedeta.

E o prostie sa crezi ce spune spune marinarul atita timp cat dupa 5 minute spune contrariul:DM-ar interesa cate romane a citit marinarul in limba romana
?! Eu am citi aproximativ 60 ... In Romania rar se aude sa vorbesti folosind cate un citit celebru sau unul latin insa vorbe de fite si smechereala auzi la tot pasul

Ce credeti ca e ceva la intamplare in lumea asta?

De acord cu tine skycleaner.Si vreau sa si dezvolt ideea, fara sa devin plictisitor! Eu consider si chiar as dori sa NU am dreptate , ca lucrurile ce se intampla sunt spre binele unui grup restrans de oameni.Foarte usor poti controla oamenii needucati si cu vederea ingusta (vezi numai cazul gripei aviare si porcine) .Iar cu tot felul de chimicale si cipuri sa reduci durata de viata a oamenilor dar si populatia , deoacere un numar mai mic se poate controla mai usor!Actuala criza (creata artificial ca si celelalte anterioare) va duce la o autoritate politica mondiala asa cum au cerut mai multi chiar si Papa de la Roma .Evident Romania nu are ce sa faca multe pe plan extern

zappa
24-02-10, 15:41
Propun sa iti schimbi numele din doktorofsat in doktorofbook. De vreme ce ai reusit sa citesti 60 de romane. Sper ca nu erau carti de colorat.

Parca marii bautori spun ca merg la biblioteca sa citeasca o carte. Apropo.....care da un rand de romane? Cine face cinste?
Hai noroc.

Parerea mea.

doktorofsat
24-02-10, 19:39
Ceea ce faci tu @zappa e o vrajeala de prost gust si iti dai singur arama pe fata.In plus vad ca tu nu faci altceva decat sa poluezi topicul lui @techcenter !

Am scris si repet ca sunt impotriva prostului gust si a inculturii de pretutindeni dar si a manipularii fara margini
Acum putine vreme ma intreaba unu din Ungaria de ce i-am facut , sa nu zic urat. nailoane de oameni(oameni slabi).In Ungaria infractionalitatea roma alaturi de incultura a atins cote alarmante si din cate vad Romania e pe aceeasi drum.Uniunea dar si altii vor sa distruga valorile nationale (indiferent de ce tara ar fi vorba).S-au facut si se fac demersuri mari in acest sens .Putem sa afirmam ca traim intr-o lume "colorata" numai daca fiecare tara isi pastreaza valorile nationale: spaniolii cu coridele, nemtii cu octoberfest, etc se vrea ca toate tarile sa fie la fel sa dispara identitatea nationala si valorile adevarate care pot fi luate drept modele in viata de catre tineri.
Ce asteptati de la tineri daca nu au modele demne de urmat? Fantastic ca deja in Ungaria(dar deja si in alte tari) sa vorbesti de identitatea si valorile nationale duce la interzicerea de la televiziune.
Rapperul FankaDeli cel mai bun si popular din Ungaria nu mai e difuzat la postul comercial VIVA TV deoarece vorbeste de identitate si valori , vorbea de puternica manipulare a tinerilor cu ajutorul internetului (care in mare parte sunt preocupati de internet, vicii , sexualitate excesiva care o iau ca ceva normal, cca 80% fiind implicati ), de excrocheria H1N1 .Va dati seama ce tare a a deranjat pe "cineva" adevarul ca s-a ajuns aici.

Cat timp trebuie sa si la noi sa fie la fel?
Eu zic ca este foarte putin !

zmeura
24-02-10, 20:05
@zappa evita atacurile la persoana.
@doctore evita sa te contrazici chiar cu toata lumea si sa te lauzi cu ceva nepalpabil.
Multumesc.:)

doktorofsat
24-02-10, 21:03
@Zmeura

scriu pe fata ca nu am nimic de ascuns.Zappa a.k.a zappaf are o problema mai veche cu mine , de pe un alt forum unde el se considera ca a fost nedreptatit

sa te lauzi cu ceva nepalpabilchiar asa?! Postarile mele denota faptul ca am 2 clase ca trenul ?! Unde e acel nepalpabil. imi zici si mie?!

zmeura
24-02-10, 22:02
Ma refeream la cele 60 de romane.Suntem un forum tehnic unde de obicei ce afirmi se poate si demonstra,celelalte le puteti posta pe forumurile de literatura,de pescuit,de crestere a animalelor,a copiilor,etc.
Si cearta de pe alt forum sa o continuati tot acolo.Eu va rog foarte frumos.Noi ceilalti nu avem nici o legatura si nici o vina in asta,va alergati pe tot forumul prin toate topicurile.

zappa
24-02-10, 22:05
@doktorofbook.....un singur lucru ma deranjeaza la tine; ca nu recunosti cand gresesti. Si ca refuzi dialogul. Eu am trecut cu vederea episodul. Esti limitat in multe privinte. Dar ai si parti bune; esti talentat in ceea ce priveste receptia in banda C....receptii exotice pe care noi ceilalti nu le-am incercat din lipsa de timp, din lipsa de scule, lipsa de spatiu, etc. Ce-i al tau e al tau. Felicitari! (pe bune....vorbesc serios).

P.S.: Anunta-ne cand termini si romanul cu nr. 61. :D

doktorofsat
24-02-10, 22:15
Eu propun sa terminam cu discutiile aici zappa in ideea ca fiecare om greseste , lucru care eu recunosc , limitarile sunt dar nu degeaba.Rog de asemnea un moderator sa ne stearga pe aici offtopicurile ce le-am postat inclusiv eu....

zmeura
24-02-10, 22:18
Asa mai veniti de acasa.:)